• Informacje na temat:

    z czego jest zrobiony gin

Przepisy na temat: z czego jest zrobiony gin
  • Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/, składnik tradycyjnej ćwikły, element wielkanocnego menu i... No właśnie: sezon ogórkowy za nami a do Wielkanocy jeszcze daleko. Co więc zrobić z korzeniami chrzanu, których nie wykorzystaliśmy ? Chrzan warto przetworzyć i docenić nie tylko ze względu na cenę /ok. 20 zł za 1 kg/ ale również walory lecznicze i zdrowotne.

  • Orzeźwiający drink.

  • Wiecie on to taki boloński do spagechti ale wiecie

  • Słodki,delikatny i typowo kobiecy drink ;) No i niezwykle prosty!!!

  • pyszna zapiekanka, by móc w ostatniej chwili wykorzystać warzywne skarby jesieni

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

  • Królik sam w sobie jest bardzo delikatnym mięsem. Często jednak nie umiemy go przyrządzić, przez co robi się suchy i twardy. Jest jeden sposób by tak się nie działo.

  • Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Wigilii i Bożego Narodzenia bez tradycyjnego keksu. Gości na naszym stole w każde Święta, a mistrzynią w jego wykonaniu jest moja Mama, od której mam ten przepis :) Keks z tego przepisu zawsze się udaje, a robimy go od lat. Ilość składników pasuje do foremki 36/12cm, jednak śmiało można podzielić ciasto na pół i upiec keks w dwóch mniejszych keksówkach. Musimy pamiętać, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  • Zastanawiałeś się kiedyś jaki jest sposób by kostki lodu były klarowne i przejrzyste? Recepta na to jest niezwykle prosta.

  • Na moim stole zawsze stoi butelka z keczupem i właściwie ciągle po nią ktoś sięga podczas posiłku. Wystarczy jednak wziąć taką butelkę do ręki i wczytać się uważniej w skład, aby włosy stanęły na głowie, co w takim kupnym „keczupie” jest jeszcze oprócz pomidorów. Pomyślałam więc, że zrobię swój własny, prawdziwy keczup, bez chemii i ulepszaczy. I powiem, że chociaż trochę to trwało, warto było. Bo smak domowego keczupu jest rewelacyjny – te ze sklepowych półek mogą się schować.

Artykuły na temat: z czego jest zrobiony gin
  • Rafał Stańczyk: Dziennikarz jest częścią konfliktu

    ...- Żaden materiał nie jest tak dobry, żeby miał być ostatnim. Czasem warto zrobić gorszy, ale go zrobić - mówi Rafał Stańczyk, reporter TVP relacjonujący konflikty w Libii, Egipcie, Somalii, Sudanie Południowym, Afganistanie i Ukrainie.

  • Kuchnia włoska i francuska królują w kulinarnym świecie. A co z kuchnią hiszpańską? Czy ma nam coś ciekawego do zaoferowania? Oczywiście, że tak - odnajdziemy w niej egzotyczne wpływy oraz bogate smaki, zróżnicowane regionalne. Fot. 123RF/Picsel Gdzie najchętniej jeździmy? Hiszpania składa się z 19 regionów dbających o swoją autonomię kulturalną, co w naturalny sposób przekłada się na kulinaria. Przyjrzyjmy się regionom najchętniej odwiedzanym przez turystów i poszukajmy przysmaków, których...

  • Kamilla Baar: Jestem wyłącznie swoja

    ...przebudziłam. Tu i teraz to dla mnie wielka wartość. Przeszłość zostawiam przeszłości, przyszłość przyszłości. Staram się "medytować" teraźniejszość. Teraz już rozumiem, dlaczego mówisz o sobie, że jesteś(...) druga bierze górę. Kolekcjonowałaś odpowiedzi aktorów na pytanie, dlaczego wybrali ten zawód. Która jest Ci najbliższa? - "Nie wiem" (śmiech). To jest taki dziwny zawód, że tego się nigdy do...

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Fot. 123RF/Picsel W wielu rejonach świata rybie mięso jest podstawowym elementem diety. Dziwi więc fakt, że w Polsce - kraju, który posiada tak wiele rzek i jezior oraz dostęp do morza - ryby i owoce morza jada się tak rzadko. Jeśli już decydujemy się na rybę to zazwyczaj jest to karp ze stawu hodowlanego podawany w święta. To duży błąd. Gdyż mięso ryb jest bogatym źródłem wielu...

  • Chciałam być dobrym dzieckiem

    ...kamieniu. - Cieszę się, że pani tak to odbiera, bo obawiałam się, że czytelnicy nie zrozumieją, po co jest ten pamiętnik. On jest rzeczywiście niefrasobliwy, ja - dzisiejsza Roma -  wiem to, czego(...) wyobraża, córki nie wyjdą dobrze za mąż, a wszyscy zginą w komorach gazowych. Nigdy nie przyszedłby jej do głowy taki scenariusz. Ten fragment pamiętnika, który udało mi się zdobyć jest pisany w 1929

  • Przyjmujesz leki zgodnie z zaleceniem lekarza? Warto wiedzieć, że nie tylko porady specjalistów gwarantują nam ich skuteczność i bezpieczne zażywanie. Duży wpływ na działanie lekarstw ma również stosowana przez nas dieta. Czego zatem nie powinniśmy jeść, aby uniknąć niepożądanych objawów w trakcie farmakoterapii? Produkty, które zwykle uznajemy za wartościowe i zdrowe, w połączeniu z niektórymi lekarstwami mogą okazać się niebezpieczne dla naszego organizmu. Aby nie zaszkodzić sobie podczas...

  • xoxo

    ...nawet nie wiem od czego zacząć. początku tego nie znajduję. ciąg przyczynowo-skutkowy gdzieś mi się rozerwał. ja nie wiem. ostatnio często mówię, że nie...

  • Czosnek był od zarania dziejów uważany za zdrowe warzywo, środek leczniczy, a nawet magiczny (rzekomo odstraszał złe moce). Okazuje się, że nasi przodkowie wcale tak bardzo nie przesadzali jeśli, chodzi o jego właściwości. Wszyscy wiemy, że czosnek wspomaga odporność i działa jak antybiotyk, zabijając bakterie. Czy ma jeszcze jakieś cudowne właściwości? 1. Jest znacznie (100 razy) lepszy niż antybiotyk Czosnek nie tylko działa jak antybiotyk. Okazuje się, że antybiotyki są daleko w tyle za...

  • W środę byłam na wizycie kontrolnej celem sprawdzenia, jak mój organizm reaguje na zwiększoną dawkę leku. Reakcja jest taka, jaka być powinna, co daje...

  • Zatrucia pokarmowe zdarzają się każdemu, a ich nieprzyjemne konsekwencje na długo w naszej pamięci. Można ich jednak uniknąć, słuchając wskazówek ekspertów ds. zatruć. Czasami zdarza się tak, że poważna choroba została spowodowana przez produkty, po których zupełnie byśmy się tego nie spodziewali. Tymczasem, jedząc niektóre z warzyw lub mięs, powinniśmy zachować szczególną ostrożność, gdyż przy odrobinie nieuwagi, możemy razem z nimi spożyć substancje szkodliwe dla naszego zdrowia. Kiedy...