• Informacje na temat:

    z czego jest feta

Przepisy na temat: z czego jest feta
  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    Feta to najbardziej znany grecki ser. Plaster białego kruchego sera, posypany oregano i polany zielono złocistą oliwą to najprostsza przekąska (mezze), którą można dostać w każdej greckiej ouzerii i tawernie.

  • Istnieją potrawy, w których kiszona kapusta jest składnikiem głównym a sok z kiszonej kapusty dodatkiem koniecznym do "podkręcenia" smaku. Często jednak po przygotowaniu dania pozostaje nam nadmiar soku z kiszonej kapusty i zastanawiamy się co z nim zrobić. Zdecydowanie nie powinniśmy go wylewać bo to prawdziwa skarbnica naturalnych składników odżywczych i walorów smakowych, które możemy wykorzystać na wiele sposobów.

  • Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

    ...pieprzem. Inną wariacją na temat sałatki z pieczonej szynki jest podanie jej w towarzystwie rukoli, sera feta i kawałków pieczonej dyni hokaido. Wystarczy, że wymienione składniki wymieszamy z odrobiną(...) przygotowanie jest banalnie proste! Wystarczy pokroić w kostkę cebulę i zeszklić ją na oliwie. Gdy będzie już złocista, dolej szklankę bulionu warzywnego, dodaj trochę soli i pieprzu oraz garść...

  • Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/, składnik tradycyjnej ćwikły, element wielkanocnego menu i... No właśnie: sezon ogórkowy za nami a do Wielkanocy jeszcze daleko. Co więc zrobić z korzeniami chrzanu, których nie wykorzystaliśmy ? Chrzan warto przetworzyć i docenić nie tylko ze względu na cenę /ok. 20 zł za 1 kg/ ale również walory lecznicze i zdrowotne.

  • Wiecie on to taki boloński do spagechti ale wiecie

  • Czy piekliście kiedyś fetę ? Jeżeli nie, to polecam :) Duża ilość oliwki z oliwek i rozmaryn. Po upieczeniu z dość twardego i kruchego sera, robi się miękki do zajadania łyżką :)

  • pyszna zapiekanka, by móc w ostatniej chwili wykorzystać warzywne skarby jesieni

  • Sami odkryjcie zalety tej przekąski :)

  • W handlu dostepny jest gotowy marynowany ser, ale nic nie zastapi domowego sera. Marynowanie sera feta jest łatwe, szybkie i wymaga niewielkiego wysiłku. Sródziemnomorski smak osiagamy stosujac typowe dla greckiej kuchni zioła. Marynowany w ten sposób ser mozna stosowac do wielu dan, jako skladnik wielu salatek, ale nawet jako zwykla przekaska z oliwkami, pomidorami i bialym pieczywem jest juz prawdziwa uczta dla podniebienia.

  • Marynowany ser feta z rozmarynem i suszonymi pomidorami Delicje nie tylko dla milosników kuchni sródziemnomorskiej. Doskonala przekaska, dodatek do salat, smakuje znakomicie na chrupicym chlebie. Mozna ja równiez urozmaicic oliwkami albo chili w zaleznosci od upodoban. Istotna rzecza jest, aby ser i oliwa mialy dobra jakosc, bo to gwarantuje niepowtarzalny smak. Szybkie i proste w wykonaniu, jedyna trudna rzecza, jest przeczekanie kilku dni, az wszystko sie "przegryzie":)

Artykuły na temat: z czego jest feta
  • Witold Pyrkosz: Jestem nie do zastąpienia

    ..."Janosika", kolejnego telewizyjnego hitu, też okazała się jedną wielką fetą dla aktorów zakwaterowanych w jednym miejscu, z czego cieszyła się gospodyni artystów, zbierając po nich butelki. "Potem niestety nas rozdzielili", wspomina Pyrkosz. Życzę sobie stówy Choć po "Janosiku" aktor zagrał wiele niezapomnianych ról, m.in, w "Alternatywy 4" czy komediach Machulskiego, dla widzów jest dziś głównie...

  • Kuchnia włoska i francuska królują w kulinarnym świecie. A co z kuchnią hiszpańską? Czy ma nam coś ciekawego do zaoferowania? Oczywiście, że tak - odnajdziemy w niej egzotyczne wpływy oraz bogate smaki, zróżnicowane regionalne. Fot. 123RF/Picsel Gdzie najchętniej jeździmy? Hiszpania składa się z 19 regionów dbających o swoją autonomię kulturalną, co w naturalny sposób przekłada się na kulinaria. Przyjrzyjmy się regionom najchętniej odwiedzanym przez turystów i poszukajmy przysmaków, których...

  • Najzdrowsze jedzenie to... liście!

    Obiad obiadowi nierówny! I nie chodzi o smak, ale o jego skład. Zobacz, co jeść, żeby dać ciału to, czego mu najbardziej potrzeba.

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Fot. 123RF/Picsel W wielu rejonach świata rybie mięso jest podstawowym elementem diety. Dziwi więc fakt, że w Polsce - kraju, który posiada tak wiele rzek i jezior oraz dostęp do morza - ryby i owoce morza jada się tak rzadko. Jeśli już decydujemy się na rybę to zazwyczaj jest to karp ze stawu hodowlanego podawany w święta. To duży błąd. Gdyż mięso ryb jest bogatym źródłem wielu...

  • Dieta bez glutenu

    Ostatnio jest o nim głośno i modnie jest go nie jeść. Zanim jednak wyeliminujesz gluten ze swojej diety, poznaj prawdy i mity na jego temat.

  • Przyjmujesz leki zgodnie z zaleceniem lekarza? Warto wiedzieć, że nie tylko porady specjalistów gwarantują nam ich skuteczność i bezpieczne zażywanie. Duży wpływ na działanie lekarstw ma również stosowana przez nas dieta. Czego zatem nie powinniśmy jeść, aby uniknąć niepożądanych objawów w trakcie farmakoterapii? Produkty, które zwykle uznajemy za wartościowe i zdrowe, w połączeniu z niektórymi lekarstwami mogą okazać się niebezpieczne dla naszego organizmu. Aby nie zaszkodzić sobie podczas...

  • Bakłażan - najlepszy w sierpniu

    ...​Nazywany jest oberżyną lub gruszką miłosną. Co ciekawe, bakłażan botanicznie klasyfikowany jest jako owoc, a dokładnie jagoda. Ale w kuchni traktujemy go jak warzywo, choć można przygotować deser z bakłażanem w roli głównej.

  • Czosnek był od zarania dziejów uważany za zdrowe warzywo, środek leczniczy, a nawet magiczny (rzekomo odstraszał złe moce). Okazuje się, że nasi przodkowie wcale tak bardzo nie przesadzali jeśli, chodzi o jego właściwości. Wszyscy wiemy, że czosnek wspomaga odporność i działa jak antybiotyk, zabijając bakterie. Czy ma jeszcze jakieś cudowne właściwości? 1. Jest znacznie (100 razy) lepszy niż antybiotyk Czosnek nie tylko działa jak antybiotyk. Okazuje się, że antybiotyki są daleko w tyle za...

  • Więcej energii w siedem dni!

    ...produkty, które silnie zakwaszają organizm. Zaburzają tym jego działanie, obniżają odporność i sprawiają, że czujesz się (i jesteś) cięższa. Stąd brak energii, bóle głowy... Na szczęście jest to stan odwracalny. Równowagę (czyli odpowiednie pH) przywrócisz, dodając do każdego posiłku produkty zasadowe. Co jeść, a czego unikać... TAK dla produktów zasadotwórczych! Zastosuj prostą zasadę: do...

  • Wydawać by się mogło, że grillować można wszystko i w wielu przypadkach jest to prawda. Istnieją jednak szkodliwe wyjątki! Fot. 123RF/Picsel Najczęściej grillujemy mięso, zazwyczaj wieprzowe. Na grillach prym wiodą różnego rodzaju kiełbaski, a także karkówka. Rzadko na ruszt wrzucamy jagnięcinę, wołowinę i drób, chociaż one równie dobrze by się na nim sprawdziły. Najczęściej grillujemy mięso, zazwyczaj wieprzowe. Na grillach prym wiodą różnego rodzaju kiełbaski, a także karkówka. Rzadko na...