• Informacje na temat:

    z czego jest feta

Przepisy na temat: z czego jest feta
  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    Feta to najbardziej znany grecki ser. Plaster białego kruchego sera, posypany oregano i polany zielono złocistą oliwą to najprostsza przekąska (mezze), którą można dostać w każdej greckiej ouzerii i tawernie.

  • Wiecie on to taki boloński do spagechti ale wiecie

  • Czy piekliście kiedyś fetę ? Jeżeli nie, to polecam :) Duża ilość oliwki z oliwek i rozmaryn. Po upieczeniu z dość twardego i kruchego sera, robi się miękki do zajadania łyżką :)

  • pyszna zapiekanka, by móc w ostatniej chwili wykorzystać warzywne skarby jesieni

  • Sami odkryjcie zalety tej przekąski :)

  • smaczne i sycace:)

  • Jest to bardzo prosty, a zarazem szybki i wg mnie bardzo smaczny przepis na wykorzystanie sera feta. Ja użyłem sera feta firmy Eridanous, zakupionego w Lidlu ( tydzień grecki ).

  • Od kilku dni chodzą za mną buraki. Być może zawierają coś, czego brakuje w moim organizmie i podświadomie po nie sięgam... Wyczytałam, że buraki powinny wybierać osoby, które jedzą mięso, pieczywo i ciasta, aby doprowadzić w organizmie do równowagi, kwasowo-zasadowej, która jest warunkiem zdrowia. Niech więc tak będzie :)

  • bardzo proste w wykonaniu...mozna je nadziewac serami,miesem...kazdym nadzieniem wedlug uznania

  • Kuchnia grecka

Artykuły na temat: z czego jest feta
  • Witold Pyrkosz: Jestem nie do zastąpienia

    ..."Janosika", kolejnego telewizyjnego hitu, też okazała się jedną wielką fetą dla aktorów zakwaterowanych w jednym miejscu, z czego cieszyła się gospodyni artystów, zbierając po nich butelki. "Potem niestety nas rozdzielili", wspomina Pyrkosz. Życzę sobie stówy Choć po "Janosiku" aktor zagrał wiele niezapomnianych ról, m.in, w "Alternatywy 4" czy komediach Machulskiego, dla widzów jest dziś głównie...

  • Kuchnia włoska i francuska królują w kulinarnym świecie. A co z kuchnią hiszpańską? Czy ma nam coś ciekawego do zaoferowania? Oczywiście, że tak - odnajdziemy w niej egzotyczne wpływy oraz bogate smaki, zróżnicowane regionalne. Gdzie najchętniej jeździmy? Hiszpania składa się z 19 regionów dbających o swoją autonomię kulturalną, co w naturalny sposób przekłada się na kulinaria. Przyjrzyjmy się regionom najchętniej odwiedzanym przez turystów i poszukajmy przysmaków, których koniecznie trzeba...

  • Najzdrowsze jedzenie to... liście!

    Obiad obiadowi nierówny! I nie chodzi o smak, ale o jego skład. Zobacz, co jeść, żeby dać ciału to, czego mu najbardziej potrzeba.

  • Przyjmujesz leki zgodnie z zaleceniem lekarza? Warto wiedzieć, że nie tylko porady specjalistów gwarantują nam ich skuteczność i bezpieczne zażywanie. Duży wpływ na działanie lekarstw ma również stosowana przez nas dieta. Czego zatem nie powinniśmy jeść, aby uniknąć niepożądanych objawów w trakcie farmakoterapii? Produkty, które zwykle uznajemy za wartościowe i zdrowe, w połączeniu z niektórymi lekarstwami mogą okazać się niebezpieczne dla naszego organizmu. Aby nie zaszkodzić sobie podczas...

  • Dieta bez glutenu

    Ostatnio jest o nim głośno i modnie jest go nie jeść. Zanim jednak wyeliminujesz gluten ze swojej diety, poznaj prawdy i mity na jego temat.

  • Aby organizm mógł sprawnie funkcjonować, potrzebny nam jest zdrowy i odpowiednio długi sen. Jednak nocna regeneracja może zostać zakłócona przez to, co jemy wieczorem. Oto kilka produktów, które powinniśmy szerokim łukiem omijać w porze kolacji. Wielu z nas uważa, że zjedzenie wieczornego posiłku jest największą zbrodnią przeciwko zdrowemu odżywianiu. Dosyć niesłusznie utarło się przekonanie, że zjedzenie kolacji stanowi niemal najprostszy sposób na zyskanie dodatkowych kilogramów. Owszem,...

  • Bakłażan - najlepszy w sierpniu

    ...​Nazywany jest oberżyną lub gruszką miłosną. Co ciekawe, bakłażan botanicznie klasyfikowany jest jako owoc, a dokładnie jagoda. Ale w kuchni traktujemy go jak warzywo, choć można przygotować deser z bakłażanem w roli głównej.

  • Każdemu zdarza się trzymać w domu produkty spożywcze po terminie podanym na opakowaniu. Pytanie, które z nich można bez obaw jeść, a które trzeba bezwzględnie wyrzucić? Często po terminie jemy jogurty, ale bezpieczniej jest tego nie robić! Fot. mossimoinc/Flickr W skrócie w Polsce sprawa wygląda tak: Mamy dwa rodzaje "terminów" na opakowaniach: - "należy spożyć do..." - to oznaczenie daty, po której produkt absolutnie nie nadaje się do jedzenia, może być szkodliwy po tym terminie ("termin...

  • Więcej energii w siedem dni!

    ...produkty, które silnie zakwaszają organizm. Zaburzają tym jego działanie, obniżają odporność i sprawiają, że czujesz się (i jesteś) cięższa. Stąd brak energii, bóle głowy... Na szczęście jest to stan odwracalny. Równowagę (czyli odpowiednie pH) przywrócisz, dodając do każdego posiłku produkty zasadowe. Co jeść, a czego unikać... TAK dla produktów zasadotwórczych! Zastosuj prostą zasadę: do...

  • Napisz nam, bez czego nie wyobrażasz sobie udanej imprezy i wygraj racclete, rodzaj "domowego grilla"! Od dzisiaj możemy oglądać zmagania drużyn z całego świata w piłce nożnej! Szczęśliwi ci, którzy do Brazylii wybrać się mogli. Ci zaś którzy zostali nie powinni narzekać, bowiem sportowe emocje można przeżywać także w domu... Mundial to przecież dobry powód do zorganizowania imprezy! Odpowiedz nam na pytanie bez czego nie wyobrażasz sobie udanej imprezy i dlaczego, a być może zostaniesz...