• Informacje na temat:

    z czego bierze sie cukier

Przepisy na temat: z czego bierze sie cukier
  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    Żywności, najczęściej wyrzucamy pieczywo. W tym roku zmieniła się kolejność wędlin i warzyw - wędliny wyrzucamy częściej niż warzywa. Potem są owoce, nabiał. Dlaczego właściwie pozbywamy się(...) - musiałam wiedzieć dokładnie, co mam w lodówce, a czego jeszcze potrzebuję. Jak Polska wypada na tle innych europejskich krajów jeśli idzie o ilość marnowanego jedzenia? W Polsce wyrzucamy...

  • Wiecie on to taki boloński do spagechti ale wiecie

  • Jak wybrać chleb, by był naprawdę dobry?

    ..., jest pieczony do 9 miesięcy wcześniej i dostarczany zamrażany. Następnie piecze się go ponownie w specjalnych maszynach, rzeczywiście na miejscu - stąd bierze się zapach pieczywa i ciepły chleb na półce(...). odchudzanie. Szukaj chleba na naturalnym zakwasie (ma lekko kwaskowy smak). Zawiera kwas mlekowy, który ułatwia trawienie. Hamuje rozwój złych bakterii, a sprzyja rozwojowi dobrych, podnosząc odporność...

  • Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/, składnik tradycyjnej ćwikły, element wielkanocnego menu i... No właśnie: sezon ogórkowy za nami a do Wielkanocy jeszcze daleko. Co więc zrobić z korzeniami chrzanu, których nie wykorzystaliśmy ? Chrzan warto przetworzyć i docenić nie tylko ze względu na cenę /ok. 20 zł za 1 kg/ ale również walory lecznicze i zdrowotne.

  • Zdrowie z natury: 10 pytań o właściwości chrzanu

    ...działanie odkażające. Wpływa on również na łagodzenie bólu reumatycznego. Warto również wiedzieć, że chrzan rozrzedza naszą krew oraz skutecznie obniża zły cholesterol. Skąd w chrzanie bierze się aż(...) chrzanu z miodem i goździkami albo z miodem i sokiem z cytryny. Do czego służą liście chrzanu - czy mogą tylko zabezpieczać żywność przed zepsuciem? - W liściach chrzanu również występują...

  • Jeżeli najpierw ususzymy płatki i dopiero po ich roztarciu dodamy do cukru, to uzyskamy delikatniej pachnący , prawie biały dodatek do wypieków.

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...mazurek, ale polukrowany na fioletowo i ozdobiony... świeżymi fiołkami! Lubię nowinki, ale cenię także tradycję. Moja gęś faszerowana w sosie z jarzębiny zajęła pierwsze miejsce w konkursie(...) zmiatał z talerza. W chwilach wątpliwości radziłam się mamy, ale ona wszystkiego dodawała "na oko". "Czego brakuje?" - pytałam. "No, przecież od razu widać, że oleju!", "Ile dodać?", "Jak to ile?! Na...

  • Tym razem nic do jedzenia tylko z serii zrób to sam :)

  • Do przygotowania potrzeba tylko dwóch składników! I troszkę siły, jeśli chcemy zrobić ręcznie ;)

  • Istnieją potrawy, w których kiszona kapusta jest składnikiem głównym a sok z kiszonej kapusty dodatkiem koniecznym do "podkręcenia" smaku. Często jednak po przygotowaniu dania pozostaje nam nadmiar soku z kiszonej kapusty i zastanawiamy się co z nim zrobić. Zdecydowanie nie powinniśmy go wylewać bo to prawdziwa skarbnica naturalnych składników odżywczych i walorów smakowych, które możemy wykorzystać na wiele sposobów.

Artykuły na temat: z czego bierze sie cukier
  • SOS Cukier niebezpiecznie spada!

    Glukoza (cukier) jest nam niezbędna: to paliwo dla komórek. Dlatego chomikujemy ją w wątrobie: w razie spadku poziomu cukru mamy do czego sięgnąć. Ale w ten sposób radzi sobie organizm zdrowego(...) natychmiast wezwać pogotowie. Nie próbujmy jej wlewać niczego do ust lub wsuwać w nie cukierków! To grozi zadławieniem! Jak zmniejszyć ryzyko hipoglikemii? Przede wszystkim przestrzegaj reżimu...

  • Jak wyglądają typowe dni autorek książki "Szczypta smaku", czego nie lubią w gotowaniu oraz o tym co najbardziej lubią jeść dowiecie się czytając wywiad. Sebastian Nowak: Na rynku ukazuje się właśnie wasza nowa książka Szczypta smaku. Jesteście również autorkami bardzo dobrze przyjętej Rewolucji na talerzu. Jak myślicie, od czego to zależy, że jedne książki kulinarne przechodzą całkowicie bez echa, a inne stają się bestsellerami?   Olga Kwiecińska: Uważam, że podstawą jest fakt prowadzenia...

  • Cukier czy tłuszcz, przez co bardziej tyjemy?

    ...​Czego należy unikać, aby łatwo utrzymać szczupłą sylwetkę, a tym samym - zdrowie.

  • Każdy kto chociaż raz próbował wyeliminować cukier z diety, wie, że stanowi to nie lada wyzwanie. Całkowite zrezygnowanie ze słodyczy to trudna sprawa, ale jeszcze bardziej skomplikowanym jest znalezienie zdrowych zamienników cukru. Jednym z nich jest cukier kokosowy, który z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. Fot. 123RF/Picsel Z pewnością każdy z was słyszał lub używał w kuchni śmietankę kokosową, mleczko lub wiórki. A cukier kokosowy? Produkt ten zaczyna cieszyć się coraz...

  • Biały cukier - nie krzepi!

    Czy wiesz ile cukru zawierają produkty, które stosujesz w kuchni? I jak cukier działa na twój organizm? Poznaj całą prawdę o cukrze i sprawdź, czym go zastąpić!

  • Każdy amator kulinarnych eksperymentów ceni nowinki produktowe opakowane tak, aby jak najdłużej zachowały wysoką jakość. Dlatego producent Cukru Królewskiego stworzył dla swojego najdelikatniejszego cukru wyjątkowo szczelną oraz praktyczną torebkę. Ta nowość to cukier puder z okienkiem 400g w funkcjonalnym, chroniącym przed wilgocią i rozsypaniem opakowaniu. Nową szatę graficzną oraz nowe, zabezpieczające przez zbryleniem opakowanie zyskał również cukier puder 500g.   Funkcjonalność...

  • Recepta na szczęście. Bez cukru

    ...posiada, z czym się urodził, czego się nauczył, jest wystarczająco dobre, aby robić to, co się lubi i być dobrym w swoim zawodzie. Ale żeby znaleźć dla siebie taką drogę, trzeba siebie lubić i akceptować. Nie można wybrać dla siebie dobrego zawodu, jeśli się nie wie, kim się jest. Czy kobiety w Polsce zbyt wiele od siebie wymagają? - Oczywiście że tak. Są właśnie w ten sposób wychowywane, ale...

  • Każdy, kto choć raz próbował ograniczyć lub całkowicie wykluczyć z diety cukier, z pewnością zdaje sobie sprawię, jak trudne jest to zadanie. Podpowiadamy, co można zrobić, aby stało się to łatwiejsze. Cukier, choć smaczny, niezbyt pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jego nadmiar w naszej diecie może spowodować wiele chorób, w tym otyłość oraz próchnicę. Dodatkowo, cukier jest obwiniany również za przedwczesne starzenie, rozwój chorób sercowo-naczyniowych, obniżenie sprawności mózgu, a nawet...

  • Macierzyństwo z lukrem i cukrem, poproszę

    Dla wielu cudownych matek pierwsze dni, tygodnie, a nawet miesiące z maluszkiem bywają trudne. Stres i frustracja sięgają zenitu, a poziom pewności siebie wpada w głęboką depresję. Nie ma znaczenie czy jest to pierwsze czy kolejne dziecko, bo każdy maluch jest inny i pojawia się na innym etapie życia, więc przewidzieć trzeba nieprzewidywalne. Szczególnie trudno jest się pozbierać kiedy otacza nas...

  • Do czego można dodać hummus i dlaczego warto go jeść? Popularna w kuchni arabskiej pasta coraz częściej gości na polskich stołach. Czasem zdarza się jednak, że rezygnujemy z hummusu, nie wiedząc z czym będzie się dobrze komponował. Oto kilka propozycji! Fot. Hummus to najzdrowsza pasta/Picsel Choć do niedawna nasza kuchnia była raczej ograniczona, dziś to się zmienia. Częściej eksperymentujemy i nie boimy się nowych, orientalnych smaków. Nic więc dziwnego, że uwielbiany przez mieszkańców...