• Informacje na temat:

    z czarnej rzepy

Przepisy na temat: z czarnej rzepy
  • Zupa, którą znalazlam przed laty w gazecie pod nazwą zupa sylwestrowa. Pyszna, kremowa( po zmiksowaniu), lekko ostra od czarnej rzepy. Bardzo smaczna.

  • Zdrowa i bardzo smaczna surówka z czarnej rzepy to pyszny dodatek do obiadu.

  • Samo zdrowie.

  • Rzepa zawiera fitoncydy, czyli substancje podobne do antybiotyków, które hamują rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych. W bulwach rzepy jest również rafanina i rafanol (związki siarkowe) o działaniu odkażającym i przeciwłojotokowym, a ponadto cukry, enzymy, duże ilości witaminy C, B1 i B2, PP oraz sole mineralne

  • Bardzo zdrowa surówka:) Pasuje do obiadu jak i jedzona samodzielnie.

  • Czarna rzepa skrywa biały miąższ o dość ostrym smaku, zawiera dużo składników odżywczych i mnóstwo witamin, dlatego warto ją wykorzystywać przy produkcji naszych posiłków.

  • Sprawdzony przepis na "Pomarańczowa zupa z rzepy"

  • Smaczna i szybką zdrowy dodatek do drugiego dania .Przepis pochodzi z jakieś strony internetowej ,ale już nie pamiętam jakiej :)

  • Wersja light.

  • soczysta bomba witaminowa,dość ostra w smaku

Artykuły na temat: z czarnej rzepy
  • Zdrowotna moc czarnej rzepy

    ..., rzepa ma pikantny smak. Dzięki temu rewelacyjnie sprawdza się w sałatkach i surówkach z dodatkiem np. słodkich jabłek, które równoważą ostry smak warzywa. Przed dodaniem rzepy do sałatki należy ją drobno(...) i wapnia. Zawiera witaminy C, A i te z grupy B. Pomaga w łagodnych, ale przewlekłych chorobach nerek i pęcherza moczowego. A sok z rzepy przyjmowany codziennie działa wzmacniająco oraz łagodząco...

  • Nie wyobrażasz sobie początku dnia lub spotkania towarzyskiego bez filiżanki aromatycznej kawy z pysznymi dodatkami? Zastanawiałeś się kiedykolwiek, jak profesjonalny barista wyczarowuje niezwykłe wzory na powierzchni kawy? Dzięki tej książce z codziennego napoju stworzysz wyjątkowe dzieło sztuki. Proste opisy, sfotografowane krok po kroku uczą przyrządzania różnych rodzajów kawy i kawowych drinków. Wśród przepisów znalazły się zarówno tradycyjne espresso, pyszne latte, cappuccino i...

  • Siedem powodów, dla których warto jeść czarną rzepę

    ...kolejne 3 tygodnie zmniejszaj znów dawkę z 1/4 szkl. do 2-3 łyżek. Uwaga! Przeciwwskazaniem do jedzenia czarnej rzepy są niektóre choroby: silna niewydolność serca lub nerek, nieżyty jelita cienkiego(...) włosów: Wlej do słoika 10 łyżek soku z czarnej rzepy, wsyp 4 łyżki pokrzywy, 1 łyżkę szałwii lekarskiej, 2 łyżki rozmarynu lekarskiego, 2 łyżki skrzypu, wlej 1 szkl. czystej wódki. Trzymaj 2 tygodnie...

  • Znajdujące się w czarnej herbacie teaflawiny mogą obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Dowodzą tego wyniki najnowszych badań opublikowane na łamach Agricultural Food Chemistry. Eksperyment przeprowadzony przez Lipton Institute of Tea w Holandii udowodnił, że teaflawiny obniżają ilość pobieranego z jelit cholesterolu, który jest głównym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia. Z dobrodziejstw tej substancji korzystać możemy pijąc herbatę zarówno w wersji ciepłej jak i mrożonej....

  • Jesień na talerzu pod znakiem dyni, rzepy i fenkułu

    ...do kanapek. Starty korzeń rzepy na pierwszy rzut oka świetnie imituje twarożek. A w połączeniu z ciemnym Chlebem żytnim Haverland od firmy Dan Cake i sałatą będzie źródłem nie tylko niezbędnych...

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn magazynuje się w...

  • Ósemka karo. Nic w tym złego, że afiszujesz się swoją zaradnością. Jest szansa, że staniesz się dla innych inspiracją. Zimą jedz więcej czarnej rzepy i...

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...

  • Ósemka karo. Nic w tym złego, że afiszujesz się swoją zaradnością. Jest szansa, że staniesz się dla innych inspiracją. Zimą jedz więcej czarnej rzepy i...

  • Czarne porzeczki zazwyczaj kojarzymy z latem - jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zamknąć je w słoiczkach i cieszyć się ich do dobroczynnym wpływem na zdrowie przez cały rok. Naprawdę warto. Za co powinniśmy cenić czarne porzeczki? Są w końcu mniej urokliwe niż ich czerwone kuzynki. Jednak nie o urodę tu chodzi, a o wyjątkowy smak oraz składniki odżywcze zaklęte w tych malutkich i niepozornie wyglądających owocach. Właściwości lecznicze tej rośliny dobrze znały i doceniały nasze babki i...