• Informacje na temat:

    z czarnej fasoli

Przepisy na temat: z czarnej fasoli
Artykuły na temat: z czarnej fasoli
  • MURZYNEK Z CZARNEJ FASOLI

    Nowa propozycja tradycyjnego ciasta! Wegańska i bezglutenowa! A jednak obłędnie pyszna ;)

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Sałatka z czarnej fasoli i kukurydzy

    Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 11 minut Porcja dla: 6 osób Składniki: 4 kolby kukurydzy z usuniętymi liśćmi 2 łyżeczki oliwy z oliwek 150 g czerwonych papryczek pokrojonych w kostkę 120 g czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę 60 ml cydru jabłkowego 1 puszka (425 g) czarnej fasoli, opłukanej i odsączonej 5 g zmielonego czosnku 50 g groszku cukrowego, pociętego...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • Fasola: Do wyboru, do koloru

    Nie ma jak fasola. To jeden z najzdrowszych i najpożywniejszych pokarmów świata. Dla wegetarian stanowi wybawienie, bo dostarcza mnóstwo białka, którego w ich diecie zwykle brakuje. W fasoli białka jest dwa razy więcej niż w tej samej ilości mięsa (tyle że niestety mniej przyswajalnego niż zwierzęce). Ziarna są również źródłem puryn, które hamują rozwój tkanek nowotworowych, a także związku...

  • Nie wyobrażasz sobie początku dnia lub spotkania towarzyskiego bez filiżanki aromatycznej kawy z pysznymi dodatkami? Zastanawiałeś się kiedykolwiek, jak profesjonalny barista wyczarowuje niezwykłe wzory na powierzchni kawy? Dzięki tej książce z codziennego napoju stworzysz wyjątkowe dzieło sztuki. Proste opisy, sfotografowane krok po kroku uczą przyrządzania różnych rodzajów kawy i kawowych drinków. Wśród przepisów znalazły się zarówno tradycyjne espresso, pyszne latte, cappuccino i...

  • Sałatka z awokado i czerwoną fasolą

    Z kuchni afrykańskiej.

  • Znajdujące się w czarnej herbacie teaflawiny mogą obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Dowodzą tego wyniki najnowszych badań opublikowane na łamach Agricultural Food Chemistry. Eksperyment przeprowadzony przez Lipton Institute of Tea w Holandii udowodnił, że teaflawiny obniżają ilość pobieranego z jelit cholesterolu, który jest głównym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia. Z dobrodziejstw tej substancji korzystać możemy pijąc herbatę zarówno w wersji ciepłej jak i...

  • BAKŁAŻAN FASZEROWANY CZARNYM RYŻEM

    Czarny ryż... niebo w gębie! Lekko orzechowy posmak, niepowtarzalny... pyszny! W połączeniu z fasolą i bakłażanem zrobił się z tego całkiem sycący i wartościowy posiłek.

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn magazynuje się w...