• Informacje na temat:

    z czarnej fasoli

Przepisy na temat: z czarnej fasoli
  • Makaron z czarnej fasoli - nowy kulinarny trend

    Zdrowy i ładnie wyglądający na talerzu makaron z czarnej fasoli zyskuje wielu zwolenników. To nowy kulinarny trend.

  • Oczywiście jest to nowa odsłona tego ciasta- wegańska i bezglutenowa! A jednak obłędnie pyszna ;)

  • Dynia makaronowa i tacos z czarną fasolą

    ...soli gruboziarnistej - 16 tortilli o średnicy 15 cm - 400-gramowa puszka czarnej fasoli, odsączonej i dobrze wypłukanej - 115 g pokruszonego białego sera, fety albo sera cotija - ¼ szklanki (35(...) 2 łyżki czarnej fasoli, 2 łyżki doprawionej dyni, 2 łyżki pokruszonego albo drobno pokrojonego sera, kilka szczypt cebuli i posyp kolendrą. Jeśli lubisz pikantne potrawy, skrop ostrym sosem. Podawaj...

  • Pasta z czarnej fasoli świetnie sprawdza się też jako samodzielny dip do chipsów z tortilli.

  • Zupa z czerwonej fasoli i soczewicy z tostami z manchego

    ..., na tym się nie skończy. Składniki: ¾ kubka / 180 ml czarnej soczewicy (dobra będzie także du Puy) namoczonej przez 8 godzin, jeśli to możliwe 5 dużych czerwonych cebul (około 750 g) 1 łyżka oleju...

  • Szybka i smaczna sałatka, którą zaskoczysz gości.

  • Chrupiące grzanki z pastą z fasoli i pomidorem

    Odcedź fasolkę. Zmieszaj ją w misce z jogurtem i zmiksuj na gładki krem.

  • Nie od dziś wiadomo, że domowy dżem jest najlepszy. Warto w sezonie poświęcić trochę czasu i taki przygotować. Można go potem podać do naleśników, użyć do ciast czy tak po prostu zjeść z bułką na śniadanie. Dodam, że dżem z czarnej porzeczki jest wyjątkowo pyszny i pachnący. Polecam.

  • Porcja białka z warzyw

    ..., cieciorkę, a następnie chili, wywar i pomidory. 2. Gotuj 12 minut, posól do smaku. Przed podaniem polej cieciorkę sokiem z cytryny. Szybka pasta z fasoli Składniki: 1 puszka czarnej fasoli...

  • Przepyszna galaretka, bardzo słodka, ale taka jej uroda. Można ją dodawać do herbaty lub posmarować bułeczkę na śniadanie. Kto raz ją zrobi - będzie już robił co roku. Gorąco polecam, 5 minut roboty ( oczywiście nie liczę czasu na obieranie, trochę to trwa, ale naprawdę warto ).

Artykuły na temat: z czarnej fasoli
  • MURZYNEK Z CZARNEJ FASOLI

    Nowa propozycja tradycyjnego ciasta! Wegańska i bezglutenowa! A jednak obłędnie pyszna ;)

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...

  • Sałatka z czarnej fasoli i kukurydzy

    Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 11 minut Porcja dla: 6 osób Składniki: 4 kolby kukurydzy z usuniętymi liśćmi 2 łyżeczki oliwy z oliwek 150 g czerwonych papryczek pokrojonych w kostkę 120 g czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę 60 ml cydru jabłkowego 1 puszka (425 g) czarnej fasoli, opłukanej i odsączonej 5 g zmielonego czosnku 50 g groszku cukrowego, pociętego...

  • Pobudzająca i kojąca, codzienna i tajemnicza, elegancka i swojska – czarna herbata jest pełna przeciwieństw. To ją mamy na myśli mówiąc, że chcemy napić się „zwyczajnej” herbaty, a jednak daleko jej do bycia zwyczajną. Fot. materiały prasowe Poznaj tajniki czarnej herbaty i poszczególnych jej odmian, a także dowiedz się, jak wydobyć z niej najwięcej smaku! Choć zwyczaj picia herbaty narodził się na Wschodzie, gdzie króluje herbata zielona, to w naszej części świata najlepiej przyjęła się jej...

  • Fasola: Do wyboru, do koloru

    Nie ma jak fasola. To jeden z najzdrowszych i najpożywniejszych pokarmów świata. Dla wegetarian stanowi wybawienie, bo dostarcza mnóstwo białka, którego w ich diecie zwykle brakuje. W fasoli białka jest dwa razy więcej niż w tej samej ilości mięsa (tyle że niestety mniej przyswajalnego niż zwierzęce). Ziarna są również źródłem puryn, które hamują rozwój tkanek nowotworowych, a także związku...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Sałatka z awokado i czerwoną fasolą

    Z kuchni afrykańskiej.

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • BAKŁAŻAN FASZEROWANY CZARNYM RYŻEM

    Czarny ryż... niebo w gębie! Lekko orzechowy posmak, niepowtarzalny... pyszny! W połączeniu z fasolą i bakłażanem zrobił się z tego całkiem sycący i wartościowy posiłek.

  • Jeśli fasola kojarzy wam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliście jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Fot. 123RF/Picseli Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że...