• Informacje na temat:

    z cukinii placki

Przepisy na temat: z cukinii placki
  • Placki z cukinii - najlepsze w sezonie

    Młode cukinie to smaczny dodatek letnich potraw. Cukinia świetnie smakuje w sałatkach, warzywnych daniach, zapiekankach. Ale można też przyrządzić z niej rewelacyjne placki.

  • Przepyszne. Proste do zrobienia i z tanich składników. Podane z przepysznym sosem skradną niejedno podniebienie.

  • Placki z cukinii z dipem koperkowym

    Sposób przygotowania Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. Następnie odcisnąć wodę, dodać jajka, pokrojony szczypiorek, rozdrobniony czosnek, mąkę oraz bułkę tartą. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i całość dokładnie wymieszać. Kolejno przygotować dip - śmietanę połączyć z posiekanym koperkiem i doprawić do smaku. Uformować średniej wielkości placki...

  • Placki z cukinii to alternatywa dla placków ziemniaczanych. Są bardzo smaczne, polecam.

  • Placki z cukinii ze śliwkami kalifornijskimi i natką pietruszki

    ...i ziemniaki przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę, posiekane śliwki kalifornijskie oraz posiekaną natkę pietruszki, całość dobrze wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki, wykładając ciasto łyżką stołową. Jeden placek - jedna łyżka ciasta. Placki smaż z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Idealnym dodatkiem do placków cukiniowych może być jogurt naturalny lub/i wędzona ryba. Czas przygotowania...

  • Placki te można zrobić z dyni, cukinii lub kabaczka. Trze się je łatwiej niż ziemniaki, a same placki są bardzo delikatne w smaku :)

  • Cukinia z farszem tuńczykowym

    Cukinia to prawdziwy warzywny kameleon: nadaje się do sosów, zapiekanek, potraw z makaronu, a nawet do ciast czy jako surowiec na placki. Jeśli do tej pory nie przyszło wam do głowy, by skomponować(...) wszystkie składniki farszu: tuńczyka z cebulą, ugotowany ryż, drobno posiekany miąższ z cukinii, natkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy do połówek cukinii i układamy w naczyniu do zapiekania...

  • Pyszne placki ze świeżej cukinii, można podawać na słodki jak i na słono, na zimno bądź na ciepło. Zrobicie je w kilka minut. Smak nie do opisania, musicie zrobić je sami.

  • Co z tą cukinią?

    ...w temperaturze 180 st. C. Dla pewności sprawdźmy miękkość warzywa widelcem. Inną fantastyczną przystawką z cukinii lub daniem na kolację będą placki . Robimy je podobnie jak placki ziemniaczane, tylko w miejsce ziemniaków używamy cukinii. Rezygnujemy tu z cebuli. Sposób przygotowania Dwie cukinie trzemy na tarce o grubych oczkach. Wbijamy do nich dwa jajka, mieszamy. Dodajemy tyle mąki, aby...

  • Placki z cukinii idealnie sprawdzają się jako samodzielne danie np. na ciepłą kolację lub jako dodatek do mięsnego dania głównego.

Artykuły na temat: z cukinii placki
  • Placki z cukinii

    Chcesz zrobić szybki i zdrowy obiad? Placki z cukinii są rozwiązaniem!

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Placki z cukinii

    ...1. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól i odstaw na chwilę, aby puściła sok. Po odsączeniu dodaj do cukinii jajko, mąkę, posiekany koperek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. 2. Rozgrzej na patelni olej. Uformuj dość cienkie placki. Kładź je na rozgrzany olej, spłaszczając łyżką. 3. Smaż placki z obu stron na średnim ogniu, aż się zarumienią.  Zobacz także:

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Smażmy placki

    Zwykle jadamy ziemniaczane, ale pyszne są także z dodatkiem cukinii, marchewki i innych warzyw. Świetny pomysł na szybkie, letnie danie.

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Placki z cukinii i koperku

    ...zostaw do dekoracji) i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj masę i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Odsącz je z oleju na papierowym ręczniku, posyp koperkiem...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...

  • Placki

    Placki można usmażyć nie tylko z tartych ziemniaków. Jest na nie mnóstwo sposobów!

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

Wideo na temat: z cukinii placki
  • Placki z cukinii - lepsze niż ziemniaczane

    Poznajcie nasz przepis na placki z cukinii! Wszyscy znamy smak chrupiących placków ziemniaczanych, na które każdy z nas skusi się od czasu do czasu, jednak prawdziwym sezonowym hitem są placki przyrządzone z cukinii! To jedno z najprostszych dań, które będzie lekkie, delikatne i przepyszne! Placki z cukini to również zdrowsza alternatywa dla placków ziemniaczanych!

  • Placki z cukinii - lepsze niż ziemniaczane

    Poznajcie nasz przepis na placki z cukinii! Wszyscy znamy smak chrupiących placków ziemniaczanych, na które każdy z nas skusi się od czasu do czasu, jednak prawdziwym sezonowym hitem są placki przyrządzone z cukinii! To jedno z najprostszych dań, które będzie lekkie, delikatne i przepyszne! Placki z cukini to również zdrowsza alternatywa dla placków ziemniaczanych!

  • Placki ziemniaczane z cukinią

    Z dodatkiem kurkumy