• Informacje na temat:

    z cukinii i bakłażana

Przepisy na temat: z cukinii i bakłażana
  • Bakłażan i cukinia

    Są trendy! Karierę robi zwłaszcza bakłażan dzięki modzie na potrawy bliskowschodnie. My też proponujemy egzotyczne dania z bakłażana, ale nie zapominajmy o cukinii, która sprawdzi się jako składnik pysznego quiche’u!

  • Warzywna zapiekanka - świetny dodatek do mięsa z gilla.

  • Pizza z cukinią, serem i bakłażanem

    Składniki: 15 dag mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 75 ml ciepłej wody 2,5 łyżeczki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku cebula 3 świeże pomidory 1/2 łyżeczki ostrej papryki łyżeczka słodkiej papryki oregano łyżka masła 4 łodygi selera naciowego 1/2 bakłażana 1/2 cukinii 20 dag żółtego sera sól pieprz Przygotowanie: 1. Wymieszaj w misce mąkę, sól, wodę i oliwę. Zagnieć ciasto...

  • Małe, takie na jeden - dwa kęsy zawiniątka z cukinii i bakłażana (grillowanych) z pikantnym farszem z zielonej soczewicy. Świetna przekąska, doskonała zakąska, idealna przystawka. Uniwersalna, bo świetnie smakuje zapieczona z sosem pomidorowym, ale również na zimno jest niezła. Podana porcja farszu wystarcza na zakąskę dla ok. 8 - 10 osób (po dwie roladki).

  • Cukinia z bakłażanem i frytkami

    ...żaroodpornym. Z bakłażana wydrąż pestki, pokrój, posyp solą, odstaw. Po 30 min opłucz. Obsmaż pokrojone mięso, dodaj bakłażana, cukinię, pomidor. Farsz przypraw, napełnij nim połówki cukinii. Ziemniaki drobniutko pokrój i obsmaż na oleju. Na napełnionych farszem połówkach cukinii ułóż kawałki sera oraz ziemniaki. Oprósz przyprawą do frytek. Zapiekaj pod przykryciem 60 min w temp. 180

  • Zabieram Was do Gruzji, kraju przepięknych krajobrazów, cudownych niezwykle starych zabytków i wspaniałych smaków. Kuchnia gruzińska jest jeszcze na tyle egzotyczna w naszym kraju, że pobudza zmysły i wyobraźnię. Jest bardzo specyficzna i charakterystyczna, ale jednocześnie widać w niej wpływy innych tradycji kulinarnych z Europy, jak i Azji Zachodniej. Nazwa dzisiejszej potrawy brzmi bardzo melodyjnie, coś w rodzaju ''badridżani kizilala'' czyli kawior z bakłażana. A chodzi o bardzo różne...

  • Trzy pomysły na bakłażana

    Bakłażan pochodzi z Indii, ale obecnie bardziej popularny jest w kuchni śródziemnomorskiej. W Polsce dopiero od niedawna zyskuje uznanie - choć na początku większość z nas podchodziła do niego z dystansem, to obecnie coraz chętniej go wykorzystujemy. Jest kilka sposobów na przyrządzenie bakłażana!

  • Pyszna pasta z bakłażana, nazywana jest kawiorem dla ubogich, świetna na kanapki lub jako dodatek do innych potraw

  • Baba Ghanoush - wyjątkowy smak pasty z bakłażana

    Właściwości: Baba Ghanoush, czyli pasta z bakłażana to jedna z najpopularniejszych potraw w kuchni arabskiej. Wzbogaca organizm o cenne wartości odżywcze - jest między innymi bogatym źródłem(...). Traktowana jest bowiem jako przystawka. W Egipcie bywa z kolei serwowana jako danie główne z ziarenkami owocu granatu. W Polsce zastosowanie pasty z bakłażana jest podobne do tego w krajach...

  • Super dodatek do przekąsek.

Artykuły na temat: z cukinii i bakłażana
  • Roladki z cukinii i bakłażana

    ...czosnek oraz paprykę. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na plastrze cukinii ułóż plaster bakłażana. Posmaruj serkiem, zwiń formując roladki, zepnij wykałaczkami. Staw do lodówki na ok. 1 godz. Rada: Plastry bakłażana posyp solą, odstaw na ok. 15 minut, opłucz wodą i osusz, by pozbyć się goryczki. Zobacz także:

  • Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo – bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...

  • ...zdecydować się, czy przygotować danie z bakłażana, czy cukinii, połączmy je w jednym daniu! Z Grecji przenieśmy się zatem do słonecznych Włoch i przygotujmy zapiekane warzywa w Sosie neapolitańskim(...) plastry. Z każdego warzywa zostawiamy dwa, trzy środkowe plastry, a pozostałe części kroimy w kostkę. Plastry cukinii i bakłażana solimy i smarujemy oliwą z oliwek, następnie smażymy na złoty kolor na...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...

  • Zapiekanka z cukinią

    Zamiast cukinii można użyć bakłażana. Danie będzie jeszcze smaczniejsze, ale bardziej pracochłonne, bo plastry bakłażana, przed przełożeniem mięsem, należy przesmażyć na oliwie.

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Zapiekany bakłażan i cukinia

    Przygotowanie: Rozgrzej w garnku dwie łyżki oliwy. Podsmaż na niej przez minutę obrany i posiekany czosnek. Dodaj passatę pomidorową, wsyp słodką paprykę, oregano, bazylię oraz szczyptę soli. Duś około 10 minut. Gotowy sos wylej na dno naczynia do zapiekania. Obierz cebulę, a resztę warzyw dokładnie umyj. Pokrój je w cienkie plastry. Bakłażana posól i odstaw na około kwadrans, aby puścił sok...

  • Jeśli do tej pory bakłażany nie gościły zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF/Picsel Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym samym przed nowotworami. Co więcej, to właśnie one sprawiają, że nasz organizm lepiej przyswaja...

  • Zapiekanka z cukinią i bakłażanem

    Takie jajka można podawać na ciepłe śniadanie lub jako szybkie danie obiadowe. Zamiast cukinii i bakłażanów możesz dodać pieczarki, duszony szpinak albo gęsty sos pomidorowy.

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

Wideo na temat: z cukinii i bakłażana
  • Faszerowany bakłażan

    Bakłażan jest coraz popularniejszy w Polsce - i dobrze! To przepięknie wyglądające warzywo jest niezwykle zdrowe i z powodzeniem może zastępować choćby cukinię, której pełno w naszym menu! Bakłażan świetnie smakuje grillowany czy pieczony, a jego charakterystyczny kształt sprawia, że kapitalnie nadaje się do przyrządzania go w wersji faszerowanej. Mamy dla was prostą propozycję na bakłażana

  • Dynia, kabaczek i cukinia

    W kuchni „Dzień Dobry TVN” Ania Starmach przygotowała potrawy z jesiennych warzyw. Gwiazda przedstawiła przepisy na cukinię faszerowaną kaszą gryczaną, bakłażan z parmezanem i sosem pomidorowym oraz makaron z dynią, pomidorami i boczkiem. – Przygotowując te warzywa trzeba pamiętać o tym, że one same w sobie bywają mdłe – zaznaczyła Starmach. – Jednak jeśli dodamy do nich przyprawy takie jak czosnek, czy papryka, to przemieniają się cudownie – dodała. (Dzień Dobry TVN/x-news)

  • Warzywne i owocowe dodatki z grilla według Beaty Śniechowskiej

    z pikantnym tatarem z cukinii i serem halloumi oraz sałata rzymska z grilla z wegańskim majonezem i boczniakami.