• Informacje na temat:

    z ciastem naleśnikowym

Przepisy na temat: z ciastem naleśnikowym
  • Owoce w cieście naleśnikowym

    Jesień to niezwykle bogata i kolorowa pora roku, która kryje w sobie moc kulinarnych możliwości. Skarby sezonu, czyli jesienne owoce kuszą swoim dojrzałym smakiem, a przygotowane z nimi desery smakują naprawdę wyjątkowo. Jabłka i gruszki w cieście naleśnikowym to propozycja na niebanalny deser, który warto skosztować już dziś!

  • Fajna kompozycja fileta drobiowego otulonego ciastem naleśnikowym. Tak przyrządzone polędwiczki można podać jako przekąskę i nie tylko.

  • Pieczarki w cieście naleśnikowym - przysłała Mieczysława

    80 dkg dużych pieczarek, 40 dkg mąki, 2 szklanki mleka, 2 jaja, pół szklanki wody, sok z cytryny, olej do smażenia, majeranek, sól, pieprz.

  • Czy ryba musi być nudna? Nie koniecznie, gdy ją w odpowiedni sposób przyrządzimy :) Był dorsz i łosoś w kruchym cieście, a co powiecie na łososia w cieście naleśnikowym?

  • Przygotowanie: Filety rozmrażamy. Robimy ciasto jak na naleśniki, troszkę je solimy. Obieramy ziemniaki surowe i ścieramy je na grubych oczkach tarki. Rybę solimy, doprawiamy do smaku. Następnie podgrzewamy olej na dużym gazie. Obtaczamy rybę w cieście naleśnikowym, a następnie w ziemniakach surowych, tak by cała byla obklejona. Na rozgrzanej patelni smażymy z obu stron. Tak przyrządzoną rybę...

  • Przysmak, który przywędrował do nas z Włoch. Pyszne, żółte kwiaty cukinii, zanurzone w cieście naleśnikowym i usmażone na złoty kolor. Po usmażeniu chrupiące, o delikatnym posmaku cukinii, najlepsze z sosem czosnkowym.

  • Ziołowe ruloniki w płaszczyku z boczku

    Sposób przygotowania 1. Jajka wbij do wysokiego naczynia. Dolej mleko i wsyp mąkę. Składniki zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw je pod przykryciem na ok. 10 minut, by mąka spęczniała. W tym czasie zioła opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek, grubo posiekaj je i wymieszaj z przygotowanym ciastem naleśnikowym.  2. Kawałki pieczeni posiekaj. Dodaj do nich pokruszoną fetę oraz czosnek...

  • Najlepsza do potrawy jest ryba bez ości(tołpyga, dorsz, mintaj,tilapia)

  • Bukiet z… patelni

    ...zastąpić ciastem naleśnikowym z 3/4 szkl. mleka i 1/3 szkl. gazowanej wody zmiksowanych z 1 jajkiem, 3/4 szkl. mąki i 1 łyżką stopionego masła.

  • Pikantny kurczak doskonały do sałatek lub jako danie główne. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

Artykuły na temat: z ciastem naleśnikowym
  • Jajko wymieszać widelcem z łyżeczką cukru i szczyptą soli. Dodać szklankę wody i mleka, wymieszać, stopniowo dodawać mąkę, aby ciasto się zagęściło i nie miało grudek. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda. Pokroić jabłka na plasterki. Rozgrzać na patelni odrobinę oleju lub oliwy. Zanurzać jabłka w cieście naleśnikowym i szybko kłaść na patelnię. Po podsmażeniu z jednej strony...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Sprawdzone sposoby na kotlety

    ...można panierować ciastem naleśnikowym z dodatkiem zmielonej świeżej cebuli lub czosnku.

  • Około 100 przepisów na rozmaite smakowitości. Palce lizać! Sernik gotowany, klasyczny i wiedeński, jabłecznik na kilka sposobów, drobne ciasteczka, takie jak amoniaczki, eklerki, napoleonki, sokoły czy wuzetki. Wszystkie smakołyki możesz w prosty sposób wykonać. Upieczesz domowe ciasta tak pyszne jak te, które robiła dla Ciebie babcia. Dzięki mechanicznym urządzeniom, takim jak blender czy robot kuchenny, przygotujesz je w kilka minut. Zapach, które rozejdzie się po całym domu, zapewni...

  • Jak wykorzystać chwasty w kuchni

    Kwiaty mniszka w cieście naleśnikowym  Kwiaty (ok. 40) opłucz, rozłóż na ściereczce na pół godziny. Przygotuj ciasto naleśnikowe - zmiksuj: - 2 szklanki mąki,  - 2 szklanki mleka,  - 2 jajka, - szczyptę soli do smaku.  W takim cieście naleśnikowym zanurzaj kwiaty i smaż na głębokim oleju. Podawaj z dżemem.  Pasta do kanapek  Umyj po dużej garści liści mniszka i liści pokrzywy, osącz na sicie...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Kwiaty na talerzu

    ...czarny - kwiaty bzu czarnego zbieraj w słoneczne dni, odłam i usuń listki i zdrewniałe pędy. Zanurz w cieście naleśnikowym, smaż i od razu podawaj. Mniszek lekarski - płatki mniszka mają delikatny posmak miodu. Można je smażyć, dodawać do sałatek i deserów. Akacja - po oczyszczeniu kwiatowych baldachów smaż ją w cieście naleśnikowym, możesz też pojedyncze kwiatki dodać do ciasta na racuchy...

  • Nietypowy przepis na jabłecznik. Spróbujcie, gwarantujemy, że stanie się waszym ulubionym ciastem. Kruche ciasto450 g mąki pszennej250 g masła2 żółtka90 g cukru pudru Masa jabłkowa2½ kg jabłek (najlepiej papierówek)odrobina wody (do podlania, jeśli owoce będą przywierać)2-4 łyżki cukru kryształu (do smaku)1 łyżeczka cynamonu 2-4 łyżki bułki tartej (do smaku) Podaniebułka tarta do posypania ciasta2 białkacukier puder do posypania ciasta Kruche ciastoMąkę przesiać do dużej miski, dodać...

  • Dieta kwiatowa. Dla kogo?

    ...białko, wapń, żelazo, witaminy (B1, PP, C, A). Sterole roślinne obniżą poziom cholesterolu. Przyspieszą też przemianę materii. Są niskokaloryczne i lekkostrawne. Zanurz je w cieście naleśnikowym i usmaż...

  • W kwestii ciast każdy ma swojego faworyta, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażacie sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Wielu osobom święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z wytrawnymi potrawami. Na stołach królują wówczas barszcze, ryby, pierogi, krokiety oraz różnego rodzaju sałatki. Warto jednak pamiętać, że każde ucztowanie powinno zostać zwieńczone wyjątkowym smakołykiem. Mamy nadzieję, że zostawicie...