-
Informacje na temat:
z ciastem naleśnikowym
-
Jesień to niezwykle bogata i kolorowa pora roku, która kryje w sobie moc kulinarnych możliwości. Skarby sezonu, czyli jesienne owoce kuszą swoim dojrzałym smakiem, a przygotowane z nimi desery smakują naprawdę wyjątkowo. Jabłka i gruszki w cieście naleśnikowym to propozycja na niebanalny deser, który warto skosztować już dziś!
-
Fajna kompozycja fileta drobiowego otulonego ciastem naleśnikowym. Tak przyrządzone polędwiczki można podać jako przekąskę i nie tylko.
-
-
Czy ryba musi być nudna? Nie koniecznie, gdy ją w odpowiedni sposób przyrządzimy :) Był dorsz i łosoś w kruchym cieście, a co powiecie na łososia w cieście naleśnikowym?
-
Przygotowanie: Filety rozmrażamy. Robimy ciasto jak na naleśniki, troszkę je solimy. Obieramy ziemniaki surowe i ścieramy je na grubych oczkach tarki. Rybę solimy, doprawiamy do smaku. Następnie podgrzewamy olej na dużym gazie. Obtaczamy rybę w cieście naleśnikowym, a następnie w ziemniakach surowych, tak by cała byla obklejona. Na rozgrzanej patelni smażymy z obu stron. Tak przyrządzoną rybę...
-
Najlepsza do potrawy jest ryba bez ości(tołpyga, dorsz, mintaj,tilapia)
-
Sposób przygotowania 1. Jajka wbij do wysokiego naczynia. Dolej mleko i wsyp mąkę. Składniki zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw je pod przykryciem na ok. 10 minut, by mąka spęczniała. W tym czasie zioła opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek, grubo posiekaj je i wymieszaj z przygotowanym ciastem naleśnikowym. 2. Kawałki pieczeni posiekaj. Dodaj do nich pokruszoną fetę oraz czosnek...
-
Pikantny kurczak doskonały do sałatek lub jako danie główne. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
-
-
To danie z pewnością pokochają wasze dzieci, a i wam z pewnością będzie bardzo smakowało !!!
-
Jajko wymieszać widelcem z łyżeczką cukru i szczyptą soli. Dodać szklankę wody i mleka, wymieszać, stopniowo dodawać mąkę, aby ciasto się zagęściło i nie miało grudek. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda. Pokroić jabłka na plasterki. Rozgrzać na patelni odrobinę oleju lub oliwy. Zanurzać jabłka w cieście naleśnikowym i szybko kłaść na patelnię. Po podsmażeniu z jednej strony...
-
Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...
-
-
Około 100 przepisów na rozmaite smakowitości. Palce lizać! Sernik gotowany, klasyczny i wiedeński, jabłecznik na kilka sposobów, drobne ciasteczka, takie jak amoniaczki, eklerki, napoleonki, sokoły czy wuzetki. Wszystkie smakołyki możesz w prosty sposób wykonać. Upieczesz domowe ciasta tak pyszne jak te, które robiła dla Ciebie babcia. Dzięki mechanicznym urządzeniom, takim jak blender czy robot kuchenny, przygotujesz je w kilka minut. Zapach, które rozejdzie się po całym domu, zapewni...
-
...czarny - kwiaty bzu czarnego zbieraj w słoneczne dni, odłam i usuń listki i zdrewniałe pędy. Zanurz w cieście naleśnikowym, smaż i od razu podawaj. Mniszek lekarski - płatki mniszka mają delikatny posmak miodu. Można je smażyć, dodawać do sałatek i deserów. Akacja - po oczyszczeniu kwiatowych baldachów smaż ją w cieście naleśnikowym, możesz też pojedyncze kwiatki dodać do ciasta na racuchy...
-
Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...
-
-
W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...
-
..., podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania sosu. Doprawiamy gałką muszkatołową. Foremkę na tartę wylepiamy kruchym (słonym!) ciastem. Podpiekamy w piekarniku. Wyjmujemy, na cieście rozkładamy pory(...) jogurtem, przypraw i delikatnie wymieszaj. Podawaj w towarzystwie tostów. Pod pierzynką z ciasta Por to warzywo uniwersalne i dobrze będzie smakował też z piekarnika. Przykryj go ciastem francuskim...
-
Pyszne bo siostry Anastazji! 22 kwietnia miała premierę jej nowa książka pt. 102 ciasta z owocami siostry Anastazji. Pozycja obowiązkowa dla tych, którzy uwielbiają owocowe wypieki. „102 ciasta z owocami Siostry Anastazji" to zbiór sprawdzonych, tradycyjnych przepisów na wypieki z polskimi owocami. Wszystkie receptury oparte są na polskich produktach, dostępnych w każdym sklepie. Wśród przepisów znajdują się ciasta ucierane, kruche i półkruche, francuskie, babki i biszkopty, a także ciasta...