• Informacje na temat:

    z ciastem filo

Przepisy na temat: z ciastem filo
  • Amerykańskie cygara z ciasta filo z farszem ze śliwką kalifornijską

    Sposób przygotowania Śliwki kalifornijskie drobno posiekaj. Mięso przełóż do miski, dodaj śliwki, wszystkie przyprawy i całość dokładnie wymieszaj. Arkusze ciasta filo przytnij aby miały kształt(...) czynności z pozostałymi arkuszami ciasta.  Pamiętaj, że kiedy pracujesz z jednym płatem ciasta, reszta powinna być przykryta ściereczką, ponieważ ciasto filo szybko wysycha i zaczyna się kruszyć...

  • Przepyszne danie na zimno jak i na gorąco!!

  • Ciasteczka serowe z ciasta filo

    Składniki: - 110 g masła, - 2 łyżki mąki, - 150 g sera feta, - po 100 g Greyerzer i Pecorini, - czarny pieprz, - gałka muszkatołowa, - 2 płaty gotowego ciasta filo (po ok. 330 g), - mięta i rozmaryn do dekoracji Przygotowanie: 30 g masła roztopić w rondelku, dodać mąkę, a następnie stopniowo wlewać mleko i gotować 2-3 minuty. Odstawić. Fetę rozgnieść widelcem, pozostałe sery drobno...

  • Wspaniale smakują i jednocześnie dekorują stół.

  • Ciasto mleczne

    Składniki: - laska wanilii, - 500 ml mleka, - szczypta soli, - 200 g cukru, - 75 g grysiku, - 3 jajka, - 100 g masła, - 650 g ciasta filo (lub yufka), - sok z połowy cytryny, - cienko obrana skórka z 1 cytryny, - kawałek cynamonu, - cukier puder Przygotowanie: Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyskrobać miąższ. Mleko, szczyptę soli, 100 g cukru, laskę wanilii i wybrany miąższ...

  • Słodkie, chrupiące, orzechowe. Warto spróbować w dwóch wersjach : z polewą słodsze bez polewy mniej słodkie.

  • Apetyczne pierożki w greckim klimacie: Spanakopita z serem Aldamer

    Piaszczyste plaże, gorące promienie słońca i… pyszne potrawy! Tak, właśnie za to pokochaliśmy Grecję. Sekret ciekawych smaków i nietuzinkowych dań, których można spróbować w tym niezwykle słonecznym zakątku Europy, tkwi w miłości Greków do lokalnych produktów. Jednym z takich przysmaków jest spanakopita. Danie to możemy przygotować na kilka sposobów: z ciasta filo lub z francuskiego, w formie...

  • Sklepowe za drogie? Przygotowywane ''tradycyjną'' metodą zbyt trudne? Mam dla Was wyjście idealne! Domowe ciasto filo.

  • Kolorowe tartaletki

    Na cieście filo, z mięsem i fioletową cebulką Składniki: 2 czerwone cebule 400 g pomidorów 10 czarnych oliwek kilka gałązek oregano 1/2 opakowania ciasta filo 2 łyżki oleju 400(...). 3. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Foremki na minitarty wylep przygotowanym ciastem i piecz 10 minut. 4. Posiekaj czosnek i podsmaż na oliwie z szalotką i kawałkami szparagów. Ziemniaczaną masę wyłóż na...

  • Szybkie, proste koszyczki które są idealne na imprezę na przykład andrzejkową. Zrobimy je z kilku składników, a podstawą jest ciasto filo, ketchup i ser. Czy może być coś prostszego. Są fajne chrupiące, dobre na ciepło i na zimno. Można je zabrać na wynos idąc do kogoś.

Artykuły na temat: z ciastem filo
  • Tarta na cieście filo

    Składniki na 6 porcji: 8 płatów ciasta filo, 1/2 szklanki roztopionego masła, 40 dag małych ziemniaków, 15 dag brokułów, 1 szklanka śmietanki kremówki 30 proc., 2 jajka, 3 łyżki serka mascarpone, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki bułki tartej, 1 garść migdałów, gałka muszkatołowa, sól, pieprz. Ziemniaki wyczyść myjką albo ostrym nożem zeskrob z nich skórkę. Starannie umyj. Włóż do garnka, zalej wodą...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Szpinak w cieście filo

    Doskonałe danie na kolację.

  • Około 100 przepisów na rozmaite smakowitości. Palce lizać! Sernik gotowany, klasyczny i wiedeński, jabłecznik na kilka sposobów, drobne ciasteczka, takie jak amoniaczki, eklerki, napoleonki, sokoły czy wuzetki. Wszystkie smakołyki możesz w prosty sposób wykonać. Upieczesz domowe ciasta tak pyszne jak te, które robiła dla Ciebie babcia. Dzięki mechanicznym urządzeniom, takim jak blender czy robot kuchenny, przygotujesz je w kilka minut. Zapach, które rozejdzie się po całym domu, zapewni...

  • Ostatnie szparagi z ricottą i ciastem filo

    Filo, to śródziemnomorska specjalność jak i płaty ciasta Brick… można w tej recepturze je stosować zamiennie… albo użyć naszych, rodzimych naleśników. Polecam…

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • ​Tartaletki z kaczką w cieście filo

    ..., a większość sosu odparuje. Uformuj z ciasta filo niewielkie miseczki i piecz aż będą chrupkie. Pokrój mięso jednego kaczego udka na drobne kawałki, a drugie kacze udko pokrój w plastry. Posmaruj dno wszystkich miseczek z ciasta filo odrobiną sosu Hoisin. Na wierzch połóż drobno pokrojoną kaczkę. Przykryj plastrem kaczego mięsa. Udekoruj dymką pokrojoną w cienkie paseczki. Przepis pochodzi...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Pieczony ser brie z miodem i orzechami w cieście filo

    Składniki: 125 g sera brie (lub camembert) 8 szt. Orzechów laskowych, prażonych Łyżka miodu Arkusz ciasta filo 10 g masła   Pokrój ser,. Posiekaj orzechy. Rozłóż ciasto i posmaruj je olejem. Na środku umieść ser, dodaj miód i orzechy. Zawiń ciasto. Piecz 6-8 minut w temp. 200 st. C.  

  • Pyszne bo siostry Anastazji! 22 kwietnia miała premierę jej nowa książka pt. 102 ciasta z owocami siostry Anastazji. Pozycja obowiązkowa dla tych, którzy uwielbiają owocowe wypieki. „102 ciasta z owocami Siostry Anastazji" to zbiór sprawdzonych, tradycyjnych przepisów na wypieki z polskimi owocami. Wszystkie receptury oparte są na polskich produktach, dostępnych w każdym sklepie. Wśród przepisów znajdują się ciasta ucierane, kruche i półkruche, francuskie, babki i biszkopty, a także ciasta...