• Informacje na temat:

    z ciasta francuskiego śliwki

Przepisy na temat: z ciasta francuskiego śliwki
  • Koszyczki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i śliwkami kalifornijskimi

    Sposób przygotowania W zależności od wielkości foremek (kokilek), którymi dysponujemy, ciasto podzielić na 6 lub 8 porcji. Foremki wysmarować masłem, wyścielić kawałkami ciasta francuskiego. Śliwki(...) blendera). Dodać pokrojone śliwki kalifornijskie, orzechy włoskie i natkę pietruszki. Masę przełożyć do foremek wyłożonych ciastem francuskim. Koszyczki piec przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do...

  • najszybsza przekąska

  • Paluchy z ciasta francuskiego z pastą ze śliwek kalifornijskich

    Sposób przygotowania W małym rondelku podduś śliwki kalifornijskie z sokiem oraz wodą do miękkości śliwek. Całość zblenduj na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka. Ciasto francuskie posmaruj warstwą musu ze śliwek kalifornijskich oraz warstwą serka naturalnego. Ciasto pokrój na paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek skręć kilka razy jak “spiralkę". Paluchy układaj obok siebie na formie...

  • Coś czuję, że sama nazwa ciasta z czymś Wam się kojarzy. Słodkie, pyszne suszone śliwki w czekoladzie, któż ich nie jadł. Dziś proponuję ciasto inspirowane tymi właśnie czekoladkami. Jest mocno czekoladowe i śliwkowe zarazem.

  • Bułeczki ślimaki z pastą ze śliwek kalifornijskich, twarogiem i płatkami migdałów

    Śliwki kalifornijskie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 30 minut.

  • Szybkie i smaczne !!!

  • Pijane tartaletki

    Ciasto francuskie rozwiń. Foremkami do tartaletek wytnij z ciasta 6 krążków.

  • Świetny i prosty przepis na faworki, które wyjdą każdemu :) Błyskawicznie się je robi, a smakują naprawdę pysznie. To taki przepis na chrust w wersji light ;) Wykonanie mojego Męża :)

  • Coś słodkiego, ze śliwkami...

    Najpyszniejsze owoce sezonu - śliwki - kuszą z każdego owocowego straganu. Można z nich zrobić szybki deser, ni to ciasto, ni to tartę. Naprawdę, bardzo łatwy.

  • Półwytrawny, doskonały jesienny deser. Na deszczowe popołudnie do herbaty. Na słoneczne popołudnie. Na każde popołudnie.

Artykuły na temat: z ciasta francuskiego śliwki
  • Francuskie z boczkiem

    Faszerowane ciasto francuskie to sposób na szybką przekąskę, gdy goście już stoją w drzwiach. Ciekawy smak - podczas pieczenia, można uzyskać, dodając do potrawy szczyptę suszonych owoców (np.: śliwki, żurawinę lub rodzynki).

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani, łatwo dostępny i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków Ciasto w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu co z nim zrobić. Na szczęście, nasi użytkownicy znają nie jeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego nie straszni będą nam niezapowiedzeni goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą...

  • Ciasto pełne możliwości

    ...cynamonu, 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 1 żółtko. Przygotowanie: Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki, zasypać cukrem żelującym i wymieszać. Ciasto rozmrozić, najlepiej zostawiając(...) parmezanu, oliwa, zioła prowansalskie, sól, pieprz, rolka ciasta francuskiego Przygotowanie: Pomidory butelkowe umyj, porozcinaj wzdłuż na połówki. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do...

  • Książka pachnąca świeżym chlebem - dla fanów Petera Mayle`a i wszystkich, którzy cenią tradycyjny smak i uroki codziennego życia. Któż nie lubi zapachu świeżego chleba? Mało kto oparłby się chrupiącej bagietce czy jeszcze gorącemu bochenkowi, zwłaszcza gdy pochodzi on z uroczej rodzinnej piekarni, gdzie do pieczenia podchodzi się z prawdziwą miłością. Takie właśnie miejsce odwiedzamy wraz z Peterem Maylem, by na własne oczy zobaczyć, jak w rękach mistrza Gerarda Auzeta powstają smakowite...

  • Ciasta ze śliwkami

    ...g drobno mielonych biszkoptów, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 łyżki rumu, szczypta mielonego cynamonu, 1 opakowanie ciasta francuskiego (500 g), 400 g śliwek bez pestek 1. Mielony mak zalać mlekiem(...). Nałożyć nadzienie makowe, a na nim porozkładać śliwki (najlepiej węgierki). Brzegi ciasta zawinąć do środka. Całość zrolować, pamiętając o dobrym zlepieniu brzegów. 3. Strudel przenieść na blachę...

  • Dlaczego warto, aby śliwki zagościły na stałe w naszym jadłospisie i co warto z nich przygotować, aby było smacznie i przede wszystkim zdrowo? Fot. 123RF/PICSEL Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy. Jak na nasze zdrowie wpływają...

  • Jak śliwka w sos

    ... Przeglądając strony Manger, znalazłam prosty i pyszny pomysł na śliwki gotowane w czerwonym winie z laską cynamonu i anyżem gwiazdkowym. Taki aromatyczny kompot jest świetny na deser, ale też jako(...) z regionu Požegača, z której do dziś robi się slatko, gęstą konfiturę z plasterkami cytryny (trzeba je wrzucić pod koniec gotowania).  Ale śliwki mają piękne karty nie tylko we włoskiej historii...

  • We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca...

  • 24 sposoby na zdrowe święta

    ...alternatywa dla porannego posiłku, zwłaszcza po sutej kolacji. Mój ulubiony koktajl o tej porze roku to Zimowe rozgrzanie. Potrzebne składniki: 4 suszone śliwki, 2 suszone morele, garść suszonych jabłek(...) goździki i miksuję. Suszone śliwki poprawiają trawienie, a dzięki dużej zawartości witamin z grupy B i magnezu - również humor! 4. Świętuj nie dłużej niż trzy dni. Boże Narodzenie za stołem często...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...