• Informacje na temat:

    z ciasta francuskiego śliwki

Przepisy na temat: z ciasta francuskiego śliwki
Artykuły na temat: z ciasta francuskiego śliwki
  • Ciasto podstawowe na galette

    Tak długo, jak tylko są dostępne w sprzedaży śliwki, brzoskwinie i inne owoce, kupuję je i przygotowuję ciasta Galette.

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani, łatwo dostępny i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków Ciasto w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu co z nim zrobić. Na szczęście, nasi użytkownicy znają nie jeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego nie straszni będą nam niezapowiedzeni goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą...

  • Francuskie z boczkiem

    Faszerowane ciasto francuskie to sposób na szybką przekąskę, gdy goście już stoją w drzwiach. Ciekawy smak - podczas pieczenia, można uzyskać, dodając do potrawy szczyptę suszonych owoców (np.: śliwki, żurawinę lub rodzynki).

  • Książka pachnąca świeżym chlebem - dla fanów Petera Mayle`a i wszystkich, którzy cenią tradycyjny smak i uroki codziennego życia. Któż nie lubi zapachu świeżego chleba? Mało kto oparłby się chrupiącej bagietce czy jeszcze gorącemu bochenkowi, zwłaszcza gdy pochodzi on z uroczej rodzinnej piekarni, gdzie do pieczenia podchodzi się z prawdziwą miłością. Takie właśnie miejsce odwiedzamy wraz z Peterem Maylem, by na własne oczy zobaczyć, jak w rękach mistrza Gerarda Auzeta powstają smakowite...

  • Ciasto pełne możliwości

    ...cynamonu, 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 1 żółtko. Przygotowanie: Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki, zasypać cukrem żelującym i wymieszać. Ciasto rozmrozić, najlepiej zostawiając(...) parmezanu, oliwa, zioła prowansalskie, sól, pieprz, rolka ciasta francuskiego Przygotowanie: Pomidory butelkowe umyj, porozcinaj wzdłuż na połówki. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do...

  • Dlaczego warto, aby śliwki zagościły na stałe w naszym jadłospisie i co warto z nich przygotować, aby było smacznie i przede wszystkim zdrowo? Fot. 123RF/PICSEL Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy. Jak na nasze zdrowie wpływają...

  • Ciasta ze śliwkami

    ...g drobno mielonych biszkoptów, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 łyżki rumu, szczypta mielonego cynamonu, 1 opakowanie ciasta francuskiego (500 g), 400 g śliwek bez pestek 1. Mielony mak zalać mlekiem(...). Nałożyć nadzienie makowe, a na nim porozkładać śliwki (najlepiej węgierki). Brzegi ciasta zawinąć do środka. Całość zrolować, pamiętając o dobrym zlepieniu brzegów. 3. Strudel przenieść na blachę...

  • We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca...

  • Jak śliwka w sos

    ... Przeglądając strony Manger, znalazłam prosty i pyszny pomysł na śliwki gotowane w czerwonym winie z laską cynamonu i anyżem gwiazdkowym. Taki aromatyczny kompot jest świetny na deser, ale też jako(...) z regionu Požegača, z której do dziś robi się slatko, gęstą konfiturę z plasterkami cytryny (trzeba je wrzucić pod koniec gotowania).  Ale śliwki mają piękne karty nie tylko we włoskiej historii...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...