• Informacje na temat:

    z ciasta francuskiego na słodko

Przepisy na temat: z ciasta francuskiego na słodko
  • Bliny - zdrowsza alternatywa dla naleśników?

    Crepes to cieniutkie francuskie naleśniki, pancakes - puszyste placuszki rodem z Ameryki. W Polsce popularnością cieszą się naleśniki, które można podawać zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnie(...) z mąki - jednak nie pszennej, a gryczanej. Składniki potrzebne do przygotowania blinów na słodko według przepisu Ewy Aszkiewicz - doświadczonej gospodyni i autorki książek kucharskich, z których...

  • Palmiers to hiszpańskie lub francuskie ciastka, przypominające swoim kształtem liście palmy (stąd nazwa). Farsz można dowolnie modyfikować, piekąc je na słodko lub słono.

  • Obiad pachnący owocami

    Schabowe z kością ze słodko-pikantnymi jabłkami Sposób przygotowania 1. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Usmaż na niej kotlety, po 5 minut z każdej strony, tak aby były brązowe. Zdejmij je z patelni, przykryj, trzymaj w cieple.  2. Jabłka umyj i pokrój w różny sposób: w plastry, na ćwiartki, cząstki i połówki.  3. Ponownie rozgrzej patelnię z resztą oliwy, wrzuć jabłka i smaż je...

  • Szybkie i smaczne !!!

  • Proste potrawy z mięsa mielonego

    ...: - 2 blaty mrożonego ciasta francuskiego, - cebula, - łyżka oleju, - 500 g mielonego mięsa wołowego, - puszka pomidorów, - sól, pieprz, - słodka papryka, - duży bakłażan, - natka pietruszki, - kolorowy(...) słodko-kwaśnego (ze słoika lub fix), - pół pęczka natki pietruszki, kilka łodyżek szczypiorku Przygotowanie: Składniki ciasta wymieszać, odstawić na pół godziny. Usmażyć naleśniki. Dymkę umyć...

  • Bardzo lubię ciasto francuskie, ponieważ w krótkim czasie można wyczarować z niego coś pysznego. Zawsze mam je w lodówce. Jak przyjdą nieoczekiwani goście wymyślam potrawy z produktów, które mam w lodówce – na słono lub na słodko. Teraz akurat tak się złożyło, że miałam pieczarki. Szybciutko zrobiłam paszteciki, które wybornie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  • Kluchy i kluski

    Kluski lane są delikatną i prostą mieszaniną jajek i mąki z bardzo niewielkim dodatkiem wody. Po wyrobieniu ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego. Kluski wyrabia się dosyć długo, aby wtłoczyć odpowiednio dużo powietrza, które pozwala na spulchnienie ciasta. Tak przygotowane płynne ciasto wlewa się następnie do gotującego się płynu (np. zupy) cienkim strumieniem, tuż...

  • Świetny i prosty przepis na faworki, które wyjdą każdemu :) Błyskawicznie się je robi, a smakują naprawdę pysznie. To taki przepis na chrust w wersji light ;) Wykonanie mojego Męża :)

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    ...winogronami albo z... miodem - prawdziwi smakosze bardzo sobie cenią ten słodko-słony smak. Ten typowo grecki przysmak stał się przyczyną "wojny serowej". Grecy chcieli, aby boski podarunek był(...) tzatzikami, cebulą, kawałkami pomidora i pieczonego mięsa i... szybko zjada idąc np. ulicą. Pitą nazywa się również wszelkiego rodzaju placki - między dwie warstwy ciasta wkłada się nadzienie - z mięsa...

  • Pyszna , bardzo prosta w wykonaniu, gwiazda makowa, która świetnie się prezentuje, może więc być ozdobą każdego stołu - szczególnie świątecznego :)

Artykuły na temat: z ciasta francuskiego na słodko
  • Jak śliwka w sos

    ...słońcem i smakowały delikatnie białym wapiennym pyłem z drogi biegnącej obok sadu. Dziś z takich samych śliwek robię chutney. To słodko-kwaśna konfitura z dużą ilością przypraw, którą podaję do mięsa(...) dodatek do kaczki, ale też do dań z tofu. Słodko-kwaśne Moje ulubione śliwki to małe zielone renklody. Ponoć pierwsze takie wyhodowano we Francji, a "prapraprababką" dzisiejszych renklod była dzika...

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani, łatwo dostępny i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków Ciasto w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu co z nim zrobić. Na szczęście, nasi użytkownicy znają nie jeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego nie straszni będą nam niezapowiedzeni goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą...

  • Świat na talerzu o poranku

    ...to oczywiście słynne na cały świat croissanty, czyli rogaliki z ciasta francuskiego, często podawane z masłem i dżemem. Najlepsze croissanty zachwycają chrupkością. W tym śniadaniowym zestawie nie(...) również te z ciasta francuskiego nadziewane owocami, lub rogale przypominające francuskie croissanty - w polskim wydaniu najczęściej znajdziemy w nich czekoladowe nadzienie. Do popicia herbata lub kawa...

  • Orzechy laskowe to doskonały dodatek do deserów, a najlepiej smakują w... Fot. 123RF/Picsel Orzechy w czekoladzie Orzechy laskowe to znany dodatek do słodyczy. Świetnie komponują się z czekoladą, w formie kremów kanapkowych, wsród których najsłynniejsza jest Nutella. Jej pierwowzór to gianduia, stworzona przez turyńskich cukierników: Paula Caffarela i Michele'a Prochema, w XIX wieku. Produkowali oni tabliczki czekolady z zawartością minimum 30% orzechów laskowych, które szybko przypadły do...

  • Jak wykorzystać czerstwe pieczywo

    ...). Możesz podać je ze słodkimi lub słonymi dodatkami (dżemem, miodem, wędliną, sałatą, pomidorem). Jeśli nie będziesz ich jeść na słodko, do jajek dodaj zioła (bazylię, lubczyk, cząber). Ciasto(...) wymieszaj. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i gotuj w osolonym wrzątku aż wypłyną. Podawaj do mięsa lub okraszone masłem. Jeśli chcesz zjeść je na słodko (z owocami, masłem i cukrem), nie...

  • Książka pachnąca świeżym chlebem - dla fanów Petera Mayle`a i wszystkich, którzy cenią tradycyjny smak i uroki codziennego życia. Któż nie lubi zapachu świeżego chleba? Mało kto oparłby się chrupiącej bagietce czy jeszcze gorącemu bochenkowi, zwłaszcza gdy pochodzi on z uroczej rodzinnej piekarni, gdzie do pieczenia podchodzi się z prawdziwą miłością. Takie właśnie miejsce odwiedzamy wraz z Peterem Maylem, by na własne oczy zobaczyć, jak w rękach mistrza Gerarda Auzeta powstają smakowite...

  • Ciastecznik, Daniel Coceancig

    ...panny cotty. Latem zachwyć gości kruchymi pierogami z morelami oraz lodami pistacjowymi. A jeśli zrobi się za słodko, przełam smak owocową tartą z kremem cytrynowym.  Jesienią dodaj sobie...

  • We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca...

  • Z przyprawami dookoła świata czyli odkrywamy nowe fakty

    ..., który jest ziołem niezwykle lubianym przez miłośników grillowania. Popularna w Polsce przyprawa wyróżnia się bardzo intensywnym aromatem, a charakterystyczne listki przypominają igły sosny. Słodko(...). Mało kto wie, że najlepsze warunki na uprawę cynamonowców panują w Wietnamie i właśnie stamtąd pochodzi bardzo aromatyczna słodko-korzenna kora cynamonu. Gałka muszkatołowa jest jedną z najmniej...

  • Jeśli fasola kojarzy nam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliśmy jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować niezwykle smaczny deser. Poniżej propozycje przepisów, przygotowane przez ekspertów marki Sandra. Fot. materiały prasowe Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym...

Wideo na temat: z ciasta francuskiego na słodko
  • Na ostro i na słodko. Czas na piknik

    Na pikniku nie musimy wcale ograniczać się do kanapek i soku z kartonu. Co w takim razie spakować do koszyka i przede wszystkim, jak to zabrać ze sobą? W kuchni "Dzień Dobry" TVN Sylwia Ładyga pokazała nie tylko świetne pomysły na piknikowe przekąski, ale również zaproponowała, jak je spakować. W menu pojawiła się sałatka tabbouleh z kuskusem ze świeżymi warzywami, paluchy z ciasta francuskiego