• Informacje na temat:

    z chrzanu

Przepisy na temat: z chrzanu
  • Chlebki zbożowe z szynką i chrzanem

    Składniki: 4 kromki żytnich chlebków np. Tovago  4 plasterki szynki  ogórek  czerwona papryka do dekoracji  2 łyżki chrzanu (może być np. z żurawiną)  koperek lub kiełki do dekoracji Przygotowanie: 1/ Ogórek umyj i pokrój za pomocą obieraczki do warzyw w długie paseczki. Paprykę pokrój w wąskie paseczki. Na szynce ułóż plasterek ogórka i zwiń fantazyjnie. 2. Szynkę z ogórkiem...

  • Każdy kto choć raz w życiu własnoręcznie tarł chrzan wie jaki to wyciskacz łez. Aby nie płakać przy tarciu chrzanu wystarczy zastosować poniższe triki.

  • Dobry chrzan, ale nie sam!

    ...miękkości składników. Zmiksuj dodając 150 g serka mascarpone i 1 czubatą łyżkę śmietankowego chrzanu. Zetrzyj odrobinę gałki muszkatołowej. Podgrzej zupę krem i serwuj posypaną czerwonym jabłkiem pokrojonym...

  • U nas w domu podawana obowiązkowo w towarzystwie pierogów ruskich.

  • Carbonara po polsku z chrzanem, grzybami i żółtkiem

    Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu wstążki 1 cebula 300 g boczniaków 50 g masła klarowanego 200 ml śmietany 36% Pęczek natki pietruszki 2 łyżki sera typu bursztyn 4 żółtka 3 łyżki startego chrzanu Do smaku: natka pietruszki, czosnek staropolski, sól morska, pieprz czarny (np. Prymat) Sposób przygotowania: 1. Cebulę kroimy w kostkę, boczniaki na...

  • Aromatyczna surówka do obiadu.

  • Makaron ze smażonym tofu, rzodkiewką oraz dressingiem z chrzanu

    Porcja dla 2 osób. Trudność: łatwe. Czas przygotowania: 30 minut.

  • Prosty przepis na chleb zapiekany w liściach chrzanu. Nie tylko dla smaku, ale i po to, by nie był zbyt suchy. Bardzo tradycyjny polski smak

  • Chrzan z tartym jabłkiem

    Składniki: 1 kg jabłek (np. papierówek albo goldenów), woda, 1-2 korzenie chrzanu (zależy, czy chcemy uzyskać ostrzejszy smak), szczypta soli, pieprzu, majeranku. Przygotowanie:  Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na pół (razem ze skórką), zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut aż zmiękną. Odcedzamy, zostawiamy do ostygnięcia i ścieramy na tarce. Do jabłek dodajemy...

  • Dlaczego zawsze w kapuście ??? Nazbierałam liści chrzanu na łące , grzybów w lesie i wyszły gołąbki w liściach chrzanu z tradycyjnym farszem z dodatkiem leśnych grzybów. Dla mnie bomba – sami spróbujcie ????

Artykuły na temat: z chrzanu
  • Chrzan nie do chrzanu

    Chrzan, który w słoiku trafił czasem na stół w moim domu we Włoszech, najczęściej jako dodatek do pieczonej szynki lub schabu, był tylko cieniem polskiego chrzanu. Gdy w latach 80. przyjechałam do(...) galaretki z borówek lub porzeczek, z czerwonym winem, a czasem też musztardą i imbirem), czyli mieszankę tartego chrzanu i żurawiny. Pasuje do pasztetu z zająca, który robi na Wielkanoc mój mąż Kuba...

  • Podczas świąt wielkanocnych na naszych stołach nie może zabraknąć chrzanu. Zgodnie z tradycją, ma on chronić nas przed zepsuciem i chorobami. Jak się okazuje, jest w tym znacznie więcej niż ziarno prawdy, gdyż chrzan posiada naprawdę zaskakujące właściwości. Chrzan znany jest w Polsce już od setek lat, podobnie jak jego prozdrowotne właściwości. Nie bez powodu jest nazywany „słowiańskim żeń-szeniem". Bardzo często wykorzystuje się go w medycynie ludowej, a współczesne badania potwierdzają...

  • Chrzan działa rozjaśniająco

    Korzeń chrzanu obierz  i opłucz. Następnie zetrzyj go na drobnej tarce do miski.   Zalej octem winnym lub jabłkowym i odstaw na kilka dni  w ciepłe miejsce. Płyn przecedź przez gazę i przecieraj nim ciemne plamki na twarzy czy skórze dekoltu.

  • Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez tradycyjnego chrzanu. Nic dziwnego, bo jest on obecny w polskiej kuchni już od XI wieku. W tym szczególnym czasie nabiera dodatkowego znaczenia, będąc jednym z elementów symboliki Wielkiej Nocy. Co ciekawe, ten doskonały dodatek do mięs, jaj, galaret czy zup znany jest przede wszystkim w naszej strefie klimatycznej, dla mieszkańców południowej Europy pozostając wciąż nieodkrytym smakiem. Na świątecznych stołach nie może zabraknąć Chrzanu...

  • Leki z chrzanu

    Przepis i stosowanie: Do 100 g utartego chrzanu wlej 1/2 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody i odstaw pod przykryciem na ok. 30 minut. Wyciśnij przez płótno, dodaj 100 g miodu lub syropu. Pij 3 razy(...) korzeń chrzanu i zalej 1 litrem ciemnego piwa. Odstaw do chłodu na 48 godzin, a następnie przecedź. Pij codziennie 2 filiżanki, gdy czujesz się osłabiona i mało odporna na sezonowe infekcje. Mikstura...

  • Chrzan pochodzi z rodziny kapustowatych, czyli tej samej, co rzeżucha, rzodkiewka i oczywiście kapusta. Rzadko doceniamy jego prozdrowotne właściwości. Zobaczmy 5 z nich! 123RF.COM/PICSEL W Szwajcarii, Francji i Holandii to warzywo jest oficjalnie zarejestrowane jako lek! W Polsce chrzan pospolity został uwzględniony na liście roślin, które mogą być wykorzystywane do produkcji suplementów diety, opracowanej przez zespół ekspertów Polskiego Komitetu Zielarskiego oraz Katedry i Zakładu...

  • Chrzan jak naturalny antybiotyk

    Nie wyobrażamy sobie świąt wielkanocnych bez chrzanu. Według ludowych wierzeń symbolizuje siły witalne i ma zapewnić nam zdrowie przez cały rok. W dawnej Polsce, przed wielkanocną ucztą poświęcony(...) wiedzieć, że najcenniejszy jest chrzan jednoroczny i biały w przekroju. Gdy zaczynamy trzeć korzeń chrzanu, wówczas z jego uszkodzonych komórek wyzwala się mirozynaza. Enzym ten rozkłada olejek eteryczny...

  • W wielkanocnym koszyku chrzan symbolizuje gorycz męki Chrystusa. Jednak ma dla nas także zastosowanie praktyczne. Ze względu na szereg właściwości zdrowotnych zalecany jest osobom cierpiącym na otyłość czy nadciśnienie. Fot. 123RF/Picsel Jak chrzan wpływa na nasz organizm i z czym właściwie najlepiej go łączyć? Oto krótka historia jednej z najpopularniejszych przypraw w Polsce. Kilka faktów o chrzanie Chrzan znany był już w czasach starożytnego Egiptu i Rzymu, niemniej jednak za „ojczyznę"...

  • Domowy chrzan

    Poczuj, jak smakuje tradycja.

  • Czym byłyby święta wielkanocne bez jajek? W tym czasie to właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach. W jaki sposób je przygotować, aby było smacznie i wyjątkowo? Wypróbujcie nasze przepisy! W okresie Wielkanocy jajka smakują tak, jak nigdy i z pewnością nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. To doskonała okazja, aby odświeżyć tradycyjne przepisy, którymi szczyciły się jeszcze nasze babcie. Jednak nie warto poprzestawać tylko na tym....

Wideo na temat: z chrzanu
  • Wartości lecznicze chrzanu

    O chrzanie przypominamy sobie zazwyczaj przed Wielkanocą! Niesłusznie! Spożywany regularnie walczy z reumatyzmem, chorobami układu oddechowego i przeciwdziała nowotworom!

  • Karnawałowe finger food

    Wypróbuj przekąski na jeden kęs, m.in. chleb bez mąki i pastę z łososia i chrzanu oraz pastę z fety, chilli i orzechów. Na deser - budyń na wytrwanie Julii Child i bananowe koreczki z czekoladą. Kuchnia typu finger food.

  • Święta, frankfurterki i chrzan

    Piotr Kupicha opowiada o rodzinnych świętach wielkanocnych, o tym, jakie potrawy znajdą się na stole i jakie zwyczaje praktykują w domu.