• Informacje na temat:

    z chrzanu

Przepisy na temat: z chrzanu
  • Chrzan - obowiązkowy na wielkanocnym stole

    Wielu z nas nie wyobraża sobie wielkanocnych dań be z świeżo tartego, dobrze doprawionego chrzanu. To obowiązkowy dodatek do barszczu, białej kiełbasy czy wielkanocnej pieczeni. W polskiej tradycji kulinarnej ma swoje, niezwykle ważne, miejsce.

  • Smak jaj z chrzanem jest obłędny postanowiłam wymyślić coś nowego i efektownego na świąteczny stół. Połączenie smaku i tekstury, jaja, galarety i farszu z chrzanem wypadło rewelacyjnie.

  • Nowość – chrzan z cytryną od Krakusa

    Chrzan od wieków związany jest z polską tradycją kulinarną i stanowi niezastąpiony dodatek, zwłaszcza do wielkanocnych potraw. Nie może zabraknąć go na żadnym świątecznym stole, czy w koszyku ze święconką. W tym roku warto przełamać konwencję i spróbować limitowanej edycji chrzanu z cytryną Krakus. Tradycyjny produkt w niecodziennej odsłonie idealnie podkreśli smak wielkanocnych dań.

  • Każdy kto choć raz w życiu własnoręcznie tarł chrzan wie jaki to wyciskacz łez. Aby nie płakać przy tarciu chrzanu wystarczy zastosować poniższe triki.

  • Chlebki zbożowe z szynką i chrzanem

    Składniki: 4 kromki żytnich chlebków np. Tovago  4 plasterki szynki  ogórek  czerwona papryka do dekoracji  2 łyżki chrzanu (może być np. z żurawiną)  koperek lub kiełki do dekoracji Przygotowanie: 1/ Ogórek umyj i pokrój za pomocą obieraczki do warzyw w długie paseczki. Paprykę pokrój w wąskie paseczki. Na szynce ułóż plasterek ogórka i zwiń fantazyjnie. 2. Szynkę z ogórkiem...

  • U nas w domu podawana obowiązkowo w towarzystwie pierogów ruskich.

  • Dobry chrzan, ale nie sam!

    ...miękkości składników. Zmiksuj dodając 150 g serka mascarpone i 1 czubatą łyżkę śmietankowego chrzanu. Zetrzyj odrobinę gałki muszkatołowej. Podgrzej zupę krem i serwuj posypaną czerwonym jabłkiem pokrojonym...

  • Aromatyczna surówka do obiadu.

  • Carbonara po polsku z chrzanem, grzybami i żółtkiem

    Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu wstążki 1 cebula 300 g boczniaków 50 g masła klarowanego 200 ml śmietany 36% Pęczek natki pietruszki 2 łyżki sera typu bursztyn 4 żółtka 3 łyżki startego chrzanu Do smaku: natka pietruszki, czosnek staropolski, sól morska, pieprz czarny (np. Prymat) Sposób przygotowania: 1. Cebulę kroimy w kostkę, boczniaki na...

  • Pyszny zdrowy obiad :)

Artykuły na temat: z chrzanu
  • Wykrztuśny chrzan

    Syrop chrzanowy. Zetrzyj na tarce 100 g świeżego korzenia chrzanu. Zalej 1/2 szklanki przegotowanej, przestudzonej wody. Pozostaw pod przykryciem na ok. pół godziny. Po tym czasie wyciśnij sok przez płótno. Dodaj do niego 100 g miodu albo słodzonego soku owocowego. Powstały syrop pij trzy razy dziennie po łyżce stołowej. Można go też podawać dzieciom, ale w mniejszych dawkach - po łyżeczce do...

  • Chrzan zajmuje szczególne miejsce w polskiej kuchni, gdyż dodajemy go do wielu tradycyjnych dań. Warto pamiętać o tym produkcie nie tylko przy okazji świąt wielkanocnych. Fot. 123RF/Pcisel W wielkanocnym koszyku chrzan symbolizuje gorycz męki Chrystusa. Jednak ma dla nas także zastosowanie praktyczne. Ze względu na szereg właściwości zdrowotnych zalecany jest osobom cierpiącym na otyłość czy nadciśnienie. Słowiański żeń-szeń Chrzan znany był już w czasach starożytnego Egiptu i Rzymu,...

  • Chrzan - "antybiotyk rolników"

    Gdy dokuczają nam przeziębienia warto sięgnąć do domowej apteczki, w której nie może zabraknąć chrzanu. Pół łyżeczki świeżo startego chrzanu dziennie wspomoże walkę z wirusami.

  • Podczas świąt wielkanocnych na naszych stołach nie może zabraknąć chrzanu. Zgodnie z tradycją, ma on chronić nas przed zepsuciem i chorobami. Jak się okazuje, jest w tym znacznie więcej niż ziarno prawdy, gdyż chrzan posiada naprawdę zaskakujące właściwości. Chrzan znany jest w Polsce już od setek lat, podobnie jak jego prozdrowotne właściwości. Nie bez powodu jest nazywany „słowiańskim żeń-szeniem". Bardzo często wykorzystuje się go w medycynie ludowej, a współczesne badania potwierdzają...

  • Okład z chrzanu

    Okład ma silne właściwości rozgrzewające. Pomoże także w przypadku rwy kulszowej oraz w stanach zapalnych oskrzeli. Składniki: 1 łyżka sproszkowanej białej gorczycy, 2 łyżki świeżego utartego chrzanu, 3 łyżki mąki żytniej, 1 łyżka szarej soli kuchennej, 1/2 szklanki octu winnego Jak przygotować: wszystkie składniki wymieszaj na masę i rozprowadź na szarym płótnie w formie plastra. Jak...

  • Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez tradycyjnego chrzanu. Nic dziwnego, bo jest on obecny w polskiej kuchni już od XI wieku. W tym szczególnym czasie nabiera dodatkowego znaczenia, będąc jednym z elementów symboliki Wielkiej Nocy. Co ciekawe, ten doskonały dodatek do mięs, jaj, galaret czy zup znany jest przede wszystkim w naszej strefie klimatycznej, dla mieszkańców południowej Europy pozostając wciąż nieodkrytym smakiem. Na świątecznych stołach nie może zabraknąć Chrzanu...

  • Chrzan działa rozjaśniająco

    Korzeń chrzanu obierz  i opłucz. Następnie zetrzyj go na drobnej tarce do miski.   Zalej octem winnym lub jabłkowym i odstaw na kilka dni  w ciepłe miejsce. Płyn przecedź przez gazę i przecieraj nim ciemne plamki na twarzy czy skórze dekoltu.

  • Chrzan pochodzi z rodziny kapustowatych, czyli tej samej, co rzeżucha, rzodkiewka i oczywiście kapusta. Rzadko doceniamy jego prozdrowotne właściwości. Zobaczmy 5 z nich! 123RF.COM/PICSEL W Szwajcarii, Francji i Holandii to warzywo jest oficjalnie zarejestrowane jako lek! W Polsce chrzan pospolity został uwzględniony na liście roślin, które mogą być wykorzystywane do produkcji suplementów diety, opracowanej przez zespół ekspertów Polskiego Komitetu Zielarskiego oraz Katedry i Zakładu...

  • Tradycyjna ćwikła z chrzanem

    ...włożyć rękawiczki, by nie zabarwić skóry sokiem. Końce buraków odetnij nożem. Zetrzyj warzywa na tarce o małych oczkach (możesz je też pokroić w drobną kostkę). Obierz korzeń chrzanu i zetrzyj go na...

  • W wielkanocnym koszyku chrzan symbolizuje gorycz męki Chrystusa. Jednak ma dla nas także zastosowanie praktyczne. Ze względu na szereg właściwości zdrowotnych zalecany jest osobom cierpiącym na otyłość czy nadciśnienie. Fot. 123RF/Picsel Jak chrzan wpływa na nasz organizm i z czym właściwie najlepiej go łączyć? Oto krótka historia jednej z najpopularniejszych przypraw w Polsce. Kilka faktów o chrzanie Chrzan znany był już w czasach starożytnego Egiptu i Rzymu, niemniej jednak za „ojczyznę"...

Wideo na temat: z chrzanu
  • Wartości lecznicze chrzanu

    O chrzanie przypominamy sobie zazwyczaj przed Wielkanocą! Niesłusznie! Spożywany regularnie walczy z reumatyzmem, chorobami układu oddechowego i przeciwdziała nowotworom!

  • Jak przygotować domowy chrzan?

    Piotr Kucharski pokazał w "Dzień Dobry TVN", że chrzan, cytryna, śmietana i sól wystarczą, by w prosty sposób przygotować chrzan domowej roboty. No i nie można zapomnieć o ładnych słoiczkach, do których nałożymy nasz domowy wyrób. (DDTVN/x-news)

  • Święta, frankfurterki i chrzan

    Piotr Kupicha opowiada o rodzinnych świętach wielkanocnych, o tym, jakie potrawy znajdą się na stole i jakie zwyczaje praktykują w domu.