• Informacje na temat:

    z chrzanem

Przepisy na temat: z chrzanem
Artykuły na temat: z chrzanem
  • Chrzan nie do chrzanu

    ...tego obszaru jest danie zwane rafanata (rafano to po włosku chrzan), wysoki i puszysty omlet ze świeżo startym serem pecorino oraz chrzanem. Robi się go przede wszystkim w czasie karnawału. Szukałam...

  • Podczas świąt wielkanocnych na naszych stołach nie może zabraknąć chrzanu. Zgodnie z tradycją, ma on chronić nas przed zepsuciem i chorobami. Jak się okazuje, jest w tym znacznie więcej niż ziarno prawdy, gdyż chrzan posiada naprawdę zaskakujące właściwości. Chrzan znany jest w Polsce już od setek lat, podobnie jak jego prozdrowotne właściwości. Nie bez powodu jest nazywany „słowiańskim żeń-szeniem". Bardzo często wykorzystuje się go w medycynie ludowej, a współczesne badania potwierdzają...

  • Sztuka mięsa z chrzanem

    Bulion z gotowania mięsa możesz podać z makaronem na pierwsze danie.

  • Chrzan pochodzi z rodziny kapustowatych, czyli tej samej, co rzeżucha, rzodkiewka i oczywiście kapusta. Rzadko doceniamy jego prozdrowotne właściwości. Zobaczmy 5 z nich! 123RF.COM/PICSEL W Szwajcarii, Francji i Holandii to warzywo jest oficjalnie zarejestrowane jako lek! W Polsce chrzan pospolity został uwzględniony na liście roślin, które mogą być wykorzystywane do produkcji suplementów diety, opracowanej przez zespół ekspertów Polskiego Komitetu Zielarskiego oraz Katedry i Zakładu...

  • Lekka sałatka ziemniaczana z chrzanem

    Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w skórce, po ugotowaniu obrać. Seler ugotować w osolonej wodzie. Marchewkę zetrzeć drobno i nie gotować. Obrać jabłko,...

  • Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez tradycyjnego chrzanu. Nic dziwnego, bo jest on obecny w polskiej kuchni już od XI wieku. W tym szczególnym czasie nabiera dodatkowego znaczenia, będąc jednym z elementów symboliki Wielkiej Nocy. Co ciekawe, ten doskonały dodatek do mięs, jaj, galaret czy zup znany jest przede wszystkim w naszej strefie klimatycznej, dla mieszkańców południowej Europy pozostając wciąż nieodkrytym smakiem. Na świątecznych stołach nie może zabraknąć Chrzanu...

  • Stek z salsą z awokado i chrzanu

    ..., przypraw startym chrzanem, sokiem z cytryny, octem winnym, solą, czarnym pieprzem i pieprzem kajeńskim. Mięso opłucz, wytrzyj do sucha. Poprósz solą i czarnym pieprzem. Ułóż na rozgrzanym ruszcie...

  • W wielkanocnym koszyku chrzan symbolizuje gorycz męki Chrystusa. Jednak ma dla nas także zastosowanie praktyczne. Ze względu na szereg właściwości zdrowotnych zalecany jest osobom cierpiącym na otyłość czy nadciśnienie. Fot. 123RF/Picsel Jak chrzan wpływa na nasz organizm i z czym właściwie najlepiej go łączyć? Oto krótka historia jednej z najpopularniejszych przypraw w Polsce. Kilka faktów o chrzanie Chrzan znany był już w czasach starożytnego Egiptu i Rzymu, niemniej jednak za „ojczyznę"...

  • Domowy chrzan

    Poczuj, jak smakuje tradycja.

  • Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego nasza redakcja postanowiła sprawdzić co pojawi się na świątecznym stole Michela Morana oraz kilku znanych blogerek. Fot. materiały prasowe Kilka dni temu mieliśmy okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych marki Kenwood. Głównym prowadzącym był Michel Moran - ambasador marki, znany wam chociażby z show Masterchef. Swoimi świątecznymi przepisami podzieliły się z nami również popularne blogerki. Kulinarne wskazówki Przedświąteczne spotkanie...

Wideo na temat: z chrzanem
  • Wartości lecznicze chrzanu

    O chrzanie przypominamy sobie zazwyczaj przed Wielkanocą! Niesłusznie! Spożywany regularnie walczy z reumatyzmem, chorobami układu oddechowego i przeciwdziała nowotworom!

  • Jak przygotować domowy chrzan?

    Piotr Kucharski pokazał w "Dzień Dobry TVN", że chrzan, cytryna, śmietana i sól wystarczą, by w prosty sposób przygotować chrzan domowej roboty. No i nie można zapomnieć o ładnych słoiczkach, do których nałożymy nasz domowy wyrób. (DDTVN/x-news)

  • Zupa, kanapki, jajka, kotlety. Chrzanowe potrawy z przepisu Anny Starmach

    To jest niedoceniany produkt - powiedziała o chrzanie w kuchni "Dzień Dobry TVN" jurorka z programu "MasterChef" Anna Starmach. Przygotowała potrawy takie jak: zupa chrzanowa, kanapki z jajkiem i chrzanem, jajka faszerowane chrzanem oraz kotlety jajeczne.