• Informacje na temat:

    z chrzanem

Przepisy na temat: z chrzanem
Artykuły na temat: z chrzanem
  • Chrzan nie do chrzanu

    ...tego obszaru jest danie zwane rafanata (rafano to po włosku chrzan), wysoki i puszysty omlet ze świeżo startym serem pecorino oraz chrzanem. Robi się go przede wszystkim w czasie karnawału. Szukałam...

  • Chrzan pochodzi z rodziny kapustowatych, czyli tej samej, co rzeżucha, rzodkiewka i oczywiście kapusta. Rzadko doceniamy jego prozdrowotne właściwości. Zobaczmy 5 z nich! 123RF.COM/PICSEL W Szwajcarii, Francji i Holandii to warzywo jest oficjalnie zarejestrowane jako lek! W Polsce chrzan pospolity został uwzględniony na liście roślin, które mogą być wykorzystywane do produkcji suplementów diety, opracowanej przez zespół ekspertów Polskiego Komitetu Zielarskiego oraz Katedry i Zakładu...

  • Sztuka mięsa z chrzanem

    Bulion z gotowania mięsa możesz podać z makaronem na pierwsze danie.

  • Podczas świąt wielkanocnych na naszych stołach nie może zabraknąć chrzanu. Zgodnie z tradycją, ma on chronić nas przed zepsuciem i chorobami. Jak się okazuje, jest w tym znacznie więcej niż ziarno prawdy, gdyż chrzan posiada naprawdę zaskakujące właściwości. Chrzan znany jest w Polsce już od setek lat, podobnie jak jego prozdrowotne właściwości. Nie bez powodu jest nazywany „słowiańskim żeń-szeniem". Bardzo często wykorzystuje się go w medycynie ludowej, a współczesne badania potwierdzają...

  • Carbonara po polsku z chrzanem, grzybami i żółtkiem

    Cebulę kroimy w kostkę, boczniaki na mniejsze części i podsmażamy razem na rozgrzanym maśle.

  • Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez tradycyjnego chrzanu. Nic dziwnego, bo jest on obecny w polskiej kuchni już od XI wieku. W tym szczególnym czasie nabiera dodatkowego znaczenia, będąc jednym z elementów symboliki Wielkiej Nocy. Co ciekawe, ten doskonały dodatek do mięs, jaj, galaret czy zup znany jest przede wszystkim w naszej strefie klimatycznej, dla mieszkańców południowej Europy pozostając wciąż nieodkrytym smakiem. Na świątecznych stołach nie może zabraknąć Chrzanu...

  • Chrzan jak naturalny antybiotyk

    ...i innych zimnych przystawek. Utarty burak gotowany z chrzanem (czyli ćwikła) z dodatkiem kminku poprawia pracę wątroby. Chrzan znakomicie smakuje też z musztardą i jako składnik sosów. We Francji(...), że chrzan ma ponad 10 razy więcej tych cennych związków niż brokuły. Ale uwaga: nie przesadzajmy z chrzanem! Dzienna norma to maksymalnie 4 łyżeczki (około 40 g). Większe jego ilości mogą nam...

  • W wielkanocnym koszyku chrzan symbolizuje gorycz męki Chrystusa. Jednak ma dla nas także zastosowanie praktyczne. Ze względu na szereg właściwości zdrowotnych zalecany jest osobom cierpiącym na otyłość czy nadciśnienie. Fot. 123RF/Picsel Jak chrzan wpływa na nasz organizm i z czym właściwie najlepiej go łączyć? Oto krótka historia jednej z najpopularniejszych przypraw w Polsce. Kilka faktów o chrzanie Chrzan znany był już w czasach starożytnego Egiptu i Rzymu, niemniej jednak za „ojczyznę"...

  • Domowy chrzan

    Poczuj, jak smakuje tradycja.

  • Dania z czerwoną kapustą są zdrowe i pięknie prezentują się na talerzu. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które powinniście wykorzystać w najbliższym czasie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują...

Wideo na temat: z chrzanem
  • Wartości lecznicze chrzanu

    O chrzanie przypominamy sobie zazwyczaj przed Wielkanocą! Niesłusznie! Spożywany regularnie walczy z reumatyzmem, chorobami układu oddechowego i przeciwdziała nowotworom!

  • Zupa, kanapki, jajka, kotlety. Chrzanowe potrawy z przepisu Anny Starmach

    To jest niedoceniany produkt - powiedziała o chrzanie w kuchni "Dzień Dobry TVN" jurorka z programu "MasterChef" Anna Starmach. Przygotowała potrawy takie jak: zupa chrzanowa, kanapki z jajkiem i chrzanem, jajka faszerowane chrzanem oraz kotlety jajeczne.

  • Święta, frankfurterki i chrzan

    Piotr Kupicha opowiada o rodzinnych świętach wielkanocnych, o tym, jakie potrawy znajdą się na stole i jakie zwyczaje praktykują w domu.