• Informacje na temat:

    z buraków

Przepisy na temat: z buraków
  • Krem z pieczonych buraków

    Pyszna a jaka zdrowa potrawa!

  • Zakwas z buraków

  • Krem z pieczonych buraków

    Pyszna i bardzo zdrowa zupa

  • Buraki kojarzą się z czerwonym barszczykiem, zupą burakową lub buraczkami zasmażanymi. Pysznym sposobem na buraki jest zrobienie z nich kremu z dodatkiem aromatycznych przypraw.

  • Proste kiszone buraki

    ...kontakt z powietrzem. To zapobiegnie powstaniu pleśni. Zakwas może przybrać konsystencję kisielu - to zupełnie normalne. Z kiszonych buraków przygotujesz wyśmienity barszcz, zakwas nadaje się też do...

  • Najlepszy domowy zakwas buraczany, który nadaje się zarówno do picia ( jest bardzo zdrowy ) jak również do barszczu.

  • Buraki na stół!

    Z buraków można zrobić dosłownie wszystko.

  • Dzisiaj przepis na pyszną surówkę z surowych buraków.

  • Zupa z buraka i porzeczki

    Sposób przygotowania 1. Buraki obierz, gotuj 40 minut z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny. Odcedź. Do buraków dodaj lubczyk, tymianek, śliwki i porzeczki,gotuj 15 minut, zmiksuj blenderem. 2. Filet umyj, skrop pozostałym sokiem z cytryny,oprósz solą i pieprzem, zwiń roladkę, owiń folią spożywczą, włóż do wrzątku i gotuj 15 minut.Pokrój w plastry. Zupę przelewaj do miseczek układaj plaster...

  • Dodatek do dań z kuchni gruzińskiej

Artykuły na temat: z buraków
  • Burak - polski superfood

    ...i samopoczucie. Buraki dostarczają też wiele cennych składników mineralnych m.in. wapnia, potasu, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, molibdenu czy kobaltu. Jedzenie buraków przeciwdziała anemii, a zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Pozytywny wpływ jedzenia buraków na działanie organizmu zawdzięczamy także...

  • Czerwone buraczki to jedne z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych warzyw. Są niedrogie, pyszne i świetnie znoszą przechowywanie. Sprawdźcie, jakie pomysły na potrawy z ich wykorzystaniem mają nasi użytkownicy. Fot.123RF/Picsel Burak to prawdziwy superbohater wśród warzyw. Nie dość, że zawiera mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych takich jak wapń, żelazo, magnez i fosfor, to dzięki zawartym w jego czerwonym barwniku antycyjanom opóźnia starzenie i zapobiega nowotworom. Warzywo to...

  • Wyjątkowe właściwości buraków

    Historia buraków ćwikłowych sięga czasów starożytnych. Już 2000 lat p.n.e. stosowano je w Babilonie w celach leczniczych. W Polsce znane są od średniowiecza - ich smakiem delektował się Władysław(...), którego niedobór skutkuje anemią. Badania kliniczne dowiodły, że ze źródeł roślinnych organizm ludzki najlepiej potrafi wykorzystać żelazo właśnie pochodzące z buraków. Polecane są zatem szczególnie...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Nowa twarz buraka

    Telewizyjny bohater Michel Moran, juror jednego z kulinarnych, telewizyjnych show, jest znany ze swojej niechęci do tego warzywa. Jednak nawet on się do niego przekonuje. W ostatnim odcinku Masterchefa po spróbowaniu buraków w czerwonym winie, przygotowanych przez jednego z uczestników, powiedział jedno słowo. Niecenzuralne, ale takie, które świadczyło o tym, jak bardzo mu smakowały. Moda na...

  • Czy zwykły, swojski burak jest nas w stanie czymkolwiek zaskoczyć? Ćwikła, jarzyna, barszczyk - na wielu stołach te propozycje wyczerpują buraczane menu. Burak - smaczny i zdrowy - powinien na stałe zagościć w naszych kuchniach. Pojawia się zatem odwieczne pytanie - co z tym zrobić? Zobacz, co pisaliśmy o porze >> Buraki to nie tylko źródło kulinarnych inspiracji na światowym poziomie. To smak - słodki i winny - oraz zdrowie. Przede wszystkim są źródłem świetnie przyswajalnego żelaza. Pod...

  • Jak wybrać buraka?

    ...niepotrzebnie nie wyciekał. Tak można je przechowywać 3 tygodnie. Surowych buraków nie mrozimy. Zobacz także:

  • Pyszne, tanie i dostępne na rynku cały rok. Takie właśnie są buraki. Poznaj wyjątkowe dania z tego zdrowego warzywa. Zainspiruj się pomysłami użytkowników Smakera. Burak jest warzywem niedocenianym. Na naszych stołach często pojawia się jedynie jako dodatek do drugiego dania. Tymczasem to źródło witamin C i B1 oraz składników mineralnych, m. in.: żelaza, wapnia, magnezu, potasu, chloru i cynku, które przeciwdziałają wielu chorobom. Pij dziennie jedną szklankę soku z buraków, a wzmocnisz...

  • Sałatka z pieczonych buraków

    Oto pyszna sałatka z pieczonych buraków, która nie wymaga wiele czasu. Pokrojenie buraków w kostkę skraca czas pieczenia i zapewnia cudowne przypieczenie, którego nie uzyska się w przypadku pieczenia całych warzyw. W czasie kiedy są w piekarniku, można przygotować pozostałe składniki.

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. To warzywo nie potrzebuje szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

Zdjęcia na temat: z buraków
Wideo na temat: z buraków
  • Cudowne właściwości buraka

    Burak to doskonałe źródło witamin i minerałów. Pomagają one zachować młody wygląd, poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Burak szczególnie polecany jest kobietom ciężarnym i w wieku rozrodczym. Dlaczego warto pić sok z buraków w okresie jesienno-zimowym? Odpowiedź znajdziecie w naszym materiale. (Agencja TVN)

  • Sałatka z burakami

    Buraki to ciągle niedoceniane warzywa w naszej kuchni. Choć są bardzo zdrowe, pomagają leczyć anemię, a ich smak świetnie łamie inne, wybieramy je dosyć rzadko. Kojarzymy je niemal wyłącznie w formie tartej - jak buraczki zasmażane do obiadów albo jako nieodłączny składnik barszczu czerwonego, który ostatecznie zjadamy wyłącznie w formie wywaru. Z buraków da się jednak wyczarować wyjątkową

  • Sałatka z burakami

    Buraki to ciągle niedoceniane warzywa w naszej kuchni. Choć są bardzo zdrowe, pomagają leczyć anemię, a ich smak świetnie łamie inne, wybieramy je dosyć rzadko. Kojarzymy je niemal wyłącznie w formie tartej - jak buraczki zasmażane do obiadów albo jako nieodłączny składnik barszczu czerwonego, który ostatecznie zjadamy wyłącznie w formie wywaru. Z buraków da się jednak wyczarować wyjątkową