• Informacje na temat:

    z buraczkami

Przepisy na temat: z buraczkami
  • Placki z buraczkami

    Zdrowe i smaczne!

  • W tym roku nasz niewielki ogródek zdominowały buraki, które rosną jak szalone. Za jakiś czas pojawi się też pewnie dynia, która również prowadzi istna ekspansję na płocie. Wracając do tematów buraczków to zaczynam powoli przerabiać je na sałatki, które trafią do spiżarni by zimą cieszyć nasze podniebienia. Oprócz tradycyjnych weków postanowiłam wykorzystać je w codziennych dniach obiadowych tj. risotto. Dzięki buraczkom nabiera ono pięknego, lekko różowego koloru oraz słodkiego smaku. Jak dla...

  • Marynowane buraczki

    ...minut. Słoiczki z gotowymi buraczkami wyjmij, postaw na ściereczce do góry dnem. Pozostaw tak, aż wystygną. Przenieś w ciemne i chłodne miejsce.

  • Szybka,smaczna i zdrowa.

  • Kasza jaglana z buraczkami

    Pyszna i sycąca!

  • Udane połączenie słodkiego i zdrowego :)

  • Łezki z buraczkami

    Tradycyjne świąteczne danie podhalańskie

  • endywia z buraczkami

  • Wiosenna sałatka z buraczkami

    Znacznie szybsza niż jarzynowa – mniej krojenia!

  • Tak przygotowane jajka faszerowane wyglądają pięknie, i oczywiście bardzo smakują. Przepis na jajka faszerowane buraczkami jest uniwersalny.

Artykuły na temat: z buraczkami
  • Pierogi z buraczkami

    Tak dobrych jeszcze nie jadłaś.

  • Dlaczego warto wprowadzić do diety dziecka śledzie? Najnowsze badania wykazały, że dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 dzieci łatwiej zapamietują i koncetrują się. Składniki: 4-6 solonych filetów ze śledzia norweskiego 8-12 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g marynowanych buraczków 200 ml słodkiej śmietanki sól pieprz koperek do dekoracji Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dobrze oczyścić i wymoczyć. Następnie pokrajać w paski grubości ok. 1 cm. 2. Młode ziemniaki...

  • Tarta orkiszowa z buraczkami

    Posypmy listkami mięty i bazylii.

  • Czerwone buraczki to jedne z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych warzyw. Są niedrogie, pyszne i świetnie znoszą przechowywanie. Sprawdźcie, jakie pomysły na potrawy z ich wykorzystaniem mają nasi użytkownicy. Fot.123RF/Picsel Burak to prawdziwy superbohater wśród warzyw. Nie dość, że zawiera mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych takich jak wapń, żelazo, magnez i fosfor, to dzięki zawartym w jego czerwonym barwniku antycyjanom opóźnia starzenie i zapobiega nowotworom. Warzywo to...

  • Placek z buraczkami i mozzarellą

    .... Posypać nimi upieczony placek. Do placka z buraczkami równie dobrze jak mozzarella pasować będzie bardziej wyrazista w smaku bryndza (bardzo dobra jest Bryndza, a nawet ostrzejszy ser pleśniowy).

  • Przetwory z buraków cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Nic dziwnego. W końcu są smaczne i bardzo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Buraki to doskonały środek wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie wiedziały o tym, że warzywo to pomoże osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, buraki stanowią doskonały środek krwiotwórczy. Bardzo ciekawą informacją jest również fakt, iż buraki mogą obniżyć poziom...

  • Roladki z kluskami i zasmażanymi buraczkami

    1. Mięso umyj, pokrój w plastry  i cienko rozbij. Posmaruj musztardą, oprósz solą i pieprzem. 2. Cebulę obierz i pokrój w pióra. 3. Boczek i ogórki...

  • Pyszne, tanie i dostępne na rynku cały rok. Takie właśnie są buraki. Poznaj wyjątkowe dania z tego zdrowego warzywa. Zainspiruj się pomysłami użytkowników Smakera. Burak jest warzywem niedocenianym. Na naszych stołach często pojawia się jedynie jako dodatek do drugiego dania. Tymczasem to źródło witamin C i B1 oraz składników mineralnych, m. in.: żelaza, wapnia, magnezu, potasu, chloru i cynku, które przeciwdziałają wielu chorobom. Pij dziennie jedną szklankę soku z buraków, a wzmocnisz...

  • Lekkie koreczki ze śledziem i buraczkami

    Świątecznie.

  • Matias to młode ryby,których połów przypada na okres przed tarłem, dzieki wczesnemu odławianiu ich mięso jest bardzo delikatne w smaku. Składniki: 4 filety ze śledzia norweskiego matiasy, 70-80g każdy 2 różowe grejpfruty 1 duże kłącze rabarbaru buraczki ćwikłowe w zalewie 7-8 liści tajskiej bazylii 50 g kiełków słonecznika ziarno sezamowe Marynata: 120 ml wody 60 g cukru Sok z 2 limonek cynamon, goździki, anyż, ziarna kolendry, trawa cytrynowa 60 ml wina ryżowego słodkiego - mirinu...

Wideo na temat: z buraczkami
  • Buraczki zasmażane - obiadowy smak dzieciństwa

    Jak się robi tradycyjne buraczki zasmażane? To już klasyka polskiej kuchni - któż z nas nie pamięta obiadów u mamy czy babci, które wieńczone były tartymi buraczkami. Buraki podane w takiej formie idealnie komponują się przy daniach głównych, świetnie pasują nie tylko do mięs! Przepis na zasmażane buraczki nie jest wymagający, a przygotowanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu! Zobaczcie nasz

  • Buraczki zasmażane - obiadowy smak dzieciństwa

    Jak się robi tradycyjne buraczki zasmażane? To już klasyka polskiej kuchni - któż z nas nie pamięta obiadów u mamy czy babci, które wieńczone były tartymi buraczkami. Buraki podane w takiej formie idealnie komponują się przy daniach głównych, świetnie pasują nie tylko do mięs! Przepis na zasmażane buraczki nie jest wymagający, a przygotowanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu! Zobaczcie nasz

  • Co upiec żeby było jednocześnie smacznie i zdrowo?

    Anna Kalata i Beata Kartowicz zaproponowały ekologiczne przysmaki. Na liście dań pojawiły się m. in. tarta z czerwoną cebulą, buraczkami i kozim serem, ciasteczka dyniowe oraz babeczki gryczane ze śliwką i orzechami.