• Informacje na temat:

    z brukselki

Przepisy na temat: z brukselki
  • Makaron z brukselką

    Sposób przygotowania 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Brukselkę wymyć, oczyścić, przekroić na połówki, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.  2. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie, dodać połowę ugotowanej brukselki, doprawić solą, pieprzem, cząbrem i wymieszać. Podsmażyć, dodać masło i makaron. Gotowe danie wyłożyć na półmisek i udekorować pozostałą brukselką. Wierzch...

  • Kolejne danie typu fit. Ale nie, nie, fit nie znaczy bezpłciowe, niedobre. Wprost przeciwnie pełne smaku i darów jesieni. Ci co czytają mojego bloga wiedzą że bez czosnku i cytryn świat kulinarny by dla mnie nie istniał. Dziś serwuję cytrynowe brukselki i pierś z kurczaka z piekarnika.

  • Sezon na brukselkę

    Dlaczego warto jeść brukselkę Brukselka w 100 gramach zawiera 43 kcal. Tym samym z powodzeniem może być włączona do diety wszystkich tych, którzy dbają o linię. Zielone główki brukselki mają dużą(...) goryczy, przed przyrządzaniem ponacinaj główki od spodu na krzyż. Dzięki temu olejki eteryczne wydostaną się podczas gotowania. D Zapach brukselki zneutralizujesz, gotując ją w mleku. Nie zakrywaj jednak...

  • Kiszonki są pyszne i zdrowe. Dzisiaj prezentuję przepis na kiszone brukselki, które są po prostu pyszne, chrupiące, lekko kwaśne i co chyba najważniejsze pozbawione ich charakterystycznej goryczki.

  • Zupa krem z brukselki

    Składniki: 1/2 kg brukselki marchewka pietruszka 3 ziemniaki cebula 1/2 szklanki słodkiej śmietanki łyżka mąki pszennej łyżka natki pietruszki 2 łyżki tłuszczu sól pieprz Przygotowanie: 1. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać startą marchewkę i pietruszkę. Podlać wodą, chwilę...

  • Zupa z brukselki

  • Jajecznica z brukselką

    Składniki: 200 g brukselki 5 jajek Kilka plasterków szynki lub boczku Cebula Sól, pieprz Przygotowanie: Brukselkę ugotuj, pokrój na połówki.  Cebulę  i wędlinę pokrój w drobną kostkę. Jajka wybij do miseczki, przypraw pieprzem i solą. Na patelni przysmaż wędlinę i warzywa, potem wlej jajka. Smaż, dopóki się nie zetną.

  • Pyszna chrupiąca surówka z brukselki to idealny dodatek do obiadu jak do kanapek, hamburgerów czy fishburgerów.

  • Błyskawiczna brukselka z boczkiem

    Składniki: 500 g brukselki 100 g wędzonego boczku 1 szalotka 3 łyżki oliwy 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka suszonej żurawiny sól, pieprz Przygotowanie: 1. Brukselki umyj, większe przekrój na pół. Szalotkę posiekaj, podsmaż na 2 łyżkach oliwy na rozgrzanej patelni. Dorzuć pokrojony w kostkę boczek. Dodaj brukselki, posól, popieprz, dodaj kolendrę. 2. Smaż kilka...

  • Krem z brukselki, z dodatkiem marchewki, koperku i pietruszki

Artykuły na temat: z brukselki
  • Zapiekanka z brukselką

    ...położyć purée ziemniaczane, na to sos  mięsny, a na wierzchu przekrojone na pół brukselki.  Posypać serem, zapiekać  30 minut w temp. 180°C.

  • Okazuje się, że zwykła, niepozorna brukselka może nieźle zaskoczyć! Jakie właściwości może mieć brukselka? Fot. 123RF.COM/PICSEL Brukselka i kapusta lepsze niż zwykła, zdrowa dieta Dieta bogata w rośliny kapustowate (m.in. kapusta, brukselka, kalafior, brokuły, rzeżucha, rzodkiewka) lepiej chroni przed rakiem niż dieta uwzględniająca różne warzywa i owoce. Potwierdzają to badania in vitro (na pobranych komórkach, przeprowadzane poza organizmem) i in vivo (wewnątrz organizmu).   Książka...

  • Duszona brukselka z pomidorami

    Zielono-czerwone połączenie brukselki i pomidorów bardzo dobrze się prezentuje i może być doskonałym dodatkiem do dań na ciepło.

  • Dla niektórych osób brukselka stanowi jedynie przykre wspomnienie z przedszkolnej stołówki. My jednak zdecydowaliśmy się odczarować to warzywo. Przedstawiamy wam listę najciekawszych propozycji naszych użytkowników na dania z brukselką w roli głównej. Fot. 123RF Wiele osób nie przepada za brukselką, twierdząc że jest gorzka, ma nieprzyjemny zapach i właściwie nie bardzo nadaje się do jedzenia. Oczywiście, jasnym jest, że o gustach się nie dyskutuje, czasem jednak warto zrewidować swoje...

  • Brukselka pod pierzynką

    Z mięsa mielonego możesz zrobić klopsy. Podsmaż je na oliwie, dodaj pomidory, podduś, przełóż do formy, dodaj brukselki i sos.

  • Brukselka - jedni ją kochają, inni nienawidzą. Jeśli znajdujecie się w tej drugiej grupie, ten artykuł skierowany jest właśnie do was. Jest bowiem kilka ważnych powodów, dla których powinniśmy od czasu do czasu sięgać po to warzywo. Fot. 123RF Wiele osób nie przepada za brukselką, twierdząc że jest gorzka, ma nieprzyjemny zapach i właściwie nie bardzo nadaje się do jedzenia. Oczywiście, jasnym jest, że o gustach się nie dyskutuje, czasem jednak warto zrewidować swoje poglądy. Chociażby wtedy,...

  • Wielka księga smaków: Brukselka

    ...i ponakłuwaj. Piecz je godzinę, aż będą miękkie. Usmaż plastry bekonu i odsącz je. Do pozostałego na patelni tłuszczyku dodaj rodzynki i pokrojone na ćwiartki brukselki. Smaż je na małym ogniu, aż(...) godziny w 180°C. Co o przyrządzaniu brukselki wiedzieć warto? W trakcie gotowania warzywo to wydziela bardzo ostry i, niestety, mało przyjemny zapach. Na szczęście jest na to sposób. Wystarczy do...

  • Brukselka - jedni ją kochają, inni nienawidzą. Jeśli znajdujecie się w tej drugiej grupie, ten artykuł skierowany jest właśnie do was. Jest bowiem kilka ważnych powodów, dla których powinniśmy od czasu do czasu sięgać po to warzywo. Wiele osób nie przepada za brukselką, twierdząc że jest gorzka, ma nieprzyjemny zapach i właściwie nie bardzo nadaje się do jedzenia. Oczywiście, jasnym jest, że o gustach się nie dyskutuje, czasem jednak warto zrewidować swoje poglądy. Chociażby wtedy, gdy...

  • Gęsie udka z brukselką i ziemniakami

    Przygotowanie: Udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy pieprzem, solą i majerankiem.Przekładamy do brytfanny, podlewamy bulionem, dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki i pieczemy w 200ºC ok. 90 minut. Co jakiś czas polewamy wytworzonym podczas pieczenia sosem.  Ziemniaki i przekrojone na pół brukselki gotujemy w osobnych garnkach w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy...

  • Marcin Przybysz - zwycięzca trzeciej edycji show Top Chef - dał się poznać telewidzom jako kucharz pełen pomysłów i energii. Dziś rozmawiamy z nim o planach na przyszłość, polskiej rzeczywistości kulinarnej i gwiazdkach Michelin. Zwycięstwo w Top Chefie wywróciło pana życie do góry nogami? - Zwycięstwo w Top Chefie rzeczywiście wywróciło moje życie do góry nogami. Wróciłem do Polski na stałe, wcześniej nawet nie myślałem o takim scenariuszu. Dostałem wiele ciekawych propozycji pracy, teraz...

Zdjęcia na temat: z brukselki
Wideo na temat: z brukselki