• Informacje na temat:

    z botwinki

Przepisy na temat: z botwinki
  • Klasyczna botwinka

    Składniki: 1,5 l wywaru (mięsnego lub warzywnego) pęczek botwinki z buraczkami (jeżeli są bardzo małe, warto dodać burak) 2 małe ziemniaki 2 marchewki ocet winny łyżeczka cukru sól śmietana 18 proc. (opcjonalnie) koperek Sposób przygotowania: 1. Botwinkę umyj, drobno pokrój wraz z buraczkami. Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj i pokrój. Wywar zagotuj, dodaj...

  • W smaku ma delikatnie wyczuwalne buraczki, ale jest też kwaskowata jak zupa ogórkowa. Lekko podgrzana nadaje się na ciepłe słoneczne dni tak samo jak chłodnik.

  • Sałatka z botwinki i fety

    Botwinka, która o tej porze roku jest najsmaczniejsza, nadaje się nie tylko do przygotowania zabielanego barszczu czy chłodnika. Liście i łodygi botwinki świetnie smakują w sałatce z dodatkiem sera feta.

  • Taka zupa świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Można ją podawać solo lub z ziemniakami czy jajkiem.

  • Chłodnik z botwinki, z jajkiem

    Sposób przygotowania 1. Botwinkę popłucz, oddziel buraczki i liście, następnie pokrój je (zostaw kilka najmniejszych listków do dekoracji). Zagotuj bulion, wrzuć buraczki, gotuj ok. 10 minut. Dodaj liście botwinki, gotuj jeszcze 2 minuty. Zdejmij  z ognia, dodaj koncentrat barszczu. Odstaw barszcz, aby ostygł.  2. Przełóż jogurty do miski. Dodaj odrobinę barszczu i dokładnie wymieszaj, aby nie...

  • Danie idealne na gorące dni. Samo zdrowie

  • Burgery drobiowe fit z botwinką

    Sposób przygotowania 1. Zmielone mięso przełóż do dużej miski. Czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj do mięsa. 2. Odetnij od botwinki buraczki, obierz je. Całość umyj. 3. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na 1 łyżce oleju, na patelni. Dodaj pokrojone łodyżki botwinki wraz z częścią pokrojonych jej listków. Pozostałe liście zostaw do przygotowania kanapek. Wlej sok z cytryny, całość...

  • Prosty i szybki w przygotowaniu chłodnik z botwinki ,danie kuchni kresowej ,idealnie sprawdza się w upalne dni.

  • Barszczyk na botwince

    Składniki: 1 pęczek młodej włoszczyzny 2 pęczki botwinki z małymi buraczkami 6 szklanek bulionu drobiowego 1/2 szklanki śmietany kremówki 4 jajka 1/2 pęczka szczypiorku 1 listek laurowy(...) botwinki grubo posiekaj. Jajka włóż do lekko posolonej wody. Poczekaj, aż woda zawrze, zmniejsz płomień i gotuj ok. 10 minut. 2. W drugim garnku zagotuj bulion z listkiem laurowym i ziarenkami...

  • Sprawdzony przepis na "Chłodnik z botwinki"

Artykuły na temat: z botwinki
  • Zupa z botwinki

    Zupy to podstawowy składnik wiosennego detoksu, zwłaszcza te przygotowane z młodych warzyw, np. botwinkowa. Są dobrym źródłem błonnika, który pomaga oczyszczać przewód pokarmowy z toksyn. Wywar z dodatkiem szczypiorku, koperku oraz jogurtu naturalnego zasmakuje nawet niejadkom.

  • Rzodkiewka to bezapelacyjna królowa nowalijek. Przebojem wkracza na nasze talerze wczesną wiosną i gości na nich aż do jesieni. Jakie ma właściwości i co można z niej przygotować, aby nam się nie znudziła? Fot. 123RF/Picsel Rzodkiewka bywa bardzo niedocenianym warzywem. Częściej myślimy o niej jako o dodatku do posiłku niż samodzielnej przekąsce. Tymczasem podgryzanie rzodkiewek może pomóc nam zrzucić kilka zbędnych kilogramów. To warzywo w 95% składa się z wody, a co za tym idzie jest...

  • 5 najcenniejszych właściwości botwinki

    Sezon na botwinkę właśnie się rozpoczyna. Sprawdź, co zyskasz jedząc te młode listki buraka ćwikłowego. Naprawdę warto!

  • Cholesterol, choć naturalnie występuje w naszym organizmie i odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu wszystkich komórek ciała, może także gromadzić się w ściankach naczyń krwionośnych, prowadząc m. in. do miażdżycy, a także chorób serca i układu krążenia. Fot. materiały prasowe Jednym ze skutecznych sposobów na obniżenie poziomu „złego" cholesterolu - nawet do 10% - może być zastosowanie się do zasad zbilansowanego jadłospisu 1500 kcal, opracowanego przez Ogólnopolskie Centrum Dietetyki...

  • ..., wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Warto wypróbować chłodnik z botwinki w nieco bardziej oryginalnym wydaniu. Dodajemy do niego połówki przepiórczych jaj i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem(...) z solą i pieprzem oraz pokrojonym szczypiorkiem. Na talerzu układamy plasterki kurczaka w formie okręgu, a na środku kładziemy mieszankę liści botwinki i szpinaku. Całość posypujemy rzodkiewką...

  • Liście, czerwona łodyga i niewielkie korzenie. Pojawiają się na straganach i w warzywniakach na wiosnę. Botwina najlepiej smakuje właśnie teraz, więc to idealna pora, aby przyjrzeć się jej nieco bliżej... Fot. 123RF/Picsel Co zyskujemy jedząc botwinkę? Przede wszystkim doskonały środek, wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie doskonale wiedziały o tym, że buraki pomogą osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne...

  • ...botwinki mi się chce :) nie wiecie czy już są młode, czerwone buraki? :)

  • Poznajcie laureatkę piątej edycji konkursu - Adriannę, specjalistę od spraw niemożliwych, fankę kuchni polskiej i smaków orientalnych. Fot. Archiwum prywatne Pani Adrianny Panią Adriannę, w serwisie, znacie pod pseudonimem „ugotujiprzetstuj". Swoją przygodę z dodawaniem przepisów do Smakera rozpoczęła w listopadzie 2014 roku. Na jej koncie uzbierało się już 88 różnych receptur. Znajdziecie tutaj znakomite pomysły na przekąski, dania główne, zupy i desery. Debiutem Pani Adrianny w serwisie...

  • Botwinka, moje marzenie

    Nie wiem, czemu, wiele osób uważa, że botwinka to wyłącznie młode, kwaskowate listki. No nie, bulwy też!

  • Domowe wypieki smakują najlepiej, zwłaszcza przygotowane ze sprawdzonych przepisów, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Drożdzowe rogalliki to wspaniały pomysł na słodką przekąskę do kawy lub herbaty. Zmysłowe smaki: Rogaliki z marmoladą na INTERIA.TV. Przepis pochodzi z bloga zmyslowesmaki.pl.Polub Zmysłowe smaki na FB!

Wideo na temat: z botwinki
  • Pierogi z botwinką w letnim wydaniu

    Trwa sezon na botwinkę. Oto prosty sposób na letnie pierogi inaczej - z botwinką i twarogiem. Jak przygotować taki farsz?

  • Przepis Andrzeja Polana na chłodnik i pęczak z botwinką i serem

    - Botwina po rabarbarze to kolejny objaw, że mamy wiosnę - powiedział w kuchni "Dzień Dobry TVN" Andrzej Polan. Kucharz przygotował takie dania jak: chłodnik z grzankami, pęczak z botwinką i serem do kurczaka oraz kluseczki ziemniaczane z botwinką i serem.

  • Zupy na zimno: chłodnik, pomidorowa i ogórkowa

    Chłodnik z botwinki, zimna ogórkowa na zakwasie i moskole z bryndzą, chłodnik z truskawek i płatków róży oraz zimna pomidorowa z racuchami. To potrawy, które przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" kucharz Andrzej Polan. Jak przygotować idealny chłodnik? (DDTVN/x-news)