• Informacje na temat:

    z botwinka

Przepisy na temat: z botwinka
  • Botwinka

    Jesienią smakuje najlepiej!

  • W sam raz na upalne dni. Zdecydowanie moja ulubiona zupa wiosenna!

  • Klasyczna botwinka

    Esencjonalna zupa z Mazowsza w pięknym, różowym kolorze.

  • Botwinka, królowa wiosennych zup. Gotowana z młodych listków buraka ćwikłowego. Po dodaniu do niej zaledwie kilku prostych składników powstaje pyszna wiosenna zupa, która pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Jest lekkostrawna i bardzo prosta w przygotowaniu. Zawsze z niecierpliwością wyczekuję tych pierwszych, młodych listków - botwinkę mogłabym jeść codziennie.

  • Botwinka na mięsie indyka

    Dla miłośników buraków!

  • Bardzo lubię tą zupę. Jest delikatna i sycąca jednocześnie:)

  • Sałatka z botwinki i fety

    Botwinka, która o tej porze roku jest najsmaczniejsza, nadaje się nie tylko do przygotowania zabielanego barszczu czy chłodnika. Liście i łodygi botwinki świetnie smakują w sałatce z dodatkiem sera feta.

  • Moja ukochana, intensywna w smaku zupa, w sam raz na początek lata. Jest smaczna, sycąca, aromatyczna i zdrowa :)

  • Botwinka z fasolką

    Zupa dla całej rodziny.

  • Pierwsza botwinka w tym roku,wyjątkowo nam smakowała :-)Uwielbiam takie letnie jedzenie.

Artykuły na temat: z botwinka
  • 5 najcenniejszych właściwości botwinki

    Jak każde warzywo i botwinka ma naprawdę zdumiewające właściwości prozdrowotne. Oto te najważniejsze. Krwiotwórcze Botwinka zawiera spore ilości żelaza, dzięki czemu zalecana jest szczególnie(...) wątroby i dróg żółciowych. Dlatego zupa albo sałatka z buraczanych liści znakomicie odkwasi i odtruje organizm. Uspakajające Botwinka zawiera witaminy z grupy B oraz ważny w prawidłowym rozwoju...

  • Liście, czerwona łodyga i niewielkie korzenie. Pojawiają się na straganach i w warzywniakach na wiosnę. Botwina najlepiej smakuje właśnie teraz, więc to idealna pora, aby przyjrzeć się jej nieco bliżej... Fot. 123RF/Picsel Co zyskujemy jedząc botwinkę? Przede wszystkim doskonały środek, wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie doskonale wiedziały o tym, że buraki pomogą osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne...

  • Botwinka, moje marzenie

    Nie wiem, czemu, wiele osób uważa, że botwinka to wyłącznie młode, kwaskowate listki. No nie, bulwy też!

  • Rzodkiewka to bezapelacyjna królowa nowalijek. Przebojem wkracza na nasze talerze wczesną wiosną i gości na nich aż do jesieni. Jakie ma właściwości i co można z niej przygotować, aby nam się nie znudziła? Fot. 123RF/Picsel Rzodkiewka bywa bardzo niedocenianym warzywem. Częściej myślimy o niej jako o dodatku do posiłku niż samodzielnej przekąsce. Tymczasem podgryzanie rzodkiewek może pomóc nam zrzucić kilka zbędnych kilogramów. To warzywo w 95% składa się z wody, a co za tym idzie jest...

  • Latem najchętniej sięgamy po warzywa sezonowe. Są nie tylko pyszne i łatwo dostępne, ale także bardzo „na czasie”. Jednym z nich jest botwinka, która nadaje potrawom niepowtarzalny kolor i smak. Botwina sprawdzi się zarówno, jako podstawowy składnik dania głównego, jak i pyszny dodatek do innych potraw. Warto włączyć to pyszne warzywo w nasz jadłospis, najlepiej w połączeniu z produktami WINIARY!

  • Cholesterol, choć naturalnie występuje w naszym organizmie i odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu wszystkich komórek ciała, może także gromadzić się w ściankach naczyń krwionośnych, prowadząc m. in. do miażdżycy, a także chorób serca i układu krążenia. Fot. materiały prasowe Jednym ze skutecznych sposobów na obniżenie poziomu „złego" cholesterolu - nawet do 10% - może być zastosowanie się do zasad zbilansowanego jadłospisu 1500 kcal, opracowanego przez Ogólnopolskie Centrum Dietetyki...

  • Zupa z botwinki

    Zupy to podstawowy składnik wiosennego detoksu, zwłaszcza te przygotowane z młodych warzyw, np. botwinkowa. Są dobrym źródłem błonnika, który pomaga oczyszczać przewód pokarmowy z toksyn. Wywar z dodatkiem szczypiorku, koperku oraz jogurtu naturalnego zasmakuje nawet niejadkom.

  • Poznajcie laureatkę piątej edycji konkursu - Adriannę, specjalistę od spraw niemożliwych, fankę kuchni polskiej i smaków orientalnych. Fot. Archiwum prywatne Pani Adrianny Panią Adriannę, w serwisie, znacie pod pseudonimem „ugotujiprzetstuj". Swoją przygodę z dodawaniem przepisów do Smakera rozpoczęła w listopadzie 2014 roku. Na jej koncie uzbierało się już 88 różnych receptur. Znajdziecie tutaj znakomite pomysły na przekąski, dania główne, zupy i desery. Debiutem Pani Adrianny w serwisie...

  • botwinki mi się chce :) nie wiecie czy już są młode, czerwone buraki? :)

  • Wszystko wskazuje na to, że pogoda spłatała nam wyjątkowo niemiłego figla. Zapowiadaliśmy otwarcie sezonu grillowego, podsuwaliśmy pomysły na plenerowe biesiady, a póki co za oknami deszcz. Fot. 123RF/Picsel Zamiast siedzieć z nosami zwieszonymi na kwintę i poddawać się deszczowej aurze pomyślmy co zrobić, by uratować długi weekend. Przede wszystkim nie rezygnujmy ze spotkań towarzyskich. Z wypadu za miasto raczej nici, ale deszcz to jeszcze nie koniec świata. Obdzwaniamy zatem znajomych,...

Wideo na temat: z botwinka