• Informacje na temat:

    z borówek i gruszek

Przepisy na temat: z borówek i gruszek
  • Sałatka z roszponki, gruszek i gorgonzoli

    Składniki na 4 porcje: - 400 g roszponki, - 100 g sera gorgonzola, - 80 ml oleju orzechowego, - 100 ml białego octu balsamicznego, - sól, pieprz, cukier - 2 łyżki borówek (ze słoika) - gruszka Przygotowanie: Roszponkę, pokruszony ser i pokrojoną w plasterki gruszkę, zalać sosem przygotowanym z oleju, 5 łyżek wody oraz octu, doprawionego solą, pieprzem i cukrem i zmieszanym z brusznicą...

  • Pyszny z białym mięsem

  • ​Naleśniki z camembertem i gruszkami

    Składniki: 4 jajka 200 g mąki szczypta soli pół łyżeczki cukru szczypta proszku do pieczenia 300 ml mleka 2 małe gruszki 1 łyżka soku z cytryny 6 plastrów bekonu 125 g sera camembert 25 g sklarowanego masła 4-6 łyżek borówek ze słoika Przygotowanie: 1.       Jajka rozdzielić. Białka wstawić do lodówki. W misce wymieszać mąkę, sól, cukier i proszek...

  • Okres wiosenno-letni to najlepszy czas na koktajle, smoothie oraz inne owocowe lub warzywne napoje, które nie da się ukryć, że kocham. Nawet kiedy nie mam ochoty na nic innego, na bosko smakującą porcję witamin oraz skałdników mineralnych bez problemu znajdę miejsce.

  • Indyk z kasztanami

    Wybornie smakuje podany z brzoskwiniami lub gruszkami z puszki nadziewanymi żurawiną lub borówkami i zapiekanym piure z ziemniaków.

  • Przepis wart wypróbowania: "Konfitura z borówek"

  • Indyk po królewsku - Maciej Kuroń

    ...1 duży indyk; 2 dorodne piersi indyka; 1 kg pieczarek; 4 duże cebule; 4 ząbki czosnku; 4 duże gruszki; po 2 duże ziemniaki do pieczenia na osobę; 4 łyżki konfitury z borówek lub żurawiny; 1 łyżka miodu; po 1 łyżeczce: tymianku i majeranku; olej; sól, pieprz; ew. możemy dodać wątróbkę i tartą bułkę.

  • Zimowy powiew lata...

  • 5 jesiennych sałatek

    Dojrzałe gruszki, dynie, papryki zachęcają do przygotowywania jesiennych sałatek - pożywnych i pełnych witamin.

  • Sprawdzony przepis na "Konfitura z malin i borówek"

Artykuły na temat: z borówek i gruszek
  • Jak w śniadaniu „przemycić” zdrowe składniki?

    ...kucharz zawsze sięga po owoce sezonowe. W lecie korzystajmy zatem z truskawek, borówek, malin, agrestu, porzeczek, poziomek, brzoskwiń czy śliwek, a jesienią - z pysznych jabłek i gruszek. Owsianka to...

  • Na określenie jednego owocu istnieją trzy słowa, używane w różnych regionach Polski. Jagody, borówki, czernice... owoce, które nieodłącznie kojarzą się nam ze słodkimi pierogami, letnim popołudniem i błogim leniuchowaniem? Owoce leśne! Co o nich sądzisz? Wypowiedz się na Forum! Aby otrzymać pyszny deser z borówek, wystarczy dodać do nich trochę cukru, i lekko wymieszać, aby nie zgnieść owoców. To takie proste - smak jagód nie wymaga żadnych innych dodatków. Są wspaniałą bazą deserów,...

  • Kochasz weekendowe wypady na działkę?

    ...owoce do kartonowego pojemnika i - podobnie jak truskawki - przykryj papierowym ręcznikiem, który wchłonie wilgoć. Podobny schemat (z naczyniami wyłożonymi ręcznikami) zastosuj w przypadku borówek, jeżyn(...) przetworów i zamknij w słoikach zapach lata i maksimum wartości odżywczych. Klasyczne "słoiki" (np. dżemy i musy) przyszykujesz nie tylko z jabłek, gruszek lub wiśni. Ze śliwek lub pigwy mogą powstać...

  • Słodkie, aromatyczne, soczyste – po prostu pyszne. Gruszki uwodzą nie tylko smakiem, ale i kształtem. Dodatkowo są bardzo zdrowie, warto więc zastanowić się jak odkryć ten swojski owoc na nowo. Kilka słów od dietetykówGruszki zawierają witaminy A, C, PP oraz B. Dodatkowo są bogate w wapń, fosfor, żelazo, jod oraz bor, który ma pozytywny wpływ na nasz intelekt oraz koncentrację. Gruszki znane są ze swych właściwości przeciwgorączkowych, dlatego w okresie jesienno-zimowym powinniśmy popijać...

  • Sezonowe "superfoods" - co modnego w kuchni?

    ...i chłodnej strefie całej półkuli północnej. W Polsce jest pospolita zarówno na nizinach, jak i w górach. W Polsce z owoców z dodatkiem gruszek robi się galaretki, zwykle używane do ciemnych mięs...

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • Dania z pieca

    ...w plasterkach, 1 słoiczek (212 ml) borówek albo żurawiny do mięs, 3 gruszki, 2 łyżki soku cytrynowego, 30 dag sera gorgonzola, pieprz. Pokrojone na kawałeczki masło, mąkę, szczyptę soli i 2 jajka(...). Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek i wylepić nim prostokątną blaszkę wyłożoną pergaminem. Na cieście rozsmarować masę serową. Na niej rozłożyć cząstki gruszek...

  • Borówki amerykańskie są pyszne, a do tego mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Użytkownicy Smakera udowadniają, że jest to wyjątkowo wdzięczny temat kulinarnych eksperymentów. Fot. 123RF Porzeczki, jagody, jeżyny i borówki - trudno znaleźć osobę, która byłaby w stanie oprzeć się tym smakowitym owocom. Wszystkie zasługują na naszą uwagę, gdyż znajdziemy w nich moc witamin i składników odżywczych. Szczególnie ciekawe wydają się być borówki amerykańskie. Moc tych niepozornych owoców może...

  • Nie masz czasu codziennie chodzić na targ po świeże warzywa i owoce? Mamy na to sposób!

    Nie zawsze masz czas, aby pędzić rano na targ po owoce i warzywa, a przecież nie może ich zabraknąć w wiosennej i letniej kuchni. Podpowiadamy, jak przechowywać warzywa i owoce, aby mieć je zawsze pod ręką.

  • Poczciwą gruszkę znamy od setek, a nawet tysięcy lat. Galen, słynny lekarz i anatom z czasów starożytnych uważał, że pomaga przy gorączce. Medycyna ludowa wykorzystywała ten owoc w formie naparu do leczenia przeziębień. Do tej pory odkrywamy jej zdrowotne właściwości. Czym może zaskoczyć nas zwykła gruszka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Naprawdę odchudza Jedna gruszka to około 60 kcal - w porównaniu z batonikiem light, który może mieć nawet ponad 200 kcal, jest dietetyczną przekąską. Jej niska...