• Informacje na temat:

    z borówek i gruszek

Przepisy na temat: z borówek i gruszek
  • Sałatka z roszponki, gruszek i gorgonzoli

    Składniki na 4 porcje: - 400 g roszponki, - 100 g sera gorgonzola, - 80 ml oleju orzechowego, - 100 ml białego octu balsamicznego, - sól, pieprz, cukier - 2 łyżki borówek (ze słoika) - gruszka Przygotowanie: Roszponkę, pokruszony ser i pokrojoną w plasterki gruszkę, zalać sosem przygotowanym z oleju, 5 łyżek wody oraz octu, doprawionego solą, pieprzem i cukrem i zmieszanym z brusznicą...

  • Pyszny z białym mięsem

  • ​Naleśniki z camembertem i gruszkami

    Składniki: 4 jajka 200 g mąki szczypta soli pół łyżeczki cukru szczypta proszku do pieczenia 300 ml mleka 2 małe gruszki 1 łyżka soku z cytryny 6 plastrów bekonu 125 g sera camembert 25 g sklarowanego masła 4-6 łyżek borówek ze słoika Przygotowanie: 1.       Jajka rozdzielić. Białka wstawić do lodówki. W misce wymieszać mąkę, sól, cukier i proszek...

  • Okres wiosenno-letni to najlepszy czas na koktajle, smoothie oraz inne owocowe lub warzywne napoje, które nie da się ukryć, że kocham. Nawet kiedy nie mam ochoty na nic innego, na bosko smakującą porcję witamin oraz skałdników mineralnych bez problemu znajdę miejsce.

  • Indyk z kasztanami

    Wybornie smakuje podany z brzoskwiniami lub gruszkami z puszki nadziewanymi żurawiną lub borówkami i zapiekanym piure z ziemniaków.

  • Przepis wart wypróbowania: "Konfitura z borówek"

  • Indyk po królewsku - Maciej Kuroń

    ...1 duży indyk; 2 dorodne piersi indyka; 1 kg pieczarek; 4 duże cebule; 4 ząbki czosnku; 4 duże gruszki; po 2 duże ziemniaki do pieczenia na osobę; 4 łyżki konfitury z borówek lub żurawiny; 1 łyżka miodu; po 1 łyżeczce: tymianku i majeranku; olej; sól, pieprz; ew. możemy dodać wątróbkę i tartą bułkę.

  • Zimowy powiew lata...

  • 5 jesiennych sałatek

    Dojrzałe gruszki, dynie, papryki zachęcają do przygotowywania jesiennych sałatek - pożywnych i pełnych witamin.

  • Sprawdzony przepis na "Konfitura z malin i borówek"

Artykuły na temat: z borówek i gruszek
  • Jak w śniadaniu „przemycić” zdrowe składniki?

    ...kucharz zawsze sięga po owoce sezonowe. W lecie korzystajmy zatem z truskawek, borówek, malin, agrestu, porzeczek, poziomek, brzoskwiń czy śliwek, a jesienią - z pysznych jabłek i gruszek. Owsianka to...

  • Nie przegap sezonu na borówki. Możesz wykorzystać je do przygotowania wyjątkowych deserów i koktajli. SKŁADNIKI - 0,5 kg borówek + kilka borówek do dekoracji - 250 ml kefiru - 250 mleka - 5 łyżeczek cukru (jeżeli borówki są słodkie to mniej) - 1 opakowanie cukru waniliowego - 200 ml Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej) - listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE Krok 1Borówki czyścimy i wrzucamy do blendera. Dodajemy mleko, kefir, cukier oraz cukier waniliowy. Wszystko miksujemy. Wkładamy...

  • Kochasz weekendowe wypady na działkę?

    ...owoce do kartonowego pojemnika i - podobnie jak truskawki - przykryj papierowym ręcznikiem, który wchłonie wilgoć. Podobny schemat (z naczyniami wyłożonymi ręcznikami) zastosuj w przypadku borówek, jeżyn(...) przetworów i zamknij w słoikach zapach lata i maksimum wartości odżywczych. Klasyczne "słoiki" (np. dżemy i musy) przyszykujesz nie tylko z jabłek, gruszek lub wiśni. Ze śliwek lub pigwy mogą powstać...

  • Na określenie jednego owocu istnieją trzy słowa, używane w różnych regionach Polski. Jagody, borówki, czernice... owoce, które nieodłącznie kojarzą się nam ze słodkimi pierogami, letnim popołudniem i błogim leniuchowaniem? Owoce leśne! Co o nich sądzisz? Wypowiedz się na Forum! Fot. 123RF/Picsel Aby otrzymać pyszny deser z borówek, wystarczy dodać do nich trochę cukru, i lekko wymieszać, aby nie zgnieść owoców. To takie proste - smak jagód nie wymaga żadnych innych dodatków. Są wspaniałą...

  • Sezonowe "superfoods" - co modnego w kuchni?

    ...i chłodnej strefie całej półkuli północnej. W Polsce jest pospolita zarówno na nizinach, jak i w górach. W Polsce z owoców z dodatkiem gruszek robi się galaretki, zwykle używane do ciemnych mięs...

  • Słodkie, aromatyczne, soczyste – po prostu pyszne. Gruszki uwodzą nie tylko smakiem, ale i kształtem. Dodatkowo są bardzo zdrowie, warto więc zastanowić się jak odkryć ten swojski owoc na nowo. Fot. 123RF/Picsel Kilka słów od dietetykówGruszki zawierają witaminy A, C, PP oraz B. Dodatkowo są bogate w wapń, fosfor, żelazo, jod oraz bor, który ma pozytywny wpływ na nasz intelekt oraz koncentrację. Gruszki znane są ze swych właściwości przeciwgorączkowych, dlatego w okresie jesienno-zimowym...

  • Dania z pieca

    ...w plasterkach, 1 słoiczek (212 ml) borówek albo żurawiny do mięs, 3 gruszki, 2 łyżki soku cytrynowego, 30 dag sera gorgonzola, pieprz. Pokrojone na kawałeczki masło, mąkę, szczyptę soli i 2 jajka(...). Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek i wylepić nim prostokątną blaszkę wyłożoną pergaminem. Na cieście rozsmarować masę serową. Na niej rozłożyć cząstki gruszek...

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • Jak wykorzystać czerstwe pieczywo

    Z podeschniętego, a nawet całkiem suchego chleba można przygotować oryginalne, smaczne potrawy i zaoszczędzić sporo pieniędzy.

  • Wspominał o niej Homer w „Odysei”, zaś sam Juliusz Cezar zajmował się jej uprawą w swoich ogrodach. Mowa oczywiście o gruszce. Kochamy ją za jej piękny, kuszący kształt oraz delikatny słodki smak. Jakie ma właściwości i w jaki sposób możemy wprowadzić ją do naszej diety? Fot. 123RF/Picsel Poczciwą gruszkę znamy od setek, a nawet tysięcy lat. Galen, słynny lekarz i anatom z czasów starożytnych uważał, że pomaga przy gorączce i kaszlu. Medycyna ludowa wykorzystywała ten owoc w formie naparu do...