• Informacje na temat:

    z boczniaków

Przepisy na temat: z boczniaków
  • Zupa z czerwonej soczewicy z boczniakami

    Składniki: 250 g czerwonej soczewicy 500 g boczniaków 4 łyżki oleju rzepakowego cebula 3 ząbki czosnku łyżeczka startego, świeżego imbiru 1/4 szklanki przecieru pomidorowego przyprawy(...) i podsmażamy. 2. Dodajemy pokrojone w paski kapelusze boczniaków oraz przyprawy, smażymy kilka minut. 3. Dolewamy 1/4 szklanki wody i dusimy pod przykryciem, aż boczniaki zmiękną, dodajemy bulion...

  • Nowy pomysł na moje ukochane boczniaki!

  • Curry na świeżo z boczniakami, cukinią i kalarepą

    Sposób przygotowania Najpierw przygotowuję świeżą pastę curry. Obieram czosnek, imbir ze skórki, usuwam z papryczki pestki a trawę cytrynową rozgniatam...

  • Można użyć innych grzybów, ten sos robiłam do Pieroga biłgorajskiego. Smacznego.

  • Zupa z boczniaków

    Składniki na 4 porcje: - 25 g suszonych boczniaków, - 200 g boczniaków, - cebula, - 2 ziemniaki, - 2 łyżki masła, - 800 ml bulionu warzywnego, - 100 g śmietany, - kilka kropli soku z cytryny, - sól, pieprz, - łyżeczka oleju, - pół pęczka majeranku Przygotowanie: Suszone grzyby moczyć godzinę w 200 ml zimnej wody. Pozostałe grzyby umyć i pokroić (kilka można odłożyć do dekoracji...

  • Rozgrzewająca zupa idealna na jesienno-zimowe dni. Przygotowuje się ją bardzo szybko ,smakuje wyśmienicie.

  • Kotleciki z boczniaków z pomidorami

    Składniki: - 30 dag pomidorów, - 0,5 kg. boczniaków, - kilka gałązek bazylii, - 2 jajka, - 2 łyżki mąki, - 2 szklanki bułki tartej, - olej do smażenia, - sól, pieprz Przygotowanie: Pomidory pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, połączyć siekaną bazylią. Boczniaki panierować w mące, roztrzepanych i doprawionych jajkach oraz w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać...

  • Carbonara po polsku z chrzanem, grzybami i żółtkiem

    Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu wstążki 1 cebula 300 g boczniaków 50 g masła klarowanego 200 ml śmietany 36% Pęczek natki pietruszki 2 łyżki sera typu bursztyn(...) mniejsze części i podsmażamy razem na rozgrzanym maśle. 2. Makaron gotujemy al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.   3. Do podsmażonych boczniaków dodajemy śmietanę oraz część posiekanej...

  • Pyszna bezmięsna alternatywa dla tradycyjnego Stroganowa z polędwicy. W dodatku bezglutenowa!

Artykuły na temat: z boczniaków
  • Risotto z kurczakiem i boczniakami

    ...folią aluminiową. Na czystej patelni rozgrzej olej. Wrzuć mięso, smaż aż się zrumieni. Dołóż do boczniaków i cukinii. 3. Na patelni rozgrzej 30 g masła, wrzuć posiekaną cebulę. Smaż aż się zeszkli...

  • Boczniaki zyskują coraz większą popularność w naszym kraju. Znacznie łatwiej kupić je w sklepach i znaleźć ciekawy przepis z ich wykorzystaniem. Ale w jaki sposób wpływają na nasz organizm? Fot. 123RF/Picsel Większość grzybów posiada opinię smacznych chociaż niezbyt wartościowych produktów. Tymczasem istnieje szereg wyjątków od tej reguły. Jednym z nich z pewnością są boczniaki - grzyby o bardzo ciekawych właściwościach i wpływie na nasz organizm. Boczniaki pochodzą z Chin, gdzie od wielu...

  • Flaki z boczniaka

    Zachwycają wegetarian. Bezmięsne flaki dla fanów warzyw.

  • Domowe wypieki smakują najlepiej, zwłaszcza przygotowane ze sprawdzonych przepisów, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Drożdzowe rogalliki to wspaniały pomysł na słodką przekąskę do kawy lub herbaty. Zmysłowe smaki: Rogaliki z marmoladą na INTERIA.TV. Przepis pochodzi z bloga zmyslowesmaki.pl.Polub Zmysłowe smaki na FB!

  • Fricassé z kurczaka z boczniakami

                    Czyli coś w rodzaju potrawki i kolejny ukłon w stronę jesieni. To danie robiłam dzisiaj na obiad. Nie mieliśmy za...

  • Każdy z nas posiada jakąś pasje. Jedne z nich są pielęgnowane od najmłodszych lat inne zaś rozwijają się pod wpływem jakiegoś wydarzenia. W przypadku autorki bloga 'Wypieki z pasją...' miłość do gotowania rozkwitła dzięki jej synkowi. Wybrałam tego bloga ponieważ zachwycił mnie słodkościami i pomysłami na dania dla dzieci. Jako, że mam siostrzeńca zacieram ręce i czekam z niecierpliwością aż dorośnie na tyle, żebyśmy mogli razem coś upichcić :). Dużym atutem bloga są wspaniałe zdjęcia,...

  • Zupa z boczniaków

    Pietruszkę i marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę posiekać, boczniaki pokroić w paski. W garnku na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać marchewkę i pietruszkę,...

  • Tym razem Pascal Brodnicki na weekendowe grillowanie proponuje lakierowaną pierś z kaczki w marynacie z przyprawą 5 smaków, która zawiera anyż. Sprawdź jak szybko i łatwo można przygotować ten rarytas. Anyż, który jest składnikiem przyprawy 5 smaków był znany już od czasów średniowiecznych lecz nie jako przyprawa, wierzono że ma moc odstraszania złych snów. Do przygotowania potrawy potrzebne będą: - pierś z kaczki - mix sałat - oliwa truflowa Na marynatę: - przyprawa 5 smaków - sos...

  • Carbonara po polsku z chrzanem, grzybami i żółtkiem

    Makaron gotujemy al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Do podsmażonych boczniaków dodajemy śmietanę oraz część posiekanej natki pietruszki. Przyprawiamy do smaku. Wrzucamy gorący makaron, starty ser i mieszamy. Na wierzchu układamy żółtka i chrzan tarty. Przed podaniem posypujemy pozostałą natką. Przepis pochodzi z książki "Doradca smaku 3"  

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...

Wideo na temat: z boczniaków