• Informacje na temat:

    z boczku wędzonego

Przepisy na temat: z boczku wędzonego
  • Eskalopki w boczku

    Składniki na 4 porcje: 4 pojedyncze piersi z kurczaka, np. zagrodowego 8 plasterków wędzonego boczku 1 por (tylko biała część) 2 łyżki masła + 1 łyżeczka 60 dag ziemniaków 750 ml(...) plasterkami boczku. Ułóż na ziemniakach, posyp podduszonym porem. Oprósz mielonym pieprzem. Naczynie przykryj folią aluminiową. 3. Piekarnik nagrzej do 180ºC. Wstaw zapiekankę, piecz 20 minut. Zdejmij folię...

  • Coś nowego na kanapki-proszę bardzo -pyszna pasta kanapkowa tym razem z wędzonego boczku mniam.... polecam gorąco bo przepis jest bardzo prosty

  • Wielkanocne pomysły na wykorzystanie boczku w plastrach

    Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez aromatycznych wędlin. Wśród półmisków mięs pierwsze skrzypce gra biała kiełbasa, pasztet i boczek. Boczek serwować można jako pełnoprawną wędlinę, ale jego plastry sprawdzą się także w formie dodatku do świątecznych przekąsek. Poznajcie najlepsze pomysły na wykorzystanie boczku w plastrach.

  • Takie proste w zrobieniu, a jakie smaczne.

  • Superprzekąska: śliwki i daktyle w boczku

    Składniki dla 4 - 6 osób: 20 cienkich plasterków chudego wędzonego boczku 10 śliwek suszonych 10 daktyli 20 wykałaczek 10 migdałów 10 orzeszków pistacjowych Sposób(...) boczku, spinając je wykałaczką. Roladki ułóż na posmarowanej oliwą tacce i grilluj 5-10 minut, zmieniając strony. Podawaj na ciepło lub zimno. Czas przygotowania: ok. 20 minut...

  • Bardzo smaczna pasta na chleb, szybkie i łatwe przygotowanie.

  • Chrzanowa zupa na boczku

    Składniki: 2 białe kiełbaski, 10 dag wędzonego  boczku, cebula, 4 ząbki czosnku, listek laurowy, po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, 20 dag chrzanu, 3 łyżki soku z cytryny, 200 ml śmietany  12-proc., żółtko, sól, pieprz,  majeranek. 1. Cebulę przekrój na pół, razem z czosnkiem włóż do garnka. Dodaj kiełbaski, boczek i przyprawy, wlej dwa i pół litra wody, gotuj 30 min. 2. Zupę przecedź...

  • Sycąca sałatka z fasolki szparagowej. Użyłam mrożonej, ale w sezonie letnim polecam przygotować tę sałatkę ze świeżej fasolki. Pamiętajmy wtedy o jej umyciu i usunięciu suchych, twardych końcówek i ogonków. Wracając do sałatki, bardzo polecam jako samodzielne danie ze świeżym pieczywem.

  • Banany w boczku

    Składniki na 4 porcje: 3 banany 12 plastrów boczku wędzonego 2 łyżki oleju seler naciowy do dekoracji sos chili  Przygotowanie:   Banany obrać, każdego pokroić na 4 części, każdy kawałek zawinąć w plasterek boczku, spiąć wykałaczką i usmażyć na oleju na chrupko. Serwować na półmisku wraz z sosem chili. Dekorować selerem.

  • Wypróbowany przepis na "Flądra ze skwarkami z wędzonego boczku"

Artykuły na temat: z boczku wędzonego
  • Grochówka na boczku

    Rozgrzewająca, sycąca zupa idealna na chłodniejsze dni. Parująca z wielkiego gara i pachnąca liściem laurowym i pietruszką - oto pierwsze moje skojarzenie.

  • Zastanawiacie się jak przygotować w domowych warunkach ser ricotta? Oto przepis na pyszny pudding z serem i wędzonym łososiem. Domowa ricotta 2 litry mleka sok z 1 cytryny szczypta soli morskiej   Do garnka wlać mleko, dodać sól morską i doprowadzić do zagotowania. Kiedy mleko zacznie się gotować zdjąć z ognia. Wystudzić kilka minut do uzyskania około 85 C. Dodać sok z cytryny. Ponownie wstawić garnek z mlekiem na gaz i podgrzewać na minimalnym ustawieniu. W tym czasie mleko zacznie się...

  • Pierś w sosie serowym

    ...1. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na 6 części i każdą owijamy paskiem wędzonego boczku. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy...

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...

  • Gotowe pulpety można okrasić skwarkami z podsmażonego boczku, a zamiast sera żółtego dodać wędzony.

  • Siostra Anastazja i Siostra Salomea - niepowtarzalny duet smaków. Pierwsza czerpie to, co najlepsze, z polskiej kuchni, druga nie boi się inspirować cenioną na świecie dietą śródziemnomorską. Sprawdź ich kulinarne propozycje, a na Twoim stole w 2018 r. nuda na pewno nie zagości. Teraz Siostry Anastazja i Salomea mogą towarzyszyć ci przez cały rok. W wyjątkowym kalendarzu znajdziesz zupełnie nowe przepisy na ciasta, przekąski oraz dania główne. Kalendarze już wkrótce do wygrania w naszym...

  • Hot dog: wariacja Jurka Sobieniaka

    Składniki remolady blendujemy i odstawiamy na 15 minut. Rukolę kroimy na drobne kawałki i mieszamy z posiekaną czerwoną cebulą, następnie polewamy oliwą. Plastry boczku układamy na pergaminie na blaszce. Przykrywamy drugim arkuszem pergaminu, przyciskamy drugą blaszką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 12-13 minut. Wyjmujemy.  Bułki smarujemy remoladą, kładziemy plastry boczku po...

  • Przejedzenie w Święta? Nie, dziękuję! W tym roku zamiast tradycyjnych, ciężkostrawnych potraw, sięgnij po nowoczesne kulinarne aranżacje. Gwiazdą stołu niech zostanie Kurczak Zagrodowy z Podlasia. W Boże Narodzenie stoły uginają się od potraw. Ryby, makowce, uszka, kapusta z grzybami, pierniki, pieczenie - od ilości potraw, zapachów i kolorów może zakręcić się w głowie i ...brzuchu. Ile to razy po kolejnym świątecznym posiłku pojawiła się niestrawność, która odbierała radość rodzinnego...

  • Jarmuż z boczkiem i chrupiącymi grzankami

    Składniki: 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia 100 g wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g jarmużu sól i pieprz 1 łyżka octu winnego chrupiące grzanki(...) jarmuż do boczku i cebuli, smażyć przez około 10 minut. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem i octem. Przełożyć do miski i posypać grzankami. Podawać ciepłe.   Przepis pochodzi z książki "Chleb...

  • Czym byłyby święta wielkanocne bez jajek? W tym czasie to właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach. W jaki sposób je przygotować, aby było smacznie i wyjątkowo? Wypróbujcie nasze przepisy! W okresie Wielkanocy jajka smakują tak, jak nigdy i z pewnością nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. To doskonała okazja, aby odświeżyć tradycyjne przepisy, którymi szczyciły się jeszcze nasze babcie. Jednak nie warto poprzestawać tylko na tym....

Wideo na temat: z boczku wędzonego
  • Bób smażony z chorizo

    Składniki na 2 porcje: ~ 1 szklanka bobu ~ 50 g kiełbasy chorizo lub wędzonego boczku ~ 1 młodą cebulkę ~ sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz

  • Przepis na zrazy zawijane

    Zrazy zawijane to jeden z najpyszniejszych sposobów na obiad, które świetnie łączą smak kruchej, aromatycznej wołowiny, wędzonego boczku i niesamowitego smaku tradycyjnych kiszonych ogórków. Przyrządza się je szybko - z tym przepisem poradzi sobie każdy, nawet kuchenny laik! Poznajcie nasz przepis - zawijane zrazy to naprawdę proste, ale pyszne danie!