-
Informacje na temat:
z bobem i warzyw
-
-
Pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu danie obiadowe jednogarnkowe
-
-
Dzięki chorizo zupa nabiera przyjemnego ostrego smaku.
-
Podczas wakacji w kuchni królują nie tylko soczyste owoce, lecz także sezonowe warzywa. Jedną z charakterystycznych letnich przekąsek jest bób. Jego wyjątkowy smak sprawia, że doskonale smakuje w najprostszej postaci - ugotowany z odrobiną soli, ale też jako dodatek do makaronów, zup czy sałatek. Doskonałym pomysłem okazuje się być połączenie jego oryginalnego smaku z aromatycznym i delikatnym...
-
Lubicie bób? Ja bardzo! Jest pyszny i zdrowy. Przepis na potrawkę z bobu i kiełbaski znalazłam w internecie na Niemieckiej stronie. W końcu postanowiłam spróbować te danie jednogarnkowe. Musiałam kupić mrożony bób i fasolkę , gdyż o tej porze roku nigdzie nie mogłam dostać świeżych. Ale obiadek wyszedł i tak naprawdę smakowity.
-
Bób jest prawdziwą skarbnicą witamin oraz minerałów. Już z końcem czerwca można go kupić na niemal każdym straganie. To niezwykle smaczne i sycące warzywo może stanowić znakomitą bazę wielu potraw. Bób świetnie smakuje sam, ugotowany w osolonej wodzie z odrobiną masła. Ale też warto go wykorzystać do past, kremów i wielu innych dań, którym nada wyjątkowy aromat. Oto kilka propozycji!
-
Wypróbowany przepis na "Zupa z bobem i pulpetami"
-
-
Smaczny pomysł na "Frittata z pomidorami i bobem"
-
.... Wspaniale komponuje się ze słonym boczkiem, z warzywnymi gulaszami i zupami. Można serwować go na grzankach, jako gorący dodatek do dań rybnych i mięsnych albo zmiksować i serwować w postaci zielonego(...) i bulion warzywny (2,5 szklanki). Doprowadź do wrzenia, a potem gotuj jeszcze 5 minut, wciąż mieszając. Zdejmij z ognia. Dodaj starty parmezan i bób. Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką...
-
Rośliny strączkowe jadamy najchętniej w zimie. Groch czy fasola to idealne propozycje, gdy za oknami trzaska mróz. Jest jednak pewien zielony wyjątek, który kojarzy nam się wyłącznie z letnimi daniami. Bób kusi nas swoim kolorem i smakiem, ale czy jest zdrowy i dobry na lato? Fakty dietetyczne. Porcja bobu dostarcza dużej ilości białka, węglowodanów oraz witamin B1, B2, PP, C oraz prowitaminy A - czyli witaminy młodości. Dodatkowo bób dostarcza wapń, fosfor, żelazo i magnez. Co istotne...
-
.... 5 minut. Pomidory sparz, by łatwiej obrać je ze skórek. Pokrój w kostkę. Ugotuj bulion na warzywach i pokrojonej w paski piersi z kurczaka. (Uwaga! Kurczaka możesz też lekko ugrillować, zamiast gotować w bulionie). Przypraw do smaku, następnie zalej nim wcześniej podsmażone warzywa. 5 minut przed końcem gotowania dodaj wcześniej obrany bób. Dopraw do smaku. Gotowe. Zupę przed podaniem posyp ją...
-
Początek lipca, sezon na bób powoli się rozpoczyna. Miło jest siedzieć wygodnie w fotelu i go pałaszować, delektując się pysznym smakiem, szczególnie, że bób jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy! Bób ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Fot. 123RF.COM/PICSEL Bób jest rośliną strączkową, więc zawiera wiele wartości odżywczych, przede wszystkim białko, wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Co jeszcze dobrego ma w sobie bób? Bób na anemię Anemia może być spowodowana niedoborem...
-
Wypróbuj nowe zaskakujące przepisy na potrawy z dobrze ci znanych warzyw. Dominika Wójciak stosuje łatwo dostępne składniki i komponuje z nich oryginalne smaki, okraszając je odrobiną kulinarnego szaleństwa. Daj się uwieść jej warzywnym deserom i słodkim śniadaniom, zasmakuj w aromatycznych sosach, kremowych zupach i chrupiących kanapkach. Skosztuj ryżu na mleku z marchewką i kardamonem albo...
-
Sezon na bób rozpoczął się na dobre. Ceny tego smakołyku szybują w dół, co zachęca do eksperymentów kulinarnych. Tylko w jaki sposób wybrać naprawdę dobry bób? Na co zwracać uwagę podczas zakupów? Fot. 123RF Na przełomie wiosny i lata na naszych talerzach królują przede wszystkim sezonowe warzywa i owoce. Zdecydowanie jednym z najbardziej wyczekiwanych produktów jest bób, który dosyć krótko gości na naszych stołach, przez co staje się jeszcze większym rarytasem. Nie ma się co dziwić...
-
Młode warzywa to prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych, które możemy wykorzystać właściwie w 100 proc. nie tylko na surowo, ale także po ugotowaniu. W przeciwieństwie do dojrzałych(...) stosujących dietę lekkostrawną, m.in. przy chorobach wątroby, wrzodach żołądka oraz dwunastnicy, a także nadwrażliwości jelit. Młode warzywa to także podstawowy składnik każdej diety oczyszczającej...
-
Na przełomie wiosny i lata na naszych stołach zaczyna królować bób. To pyszne warzywo możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jeśli jeszcze nie wiecie co z niego przygotować, polecamy wam sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF Początek lata to idealna pora dla smakoszy. Natura obdarza nas wówczas wieloma wyśmienitymi produktami. Jednym z nich jest bób, który do naszych sklepów trafia w czerwcu. Koniecznie wykorzystajcie krótki sezon, aby stworzyć zapasy, które pozwolą Wam cieszyć...
-
..., 4 łyżki soku z cytryny, 1 i 1/2 l bulionu drobiowego lub warzywnego, sól, pieprz, uszka z mięsem lub kapustą i grzybami. Buraczki z botwinki obierz i pokrój w kostkę. Liście botwinki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz, posiekaj wraz z łodyżkami. Marchewki oraz pietruszkę obierz, opłucz. Warzywa przełóż do garnka, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela, zalej bulionem. Gotuj na średnim...
-
Opinie na temat mrożonek są podzielone: niektórzy uważają je za szkodliwe i wykluczają z diety, dla innych są źródłem witamin w trakcie zimy i podstawą wartościowych dań obiadowych. Dziś, dzięki odkryciom naukowców, wiemy, że mrożonki są równie wartościowe jak świeże produkty, a niekiedy nawet zdrowsze. Według naukowców z Hallam University w Sheffield mrożone warzywa i owoce mogą być zdrowsze niż świeże - dzieje się tak dlatego, że zamraża się świeżo zebrane warzywa, pełne witamin i...