• Informacje na temat:

    z białek co mozna zrobic

Przepisy na temat: z białek co mozna zrobic
  • Pankejki pełnoziarniste

    Idealne danie na brunch, w połączeniu z dowolnie wybranym przez ciebie białkiem. Podawaj z owocami i bitą śmietaną kremówką. Własne ciasto na pankejki jest znacznie tańsze niż gotowe w proszku. Możesz podwoić lub potroić ilość składników w przepisie na pankejkowy proszek, przygotować go na zapas i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w szafce kuchennej. Wystarczy dodać mokre składniki, żeby szybko usmażyć partię puszystych naleśników. Możesz też od razu zrobić ich więcej i zamrozić, a...

  • Sezon dyniowy w pełni. Nie dość, że dynia jest pyszna to na dodatek ma wiele cudownych właściwości.

  • Kiełbasa z... ryb?

    ...z pstrąga (bez skóry), 8 ząbków czosnku, 6 białek z jajek, 4 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 g pieprzu, 3 g papryki słodkiej oraz 40 g soli kuchennej. Ponadto, potrzebne będzie(...) dodajemy do nich przyprawy, sok z cytryny oraz sól. Tak przygotowane nadzienie wstawiamy na noc do lodówki, a rano jeszcze raz mieszamy masę, dodając do niej pianę z ubitych białek. Kolejnym etapem...

  • Czasami zostają nam białka po upieczeniu np. strucli makowej i nie wiemy co z nimi zrobić. Proponuje keks. Ciasto jest smaczne i nadaje się do dłuższego przechowania.

  • Smażone larwy, czyli sposób na pożywną przekąskę

    Owady smażone na maśle z dodatkiem przypraw mogą stanowić pożywną przekąskę - przekonuje Arkadiusz Imiela z Uniwersytetu Śląskiego. I dodaje, że np. kilkucentymetrowe larwy drewnojadów smakują niemal jak frytki, a do tego zawierają dużo białka.

  • Smaczne ciasto na bazie soku KUBUŚ.

  • Makowiec japoński - idealnie wilgotny i pyszny

    ...migdałowy. Na koniec - ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy, do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto makowe wlewamy do posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy...

  • Ciastek mamy w sklepach mnóstwo, ja stawiam na własnoręcznie zrobione a ile zabawy...ci którzy lubią piec wiedzą o czym mówię, pasja i pomysły potrafią stworzyc cuda.....

  • Niedocenione, domowe pasty na kanapki

    Pasty na kanapki potocznie zwane smarowidłami można bardzo łatwo i szybko przygotować samemu w domu. Co więcej, większość z podanych przepisów zrobimy w 15 minut. Warto zainwestować ten czas, aby delektować się smakiem smacznej i zdrowej przekąski.

Artykuły na temat: z białek co mozna zrobic
  • Polacy przesadzają z białkiem zwierzęcym?

    Spór między „zwolennikami kotleta”, a wegetarianami toczy się nieprzerwanie od wielu lat. Przeciętny Polak nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa, jednak są też tacy, którzy całkowicie eliminują z diety produkty zwierzęce. Większość specjalistów ds. żywienia twierdzi, że mięso w niewielkich ilościach jest nam potrzebne. Naukowcy zaś niejednokrotnie dowiedli, że spożywanie białka zwierzęcego powoduje raka. Czy to oznacza, że powinniśmy zrezygnować z niego całkowicie?

  • Jeśli ktokolwiek ostrzegał was przed jedzeniem awokado, wiedzcie, że był w błędzie. Wiele osób twierdzi, że ze względu na obecne w nim tłuszcze, jest to składnik niepożądany w naszej diecie. Tymczasem spożywanie tego owocu może przynieść nam same korzyści. Fot. 123RF/Picsel Chociaż awokado jest najtłustszym owocem świata, warto wiedzieć, że zawarte w nim kalorie nie są puste. Zawiera ono w sobie zdrowe tłuszcze nienasycone, które między innymi wygładzają skórę i pomagają poradzić sobie ze...

  • Mąką można leczyć

    ​Wybierz taką, która poprawi twoje zdrowie! Jest niezbędna, aby powstały pyszne wypieki, naleśniki czy makaron. Początkowo mąkę wytwarzano rozcierając ziarna roślin pomiędzy dwoma kamieniami. Z uzyskanego w ten sposób proszku, wymieszanego z wodą, powstawało pierwsze pieczywo - podpłomyki. Ale mąkę można wytwarzać nie tylko ze zbóż.

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...

  • Cukrzycę można oswoić

    Jesteś zasapana po krótkim spacerze i sądzisz, że to wina nadwagi? Męczysz się, mimo że jesteś szczupła? Te objawy mogą świadczyć o cukrzycy. Sprawdź, co jeszcze może ją zapowiadać i jak wygląda leczenie.

  • W polskiej kuchni ziemniak jest niemalże świętością. Jemy go pod różnymi postaciami w wielu kombinacjach smakowych. Jednak w ostatnim czasie dobrze nam znane bulwy zyskały sporą konkurencję, gdyż serca Polaków zaczęła podbijać ich słodka odmiana - bataty. Fot. 123RF/Picsel Od dobrze znanych nam kartofli bataty odróżnia nie tylko słodki smak. Przede wszystkim są one zdecydowanie większe, o nieco bardziej podłużnym kształcie. Ciemna, a czasami lekko fioletowa skórka, kryje pomarańczowo-żółty,...

  • Już 6 mln Polek usunęło zmarszczki! Jak zrobić to w domu? Wywiad z lekarzem

    .... Wykorzystując odkrycie transportu mikro-pęcherzykowego do nanostruktur komórkowych, Hialuro Ultra zaczyna wysyłać impulsy do holi-enzymów i wszczynać transkryptazę nowych białek oraz nawilżać skórę...

  • Sezon na morele jest bardzo krótki - trwa zaledwie od czerwca do końca lipca. A szkoda, bo te owoce są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe! Fot. 123RF/Picsel Letnie owoce kuszą nas wyglądem, smakiem i aromatem. Spośród nich, jednymi z najsmaczniejszych i najzdrowszych są morele. Warto więc wykorzystać krótki sezon na te owoce. Przeciwko starzeniu Morele mają bardzo charakterystyczny, słoneczny kolor, który zawdzięczają beta-karotenowi. Ten żółty barwnik jest zbawienny dla naszego...

  • Kosmetyki? Zrób je sama!

    Cytryna i drożdże są twoim sprzymierzeńcem w dbaniu o urodę.

  • Wydawać by się mogło, że grillować można wszystko i w wielu przypadkach jest to prawda. Istnieją jednak szkodliwe wyjątki! Fot. 123RF Grill dla mięsożerców, czyli tradycja Najczęściej grillujemy mięso, zazwyczaj wieprzowe. Na grillach prym wiodą różnego rodzaju kiełbaski, a także karkówka. Rzadko na ruszt wrzucamy jagnięcinę, wołowinę i drób, chociaż one równie dobrze by się na nim sprawdziły. Najczęściej grillujemy mięso, zazwyczaj wieprzowe. Na grillach prym wiodą różnego rodzaju...