• Informacje na temat:

    z białej kapusty i miesa

Przepisy na temat: z białej kapusty i miesa
  • Mięsa bez grama tłuszczu

    .... - Jako dodatek do dania możesz serwować także surówkę z kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki. Dobrze będzie smakowało też z sałatką z czerwonej kapusty lub tartą marchewką doprawioną sokiem...

  • Moja propozycja na szybki bigos ze słodkiej kapusty.

  • Kapusta czerwona z boczkiem

    Składniki na 6 porcji: - l 1/2 średniej czerwonej kapusty, - l kwaśne jabłko, - l 5 dag boczku, - l 10 dag białej kiełbasy, - l sok z jednej cytryny, - l 3 łyżki oleju, - l sól, pieprz(...) sokiem cytrynowym. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne. Pokroić w kostkę razem z boczkiem. Kiełbasę pokroić na plasterki. Boczek, jabłko i kiełbasę podsmażyć na oleju. Dołożyć do kapusty. Doprawić...

  • Czasami mamy już dość mięsa, chcemy zjeść coś lekkiego, ale i sycącego zarazem. Kapuściane kotlety sprawdzają się doskonale. Zwłaszcza o tej porze roku.

  • Proste potrawy z mięsa mielonego

    ...zawiera: 2680 kJ/640 kcal Zapiekana kapusta z mięsem mielonym Składniki na 4 porcje: - 200 g ryżu, - sól, - 2 cebule, - ząbek czosnku, - główka kapusty, - łyżka sklarowanego masła, - 500(...) masła, - czerwona papryka, - 300 g kiszonej kapusty, - 4-5 łyżek soku jabłkowego, - łyżeczka cukru, - łyżeczka słodkiej papryki, - 75 g jogurtu naturalnego, - 75 g kwaśnej śmietany, -natka pietruszki...

  • Cześć, dzisiaj chciałbym pokazać Wam fajny przepis na surówkę z białej kapusty, którą można przechowywać w lodówce śmiało 3 tygodnie ;)

  • ...50 dkg mielonego mięsa; 50 dkg białej kapusty; 1/4; szklanki mąki ziemniaczanej; 2 jajka; tarta bułka; 1,2 szklanki śmietany; 2 łyżki przecieru pomidorowego; 1 łyżeczka mąki; tłuszcz do smarowania blachy; pieprz; sól.

  • coś innego z kapusty,można spożywać na zimno i gorąco.

  • Pikle kaukaskie

    Składniki: - 1 kg białej kapusty, - po 25 dag marchewki i małych czerwonych buraków, - 25 dag winnych jabłek, - 25 dag ostrej zielonej papryki, - 25 dag zielonych pomidorów, - 25 dag cebuli, - duża główka czosnku, - po pęczku mięty, kolendry i pietruszki, - sok z cytryny, - 2,5 szklanki octu winnego, - szklanka wody, - 2-3 liście laurowe, - po 3-4 ziarenka ziela ang. i pieprzu...

  • jedna z moich ulubionych surówek którą często robię, jest naprawdę smaczna, a przepis pochodzi z książeczki poradnika domowego "Potrawy jarskie"...

Artykuły na temat: z białej kapusty i miesa
  • Wesele bez mięsa?

    ...ziemniaczanej, serwowanych w podgrzewanych bemarach. Można również zaopatrzyć się w jednym z coraz popularniejszych ostatnio sklepów typu vegan butcher - smalec z białej, a kaszanka z czarnej fasoli, pasztet(...) z boczniakami. Niektórzy idą o krok dalej przygotowując wielkie kotlety sojowe z poczciwymi ziemniakami i surówką. Jeśli chodzi o przystawki też jest ich sporo: tatar z buraczków, smalec z białej fasoli...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Jednogarnkowy gulasz z kapustą

    Składniki na 4-5 porcji: 80 dag mięsa wieprzowego, np. schabu lub szynki, 2-3 łyżki mąki, 20 dag kiełbasy, np. podsuszanej, 2 cebule, 3-4 suszone grzyby, 30 dag białej kapusty, 2 ząbki czosnku(...) lub kostkę. Z kapusty usuń wierzchnie liście, drobno poszatkuj. Bulion podgrzej. Do garnka wlej 2-3 łyżki oleju. Gdy będzie już mocno rozgrzany, wrzuć mięso, mieszając smaż, aż się lekko zrumieni...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Kiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w oczyszczeniu organizmu...

  • Gołąbki z mięsem i pieczarkami

    Aby liście kapusty dobrze się zwijały, należy ściąć ich twardą część i nakładać nadzienie od strony łodygi. Gołąbki można obwiązać nitką, ale koniecznie białą, bo inne mogą farbować!

  • Dania z czerwoną kapustą są zdrowe i pięknie prezentują się na talerzu. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które powinniście wykorzystać w najbliższym czasie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują...

  • Kapusta zadba o zdrowie i urodę

    ...przewód pokarmowy. Na zimowe infekcje i poprawę odporności Gdy boli gardło Kilka razy dziennie płucz je sokiem z białej kapusty (zmiksuj i odsącz przez sitko) z dodatkiem miodu. Przeciw anginie Zrób na noc okład z liści włoskiej (lub białej) kapusty. Włóż je na kilka sekund do gorącej wody. Osusz i rozwałkuj. Obłóż szyję i obwiąż bandażem. Jeśli masz katar Rano i wieczorem wkraplaj do...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy. Do...

  • Gołąbki: Kapusta z niespodzianką

    Wystarczy główka kapusty i pomysł na nadzienie. Niekoniecznie z ryżem i mięsem mielonym.

  • Piąty półfinał konkursu BlogerChef gościł 10-11 maja br. przewodniczący jury Mirek Drewniak w swoim królestwie – eleganckiej restauracji „Dworek” w Bielsku-Białej. Blogerzy przygotowywali dania w stylu azjatyckim zarówno w sobotę, podczas konkursowych eliminacji, jak i w piątek podczas warsztatów kulinarnych.   Znamy już komplet finalistówDo grona finalistów konkursu BlogerChef dołączyła Małgosia Jaszczyk, autorka bloga tapasdecolo-res.blogspot.com oraz deseru kokosowego z mango, pistacjami i...