• Informacje na temat:

    z białego sera

Przepisy na temat: z białego sera
  • Bagietka z kiełbasą i serem gruyere, czyli hot dog po francusku

    ...wieprzowe o długości ok. 20-25 cm ("Ze sprawdzonego źródła, np. od wujka, sąsiada albo ulubionego sklepu mięsnego" - radzi Gaboriaud), masło, 2 łyżki musztardy dijon oraz 100 g sera gruyere(...). C piekarniku przez ok. 8-10 minut. Wyciągamy blachę i trzemy ser prosto na kiełbasy. Pieczemy jeszcze kilka minut pod grillem. "Serwuj od razu ze schłodzonym piwem lub kieliszkiem białego wytrawnego...

  • wyszły pyszne co najważniejsze bardzo szybko się je robi, zdecydowanie będę powtarzała...

  • Łosoś z serem zapiekany w kruchym cieście

    Składniki dla 4 osób: Ciasto: 25 dag mąki 15 dag masła łyżka zimnego mleka sól cukier jajko Farsz: 40 dag filetu z łososia 30 dag szpinaku 15 dag sera białego 3 łyżki śmietany 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki łyżka masła klarowanego łyżeczka masła jajko sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Masło posiekaj z mąką, dodaj mleko...

  • Nadchodzący tydzień w pogodzie zapowiada się ciepło i coraz bardziej wiosennie co mnie ogromnie cieszy! Bo trzeba przyznać że tegoroczna zima dała się we znaki chyba większości z nas... Ostatki dla mnie, to taki znak zbliżającej się nieuchronnie wiosny a takie śliczne, złociste oponki już same w sobie kojarzą się ze słońcem!!....Po prostu nie można przejść koło nich obojętnie :)

  • Zupa cebulowa z białym winem, grzankami i serem

    ...smaków! Aromatyczna zupa cebulowa z dodatkiem białego wina, chrupiących grzanek i sera, to prosty sposób na przepyszny lunch czy rozgrzewający obiad po całym dniu spędzonym w pracy. Dzięki Prostym(...) cebulowej z grzankami np. Proste historie · 4 średnie cebule · 4 łyżki oleju · 1 łyżka suszonego tymianku · 150 ml białego wina · 4 liście laurowe · 2 ząbki czosnku · ser typu gruyere...

  • Szybko i niedrogo

  • Łezki „Dwa sery”

    Składniki na 3/4 porcje: Kluseczki: 25 dag sera ricotta 15 dag parmezanu 25 dag mąki pszennej 2 jajka szczypta gałki muszkatołowej sól biały pieprz Na sos i do dekoracji: 1 puszka całych pomidorów bez skórki 1/2 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy szczypta cukru sól pieprz 1 łyżka masła...

  • Pyszna pasta na kanapki,świetny dodatek do świeżego domowego pieczywa.

  • Naleśniki Nadziewane szpinakiem i białym serem

    Jeśli wolisz bardziej wyrazisty smak, zastąp biały ser fetą

  • Prosty i szybki przepis,po prostu pyszne:)

Artykuły na temat: z białego sera
  • Z serem pleśniowym

    Tagliatelle w sosie serowym Składniki na 4 porcje: 50 dag makaronu grube wstążki, np. tagliatelle, 15 dag sera gorgonzolaDD8 dag suszonych pomidorów w oliwie, 2 łyżki oleju, 5 dag orzeszków(...). Sznycle pod gorgonzolą Składniki na 4 porcje: 75 dag brokułów, sól, 4 sznycle wieprzowe (po 15 dag każdy), 2 łyżki oleju, pieprz, 10 dag śmietany kremówki, 300 ml mleka, 10 dag sera...

  • Nie od dziś wiadomo, że Francja to, dla prawdziwych smakoszy serów, prawdziwy raj! Produkuje się tam niemal tysiąc różnych gatunków. Każdy regionów malowniczej Francji może poszczycić się charakterystycznymi serowymi produktami. Całkiem niedawno redakcja Smakera dostała do degustacji francuskie sery typu camembert - z pieprzem, grzybami, naturalny oraz ser twarogowy na bazie mleka koziego. Podzieliliśmy po równo produkty między redaktorów i zaczęliśmy kosztować. Jednogłośnie stwierdziliśmy,...

  • Pierogi z białym serem i wiśniami

    Składniki 6 łyżek masła, 25 dag półtłustego sera białego, 2 łyżki śmietany, 2 jajka, 45 dag mąki, 15 dag wiśni Przygotowanie Wiśnie wydryluj. Całość podsmaż na połowie masła. Połącz z serem, śmietaną. Dopraw solą i cukrem. Mąkę wysyp na stolnicę, zrób zagłębienie i wbij do niego jajka, dodaj szczyptę soli i wyrób elastyczne ciasto. Cienko rozwałkuj i szklanką wytnij kółka. Na środek...

  • Ser żółty cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Na stole pojawia się najczęściej w porze-śniadania, w towarzystwie świeżych warzyw i chrupiącego pieczywa. Jednak ser to nie tylko śniadaniowa przekąska. Fot.123RF/Picsel Ten żółty przysmak doskonale komponuje się z mięsem, makaronem, pysznie smakuje także w zu-pie. Poznaj kilka oryginalnych sposobów na podanie żółtego sera. Kotlety po czesku Ser żółty, nawet lekko przesuszony, można podać jako pyszną przekąskę na ciepło. Mowa tu o...

  • Ser żółty pod flagą biało-czerwoną

    Statystyczny Francuz zjada aż 24 kg żółtego sera rocznie, Polak – o połowę mniej. Może dlatego, że ten nasz, rodzimy, coraz częściej jest gumiasty i mdły. Ostatnio Państwowa Inspekcja Handlowa odkryła, że co piąty sklep sprzedawał jako sery produkty seropodobne.

  • Choć walory serów zostały docenione wieki temu, znana dziś doskonale deska serów stała się popularna dopiero w XX wieku. Dlaczego? Głównie ze względów ekonomicznych. Dawniej ser był przysmakiem i nawet zamożni nie zawsze mogli sobie pozwolić na to, aby na ich stole gościło kilka gatunków jednocześnie. Zdjęcie 123 RF/Picsel Dziś trudno sobie wyobrazić przyjęcie urodzinowe, wesele czy letnie garden party bez deski serów. Jak więc przygotować serową ucztę, aby zachwycić gości? Oto kilka...

  • Ostre papryczki z serem

    Składniki: 1 kg ostrych okrągłych papryczek opakowanie sera typu feta 300 g tłustego sera białego 2-3 ząbki czosnku sól szklanka cukru zioła (np. tymianek, cząber, bazylia) oliwa i olej szklanka wody Papryczki umyj, odetnij u nasady i ostrożnie wydrąż gniazda nasienne. (Najlepiej robić to w rękawiczkach, bo potem mogą szczypać ręce). Ze szklanki wody i szklanki cukru ugotuj syrop. Partiami...

  • Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która - co ciekawe - jest dłuższa od francuskiej. Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która -...

  • Jak kupić dobry ser?

    Kupuj małe ilości sera, ponieważ do sprzedaży trafiają już sery dojrzałe, przez co mają krótki termin przydatności do spożycia. Wyjątkiem są sery włoskie typu parmezan – te można bardzo długo trzymać w lodówce. Sery trzymaj jak najkrócej w cieple, ponieważ twarde zaczną się „pocić”, a pleśniowe topić. Ale też nigdy nie mroź serów, bo stracą swój smak. Staraj się nie kupować odtłuszczonych serów...

  • Oryginał zawsze jest lepszy niż podróbka. Czy dotyczy to również sera? Produkty seropodobne mimo że często zawierają substancje, które spożyte w bardzo dużych ilościach mogą szkodzić, to jednak przez wielu są chwalone. Dopóki więc będzie na nie popyt, nie znikną ze sklepowych półek. I nikt z przeciwników podrabianego sera nic na to nie poradzi. Fot. 123RF Znajdziesz je w niejednym cheeseburgerze, są zazwyczaj dodawane do pizzy w wielu lokalach oraz do innych dań typu fast food. Wyroby...

Wideo na temat: z białego sera
  • Mikołaj Rey i jego biało-czerwona kuchnia

    Poszukiwacz smaków Mikołaj Rey przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" biało-czerwone potrawy. Na stole pojawiły się dania takie jak: sałata z kopru włoskiego i truskawek, panna cotta z kalafiorem, serem korycińskim i sosem pomidorowo-paprykowym, łosoś z grilla z purée z pietruszki oraz deser z ricotty i czereśni.

  • Delikatny sernik z rodzynkami siostry Anastazji i Salomei

    Jak przygotować pyszny i delikatny sernik z rodzynkami? Siostra Anastazja i siostra Salomea mają sprawdzony sposób. Składniki: 1 kg sera białego; 1 budyń śmietankowy; 1 szklanka cukru pudru; 20 dag masła; 1 cukier waniliowy; starta skórka z 1 cytryny; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 10 dag rodzynek; 2 łyżki mąki; 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej; 8 jaj. Przygotowanie: Rodzynki

  • Proste, ale wykwintne gruszki doskonałe na spontaniczną imprezę

    Gruszki zapiekane z topionym serem to doskonałe danie na spontaniczną imprezę. Sylwia Biały pokazała, jak zachwycić gości ekstrawaganckim w smaku i błyskawicznym w realizacji daniem. (Źródło: TVP/ x-news)