• Informacje na temat:

    z białą fasolą

Przepisy na temat: z białą fasolą
  • Sałatka z białą fasolą

    Sposób przygotowania 1. Fasolę wypłucz, zalej wodą i pozostaw na noc. Następnego dnia zalej świeżą wodą, posól i ugotuj. Nieobrane ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonym wrzątku. Ostudź. Zdejmij skórkę, pokrój i smaż na rumiano na rozgrzanej oliwie wymieszanej z olejem. Osącz.  2. Pomidorki przekrój,wymieszaj z fasolą i usmażonymi ziemniakami. Dodaj posiekaną paprykę, bazylię, cebulę dymkę ze...

  • Sycąca zupka :)

  • Sałatka z czerwoną fasolą

    Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli (np. marki Sandra) 1 puszka kukurydzy (np. marki Sandra) 200 g szynki 200 g żółtego sera 7 ogórków konserwowych 1 por 6 łyżek majonezu szczypta papryki w proszku sól pieprz Sposób przygotowania: Czerwoną fasolę oraz kukurydzę odsączamy z zalewy. Szynkę, ser żółty i ogórki konserwowe kroimy w kostkę, a białą część pora...

  • Kapusta z fasolą ,prosta i szybka w przygotowaniu, jest bardzo sycąca. Smaczny dodatek do wielu potraw obiadowych jak i do pieczywa

  • Makaron z czarnej fasoli - nowy kulinarny trend

    ...: czarną fasolę i wodę - wszystkie właściwości tej rośliny zachowuje. Czarny kolor tego odżywczego skarbu wynika z dużej koncentracji pierwiastków śladowych (na przykład w porównaniu z białą fasolą). Te...

  • Kotlety z białej fasoli - na przekąskę lub na obiad

    Doskonałą alternatywą dla dań mięsnych mogą być potrawy z wysokobiałkowych produktów roślinnych, np. z fasoli. Kotlety z fasoli mogą być propozycją na danie obiadowe. Skomponowane z wielowarzywną surówką dostarczą nam wielu cennych składników odżywczych.

  • Pożywna i bardzo smaczna jarska potrawa na obiad lub kolację. Serdecznie polecam.

  • Wegański majonez... z fasoli

    Niekiedy stanowi nieodłączny element sałatek, inni jadają z nim frytki. Majonez - bo o nim mowa - w wersji wegańskiej, czyli bez dodatku surowego żółtka, jak w "oryginalnej" wersji, można zrobić - podobnie zresztą jak hummus - z fasoli. Smak zaostrzy czosnek.

  • Przepis wart wypróbowania: "Pierogi z białą fasolą"

Artykuły na temat: z białą fasolą
  • Gulasz z fasolą

    Składniki na 3-4 porcje: 30 dag czerwonej fasoli, 30 dag białej fasoli, np. Jaś karłowy, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, 2 małe marchewki, 60 dag pomidorów krojonych z puszki, 2 łodygi selera naciowego, 1 papryczka chili, olej do smażenia, 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz. Fasolę białą i czerwoną wypłucz pod bieżącą wodą, przełóż do garnka, zalej zimną wodą i odstaw na 10-12

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Fasola: Do wyboru, do koloru

    Nie gardź fasolą. Sprawdź, czemu pożywne i tanie ziarna powinny być podstawą twojej diety.

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...

  • Biała fasola po andaluzyjsku

    Niewiele składników tworzy doskonałą kompozycję smakową. Danie proste w przygotowaniu, pożywne i smaczne.

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Siedem powodów, dla których warto jeść fasolę

    Niezależnie od gatunku przedłuża młodość, działa przeciwdepresyjnie i wspiera zdrowie dojrzałych kobiet.

  • Święta Wielkanocne bez białej kiełbasy? Nie ma takiej możliwości! I nieważne, w której części Polski mieszkasz - biała kiełbasa i tak zapewne pojawi się na twoim stole. I choć może nie należy do najpiękniejszych dań, to z pewnością nadrabia wyśmienitym smakiem. Ale czy na pewno wiesz, czym właściwie jest biała kiełbasa? Fot.123RF/Picsel Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym...

  • Gulasz z dyni, jarmużu i białej fasoli z suszonymi śliwkami

    Jestem fanką warzywnych gulaszów. Nigdy mi się nie nudzą, bo za każdym razem smakują trochę inaczej. Podczas ich przygotowywania wypróbowuję różne egzotyczne przyprawy - tutaj użyłam ostrej indyjskiej sambar masali, którą można zastąpić mieszanką garam masali, płatków chilli i kurkumy.

  • Jeśli fasola kojarzy wam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliście jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Fot. 123RF/Picseli Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że...

Wideo na temat: z białą fasolą
  • Zmysłowe smaki: Pasztet z białej fasoli

    Wegański pasztet z białej fasoli to propozycja nie tylko dla osób na diecie bezmięsnej! Delikatny, lekki, pachnący majerankiem, tymiankiem i gałką muszkatołową, jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnych pasztetów i może z powodzeniem zagościć na wielkanocnym stole. Pasztet z białej fasoli – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub „Zmysłowe smaki” na Facebooku! Zobacz też: Przepis na mazurek „Snickers” Przepis na mazurek różany

  • Biała fasola po andaluzyjsku

    Niewiele składników tworzy doskonałą kompozycję smakową. Danie proste w przygotowaniu, pożywne i smaczne.

  • Z kurczakiem, mięsem mielonym, makaronem. Zapiekanki według Andrzeja Polana

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Andrzej Polan przygotował różnego rodzaju zapiekanki. Kucharz zdradził przepisy na: białą zapiekankę z kurczakiem i fasolą, zapiekankę z mięsem mielonym i kukurydzą oraz słodką makaronową zapiekankę z twarogiem i malinami. Źródło:Dzień Dobry TVN Dostawca: x-news