• Informacje na temat:

    z bazylii

Przepisy na temat: z bazylii
  • Pesto z bazylii

    Składniki: 2 szklanki bazylii (dobrze ściśniętej) 3-4 ząbki czosnku 3 dag orzechów włoskich sól łyżka startego parmezanu 100 ml oliwy Przygotowanie: Bazylię, orzechy i czosnek zmiksuj. Powoli wlewaj oliwę, mieszając. Przypraw solą, wymieszaj z parmezanem. Pesto włóż do słoiczka, polej łyżeczkę oliwy. Podaj do np. warzyw z grilla.

  • Kwintesencja bazyliowego smaku

  • Chłodnik z pieczonej papryki z bazylią

    Składniki: ●2 czerwone papryki ●chili ●2 pomidory ●1/2 cebuli ●gałązka natki pietruszki ●pęczek bazylii ●1 l bulionu warzywnego ●olej i oliwa ●10 ml octu winnego ●2 ząbki czosnku ●sól, pieprz czarny, papryka słodka w proszku oraz chili w proszku; do dekoracji: ●ogórek ●kawałki papryki ●listki bazylii Przygotowanie: 1. Rozgrzej piekarnik do temp. 200°C. Umyj papryki...

  • Wypróbowany przepis na "Pesto z bazylii"

  • Tasiemki w beszamelu ze szparagami i bazylią

    ...2 dag masła oraz mąki 500 ml bulionu warzywnego 15 dag serka mascarpone 5 dag parmezanu startego na grube wiórki 1/2 pęczka bazylii do posypania szczypta cukru sól pieprz Sposób przygotowania(...) z podsmażonym kurczakiem i boczkiem. Polej sosem beszamelowym. Posyp wiórkami parmezanu oraz listkami bazylii. Przygotowanie ok. 40 minut 1 porcja 950 kcal...

  • Przepis na klasyczne, zielone pesto z bazylią i orzeszkami piniowymi

  • Pomidorowa z bazylią

    Pyszna i aromatyczna

  • Pesto - pyszny, zielony sos z bazylii. Pochodzi z włoskiej Genui, dzisiaj jest właściwie oczywistym składnikiem w większości domów - także w Polsce. Jak samodzielnie zrobić pesto? Zobaczcie, jakie to proste!

  • Pomidory z natką i bazylią

    Składniki: ●4 kg dojrzałych pomidorów ●łyżka cukru ●ok. 100 ml wody ●pęczek natki ●1/2 pęczka bazylii ●5 ziaren pieprzu czarnego ●3 ziarna ziela angielskiego ●sól morska Przygotowanie: 1. Pomidory umyj, pokrój w ósemki, wycinając zdrewniałe części. Włóż do garnka o grubym dnie, dodaj ziarna pieprzu i ziela, wodę i duś bez przykrycia, mieszając, aż większość soku odparuje, a pomidory...

  • Pesto to jeden z moich ulubionych dodatków do makaronu. Jako, że jestem uczulona na orzechy i raczej rzadko z nimi eksperymentuję, do mojego pesto używam pestek słonecznika. Idealnie zastępują orzeszki pinii, a pesto ma dzięki nim oryginalny smak.

Artykuły na temat: z bazylii
  • Niezastąpiona bazylia

    ...z drobniejszymi listkami ma korzenny, lekko cytrusowy zapach i kwaskowaty smak. Do potraw dodaje się zarówno świeże, jak i suszone listki. Przyprawa doskonała   Listki bazylii są niezastąpione w kuchni...

  • Matias to młode ryby,których połów przypada na okres przed tarłem, dzieki wczesnemu odławianiu ich mięso jest bardzo delikatne w smaku. Składniki: 4 filety ze śledzia norweskiego matiasy, 70-80g każdy 2 różowe grejpfruty 1 duże kłącze rabarbaru buraczki ćwikłowe w zalewie 7-8 liści tajskiej bazylii 50 g kiełków słonecznika ziarno sezamowe Marynata: 120 ml wody 60 g cukru Sok z 2 limonek cynamon, goździki, anyż, ziarna kolendry, trawa cytrynowa 60 ml wina ryżowego słodkiego - mirinu...

  • ...lat, a ich cenne właściwości zamykane są w produktach kosmetycznych. Ekologiczny wyciąg z korzeni włośnikowych, znajdujący się w liściach bazylii, zawarty w najnowszej linii Basil Element , został(...) z ekstraktem z bazylii może stosować każdy, kto chce wzmocnić i zagęścić swoje włosy, nadać im miękkość i połysk. NMF - tajemniczy składnik NMF (Natural Moisturizing Factor) czyli naturalny czynnik...

  • Kuchnia tajska łączy w sobie przyjemność i harmonię. Opiera się na zasadzie pięciu smaków, każda z potraw powinna być połączeniem smaku słodkiego, słonego, ostrego, kwaśnego i goryczy. Sprawdź jak Pascal przygotowuje sałatkę w stylu tajskim! Do przygotowania sałatki potrzebne będą: - sałata rzymska - ogórek - pomidory koktajlowe - bazylii - czerwona cebula - tajska kolendra - orzechy nerkowca - rozbeft Marynata: - sos sojowy - sos rybny - brązowy cukier - czosnek - imbir Co...

  • Najlepszy sposób na świeżą bazylię

    Nie kupuj świeżej bazylii, jeśli jej liście są zwiędłe lub mają czarne ślady. Zamrożone pęczki świeżej bazylii można przechowywać przez kilka tygodni. Aby liście nie zgniotły się, umieść pęczek w woreczku wypełnionym powietrzem i włóż do zamrażarki. Innym sposobem na zachowanie świeżości ziela jest przechowywanie go w oliwie. Włóż listki do słoika, posypując każdy solą, a następnie napełnij słoik...

  • Ta ciepła i chrupiąca przekąska bez wątpienia wprawi cię w dobry nastrój. Wystarczy kilka pieczarek, gałązka rozmarynu i dobrej jakości chleb. Proste? Do dzieła! Składniki:- opakowanie małych pieczarek lub dwie solidne garście*- 2 gałązki świeżego rozmarynu- łyżka/dwie masła klarowanego- 2 ząbki czosnku- 1/4 łyżeczki soli wędzonej- świeżo mielony pieprz- sól różowa do smaku- łyżka sosu sojowego tamari - wiejski chleb na zakwasie 2-3 kromki- jogurt roślinny naturalny- bazylia grecka lub mięta...

  • Kuchnia pachnąca bazylią

    Bazyliowe pesto zdążyło się już zadomowić na polskich stołach, ale możliwości wykorzystania aromatycznej bazylii są o wiele szersze: od wykwintnych sosów, przez oryginalne desery po cudowne zupy.

  • Walka z kilogramami wydaje się być trudna i nudna. Wcale nie musi tak być! Najważniejsza w odchudzaniu jest siła woli, ale także i pomysły na to, co jeść, żeby było zdrowo i niskokalorycznie. Pomidory to świetny sposób na linię, zdrowie i urodę. Fot. 123RF.COM/PICSEL Pomidory w diecie Pomidory są idealnym warzywem dla odchudzających się. Zawierają w sobie aż 93 proc. wody. Oprócz tego, są bogate w błonnik, witaminy C, E, A, B i K. Pomidory to idealne źródło kwasu foliowego,...

  • Kanapka z szynką parmeńską, melonem i bazylią

    Składniki: Szynka parmeńska Ciabatta Melon Masło Świeża bazylia Cytryna Ocet balsamiczny Pieprz czarny Zmieszaj oliwę z sokiem z cytryny octem i pieprzem.  Nasącz kawałki pieczywa sosem. Nakładaj plasterki melona, szynki i listki bazylii.

  • Rośliny strączkowe jadamy najchętniej w zimie. Groch czy fasola to idealne propozycje, gdy za oknami trzaska mróz. Jest jednak pewien zielony wyjątek, który kojarzy nam się wyłącznie z letnimi daniami. Bób kusi nas swoim kolorem i smakiem, ale czy jest zdrowy i dobry na lato?   Fakty dietetyczne. Porcja bobu dostarcza dużej ilości białka, węglowodanów oraz witamin B1, B2, PP, C oraz prowitaminy A - czyli witaminy młodości. Dodatkowo bób dostarcza wapń, fosfor, żelazo i magnez. Co istotne...

Zdjęcia na temat: z bazylii
  • MEXX Man
Wideo na temat: z bazylii