• Informacje na temat:

    z bakłażana

Przepisy na temat: z bakłażana
  • Faszerowany bakłażan

    Sposób przygotowania Bakłażana przekrawamy wzdłuż i wydrążamy jego wodnistą część (tę z pestkami). Posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na 15 minut. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu na(...), doprawiamy solą i pieprzem. Bakłażana osuszamy ręcznikiem papierowym (po posypaniu go solą powinien puścić wodę). Nakładamy warstwę kaszy z cebulką i na to warstwę pomidorów z papryką. Zapiekamy przez...

  • Zabieram Was do Gruzji, kraju przepięknych krajobrazów, cudownych niezwykle starych zabytków i wspaniałych smaków. Kuchnia gruzińska jest jeszcze na tyle egzotyczna w naszym kraju, że pobudza zmysły i wyobraźnię. Jest bardzo specyficzna i charakterystyczna, ale jednocześnie widać w niej wpływy innych tradycji kulinarnych z Europy, jak i Azji Zachodniej. Nazwa dzisiejszej potrawy brzmi bardzo melodyjnie, coś w rodzaju ''badridżani kizilala'' czyli kawior z bakłażana. A chodzi o bardzo różne...

  • Z bakłażanem

    Bakłażana umyj, pokrój w plastry, posól i odstaw na pół godziny, by puścił sok.

  • Pyszna pasta z bakłażana, nazywana jest kawiorem dla ubogich, świetna na kanapki lub jako dodatek do innych potraw

  • Caprese z bakłażanem

    Sposób przygotowania 1. Pokrojonego w plastry bakłażana posól z obu stron i połóż na sicie. Gdy puści sok, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Następnie skrop oliwą i podpiecz na blaszce piekarnika lub na patelni.  2. Pomidory pokrój w plastry i ułóż je na przemian z podpieczonym bakłażanem w zgrabne wieżyczki. Oprósz solą, pieprzem, posyp startym serem mozzarella, skrop oliwą. Podaj...

  • Soczysty bakłażan zapiekany z aromatycznym pomidorowym sosem i serem... Przepyszna przekąska, ale dość pikantna - najlepiej smakuje z bagietką. Proporcje na ok 15 medalionów.

  • Gołąbki z bakłażanem

    Sposób przygotowania W garnku zagotuj 1,5 litra wody, posól i wrzuć dokładnie wypłukany wcześniej ryż. Gotuj 12 minut i odcedź. Bakłażana pokrój w grubą kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, na dość mocnym ogniu i smaż bakłażana - aż lekko się zarumieni. Gotowego zdejmij z patelni, delikatnie odciśnij z tłuszczu. Następnie podsmaż cebulę z czosnkiem...

  • Super dodatek do przekąsek.

  • Trzy pomysły na bakłażana

    Bakłażan pochodzi z Indii, ale obecnie bardziej popularny jest w kuchni śródziemnomorskiej. W Polsce dopiero od niedawna zyskuje uznanie - choć na początku większość z nas podchodziła do niego z dystansem, to obecnie coraz chętniej go wykorzystujemy. Jest kilka sposobów na przyrządzenie bakłażana!

  • Zrazy mogą być nie tylko mięsne, warzywa też doskonale się sprawdzają :)

Artykuły na temat: z bakłażana
  • Bakłażan nadziewany orientalnie

    ...1. Bakłażany umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół. Łyżką wydrąż środki, pozostawiając ok. pół cm miąższu przy skórce. Wydrążony miąższ pokrój w kostkę. Łupinki bakłażana ułóż na blasze, posyp solą(...) suchej patelni. Zdejmij. Na tej samej patelni rozgrzej pozostałe 7 łyżek oliwy. Wrzuć pokrojony w kostkę miąższ bakłażana. Smaż 5-6 minut, mieszając. Potem dołóż cebulę oraz 2/3 czosnku. Przypraw do...

  • Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo – bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...

  • Lasagne z bakłażanami

    ...spodzie naczynia, ułożyć na nim  4 płaty lasagne, 1 część sosu mięsnego  i 3 plastry bakłażana. Powtórzyć dwa razy. Z wierzchu posypać startą mozzarellą. Piec w temp. 200°C przez 40 minut. Udekorować...

  • Jeśli do tej pory bakłażany nie gościły zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF/Picsel Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym samym przed nowotworami. Co więcej, to właśnie one sprawiają, że nasz organizm lepiej przyswaja...

  • Bakłażan na wykwintnie

    Polska nazwa botaniczna bakłażana, czyli psianka podłużna, jest już jednak dalece mniej romantyczna. Podobnie cielesnego uroku pozbawiona jest toksyczna solanina, przez którą nie możemy spożywać bakłażana na surowo. To wszystko jednak nie zmienia faktu, że w wielu kulturach bakłażan uważany jest za mocny afrodyzjak. Nie chcemy, aby był gorzki, musimy więc najpierw plastry bakłażana...

  • Amerykańskie barbecue niewiele ma wspólnego z polskim grillowaniem, bowiem w procesie pieczenia mięsa liczy się tu nie tylko jego jakość, ale też sposób opiekania i rodzaj używanego do tego drewna. Fot. 123RF/Picsel W Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Australii i Nowej Zelandii grillowanie nosi nazwę barbecue - słowo to odnosi się nie tylko do sprzętu używanego do przyrządzania mięsa, ale oznacza też przyjęcie, podczas którego piecze się i podaje grillowane potrawy. Drewno decyduje o smaku!...

  • Bakłażan z mozzarellą

    Przygotowanie Warzywa i ser pokrój w plastry. Bakłażana posól, posmaruj oliwą i podpiekaj przez 10 minut w piekarniku z funkcją grill w temp.200°C. Każdy plaster pomidora posyp pieprzem. Wyjmij bakłażana z piekarnika i ułóż na talerzu.Na każdym plastrze połóż pomidora i ser. Przykryj bakłażanem.Każdą porcję skrop oliwą i udekoruj gałązką rozmarynu. 31/2016 Na Żywo...

  • Cholesterol, choć naturalnie występuje w naszym organizmie i odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu wszystkich komórek ciała, może także gromadzić się w ściankach naczyń krwionośnych, prowadząc m. in. do miażdżycy, a także chorób serca i układu krążenia. Fot. materiały prasowe Jednym ze skutecznych sposobów na obniżenie poziomu „złego" cholesterolu - nawet do 10% - może być zastosowanie się do zasad zbilansowanego jadłospisu 1500 kcal, opracowanego przez Ogólnopolskie Centrum Dietetyki...

  • Zapiekany bakłażan i cukinia

    Przygotowanie: Rozgrzej w garnku dwie łyżki oliwy. Podsmaż na niej przez minutę obrany i posiekany czosnek. Dodaj passatę pomidorową, wsyp słodką paprykę, oregano, bazylię oraz szczyptę soli. Duś około 10 minut. Gotowy sos wylej na dno naczynia do zapiekania. Obierz cebulę, a resztę warzyw dokładnie umyj. Pokrój je w cienkie plastry. Bakłażana posól i odstaw na około kwadrans, aby puścił sok...

  • „Food Tube Jamiego Olivera” to prowadzony przez Jamiego kanał na You Tube, zrzeszający miłośników dobrego jedzenia. Spośród zamieszczonych na kanale filmów Jamie wybrał trzy tematy kulinarne, tworząc w ten sposób trzy unikatowe książki kucharskie: Szalony grill - 50 niesamowitych przepisów, które odmienią twoje grillowanie Sezonowe słodkości - pomysłowe przepisy na pyszne ciastka i babeczki Rodzinne przysmaki - przepisy od serca na każdy dzień tygodnia   Szalony grill - 50 niesamowitych...

Zdjęcia na temat: z bakłażana
Wideo na temat: z bakłażana
  • Faszerowany bakłażan

    Bakłażan jest coraz popularniejszy w Polsce - i dobrze! To przepięknie wyglądające warzywo jest niezwykle zdrowe i z powodzeniem może zastępować choćby cukinię, której pełno w naszym menu! Bakłażan świetnie smakuje grillowany czy pieczony, a jego charakterystyczny kształt sprawia, że kapitalnie nadaje się do przyrządzania go w wersji faszerowanej. Mamy dla was prostą propozycję na bakłażana

  • Jak grillować bakłażana?

    zamiennikiem do kanapek! Świetnie smakuje zwłaszcza grillowany - przygotowaliśmy dla was poradnik, jak szybko przyrządzić bakłażana na grillu, by nie rozpadł się na kleistą papkę.

  • Pasta z pieczonego bakłażana

    Pasty na kanapki to kapitalny sposób na odmianę codziennych kanapek. W parę chwil możecie przygotować przepyszną pastę kanapkową - tym razem w wersji z pieczonym bakłażanem i selerem naciowym. Pyszny smak bakłażana podkreślą orzechy. Całość zajmie wam dosłownie parę chwil!