• Informacje na temat:

    z aronii nalewka

Przepisy na temat: z aronii nalewka
  • Tradycyjne polskie nalewki z pigwy, cytryny, róży...

    Nalewka z jabłek i pigwówka Nalewka jabłkowa : 1 kg jabłek, 0,75 l spirytusu, szkl. wody, 5 goździków, cynamon, wanilia, 30 dag cukru; Pigwówka : ok. 1,5 kg pigwy, litr spirytusu, 50 dag cukru brązowego, 0,5 litra miodu, woda - ok. 400 ml do rozcieńczenia spirytusu i 700 ml do syropu cukrowo-miodowego Nalewka z jabłek: jabłka umyj, pokrój na kawałki, usuwając pestki. Wrzuć do słoja...

  • Nalewkę zrobiłam z aronii i liści malin, które wzbogaciły smak nalewki i jej walory zdrowotne. Działa rozgrzewająco w mroźne dni i wspomaga krążenie. Dodatkowym walorem jest jej przepiękny kolor. Naprawdę polecam.

  • Najwyższy czas sezon rozpocząć

  • PYSZNA NALEWKA

  • Smaczna i zdrowa

  • rozgrzewa......pychotka

  • Idealna nalewka na babskie wieczory..:)

  • Nalewki z aronii robi się na wiele sposobów, ja zrobiłam według mojego przepisu z liśćmi z cytrynowego drzewka, nalewka jest smaczna, w każdym kolejnym roku staje się przepyszna. Polecam cierpliwie czekać :)

  • Wypróbowany przepis na "Korzenna nalewka z aronii"

Artykuły na temat: z aronii nalewka
  • Aronia: Czarne polskie złoto

    Ech, kiedy słyszę wszechobecne w naszym życiu reklamy różnych cudownych preparatów roślinnych, to zastanawiam się, dlaczego tak mocno nie reklamuje się polskiego złota, czyli aronii, która naprawdę może być lekiem na całe zło. Profesor Jan Oszmiański z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu pierwszy odkrył właściwości antyoksydacyjne aronii. Profesorowie Marek Naruszewicz i Mirosław Dłużniewski...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Na szczęście nasi użytkownicy znają sekret doskonałych, domowych nalewek. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu...

  • Czas na lecznicze mikstury

    ...nalewkę zlej, śliwki zasyp cukrem, pozostaw na tydzień. Odlej syrop, połącz z nalewką. Nalewka z aronii Kilogram aronii opłucz, zalej litrem wody, zagotuj. Odstaw na noc. Rano zagotuj, ostudź. Dodaj(...) 1-2 szklankami przegotowanej gorącej wody z 8-10 łyżkami cukru. Słój zakręć i pasteryzuj w piekarniku. Z jagód zasypanych w słoiku cukrem przygotujesz sok bez wody. Zakręć słój, zapasteryzuj. Nalewka...

  • Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły. I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną...

  • Słoik pełen witamin

    ...witaminy PP, która ma doskonałe właściwości przeciwobrzękowe. Aronia jest też ceniona za działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Nastaw nalewkę z aronii. Włóż kilogram owoców do szklanego słoja(...) nalewka jest gotowa. 2. Pigwówka na wzmocnienie i kaszel Jesienią warto też przygotować leczniczą nalewkę z pigwy. Jest ona naturalnym lekiem wzmacniającym odporność. Pita w umiarkowanych ilościach...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego...

  • Jak obniżyć nadciśnienie bez leków

    ...to nie przeciwstawiają się tłoczonej do nich krwi. W efekcie obniża się ciśnienie. Uwaga! Czosnek obniża też poziom złego cholesterolu i udrażnia naczynia krwionośne. Pijmy sok z aronii Rutyna i antocyjany zawarte w owocach aronii bardzo korzystnie wpływają na naczynia krwionośne. Związki te przyczyniają się nie tylko do obniżenia ciśnienia, ale też poziomu złego cholesterolu (LDL). Przy...

  • Na chłodne, jesienne wieczory najlepsze są nalewki, które znakomicie cię rozgrzeją. Te napoje mają nie tylko właściwości lecznicze, ale także świetnie smakują. Aby wydobyć z nich aromat i zapach, trzeba jednak być cierpliwym i czekać nawet rok. Poznaj przepisy na pigwówkę, orzechówkę, śliwkówkę, jarzębinówkę i dereniówkę. Przepisy pochodzą z bezpłatnego Magazynu Smaker - kliknij, aby zobaczyć jego pełną wersję Nalewka z pigwy Pigwa jest polecana szczególnie jesienią i zimą, kiedy odporność...

  • Wzmacniacze odporności - rośliny skuteczne jak witaminy

    ...wymieszaj. Gotuj jeszcze przez ok. 10 minut, aż syrop nieco odparuje i zgęstnieje. Przetrzyj przez sito. Łyżkę dodawaj do herbaty (nie gorącej!). Sok z aronii Aronia zawiera dużo witaminy C oraz antocyjany, dzięki czemu "wymiata" z organizmu wolne rodniki, wzmacnia błonę śluzową i sprawia, że jest ona dla wirusów nie do sforsowania. Przepis: Pół kilograma aronii umyj, osusz, zmiksuj. Dodaj...

  • Ciemne, mocno kwaśne owoce aronii to doskonały przysmak dla wszelkiego ptactwa. Warto się spieszyć, by z owocujących krzewów uszczknąć coś dla siebie i swojego zdrowia. W walce z różnymi chorobami, zarówno tymi dnia codziennego, jak prozaiczne przeziębienie, czy cywilizacyjnymi, jak nowotwory, natura może być dobrym sprzymierzeńcem. Ważne, aby naturalne środki, po które sięgamy były naprawdę naturalne, pochodzące z upraw ekologicznych, wolnych od sztucznych nawozów i pestycydów. Ekologia z...