• Informacje na temat:

    z 1 kg maku

Przepisy na temat: z 1 kg maku
  • Conchiglioni w maku

    Składniki: - ok. 400 gr. makaron duże muszle, - 0,5 l śmietany 36 proc., - 0,5 kg mielonego mięsa z indyka, - pęczek szczypiorku, - 15 dkg szynki, - 15 dkg boczku wędzonego, - oliwa z oliwek, - 2 łyżki maku, - przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano. Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 7 minut - odcedzamy. Nie wolno rozgotować makaronu! Farsz: mieszamy mięso, 0,1

  • Mak - roślina magiczna, to jeden z tych niewielu elementów naszej kultury, który łączy nasz z naszymi prasłowiańskimi, pogańskimi przodkami i najbardziej tradycyjny z tradycyjnych składników naszej kuchni. Karp - ryba przyniesiona nam przez cystersów w średniowieczu, stała się elementem wigilijnej wieczerzy dzięki komuniście: Hilaremu Mincowi, jednej z najbardziej ponurych postaci naszej historii. Śp. Maciek Szajda (1960-2017) połączył je w jeden, niesamowity specjał wigilijny. Wydobył z...

  • Gwiazdki z maku

    Składniki na 6 porcji: - 15 dag maku, - 35 dag płynnego miodu (najlepiej gryczanego), - 10 dag cukru pudru, - 2 łyżki rumu, - 10 dag orzechów włoskich Przygotowanie: 1. Mak wsypać na sitko o bardzo drobnych oczkach, bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Następnie sparzyć, osączyć na sitku. Orzechy włoskie drobno posiekać. 2. Miód przełożyć do rondelka, wsypać cukier, zagotować na...

  • Proponuję dziś przepis na bardzo proste i smaczne ciasto z suchym makiem.Przepyszna makowa babka, serdecznie polecam :-)

  • Sałatka z truskawkami i fetą na przyjęcie w ogrodzie

    Inspirujący smak można uzyskać komponując w sałatce słodycz truskawek ze słoną fetą i orzeźwiającą miętą. Dodatek maku wyostrzy nieoczywiste, przenikające się smaki.

  • Esencja świąt!

  • ​Makowe naleśniki z owocowym serkiem

    Naleśniki z serem to przysmak dzieci i dorosłych. Dla mnie mała trauma z dzieciństwa, która wiąże się z zabawną historią. Moja siostra postanowiła zrobić kiedyś naleśniki z serem, rodzynkami i polać je toną czekolady. Zjedliśmy po jednym i mieliśmy dość, a został cały talerz. Były nieprawdopodobnie słodkie. Długo nie przygotowywałem tego deseru. Teraz robię lekkie w strukturze z dodatkiem maku...

  • Makowiec rozpływa się w ustach.

  • Kruche ciasteczka

    Z dodatkiem maku.

  • Sprawdzony przepis na "Torcik z ziarenkami maku i pomarańczami"

Artykuły na temat: z 1 kg maku
  • Polędwiczki w maku i musztardzie

    ...w 2-3 łyżkach maku. 2. Szalotkę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle rozgrzanym w brytfance. Dodaj polędwiczki. Podlej 100 ml białego wina. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz(...) i 5 łyżkami wody z gotowania makaronu. Dodaj resztę musztardy z makiem i pozostałą łyżeczkę maku. Gotuj, mieszając, przez 7 minut. Trybulę opłucz, osusz, trochę zostaw do dekoracji, resztę posiekaj...

  • Mak jest znany ludzkiej cywilizacji od czasów starożytnych. Egipcjanie stosowali go jako środek na uspokojenie. Był symbolem obfitości i płodności, a także snu. Słowianie wierzyli, że ziarenka maku są pokarmem zmarłych, dlatego dania z makiem tradycyjnie jedzono w Zaduszki oraz podczas kolacji wigilijnej. Jakie właściwości ma mak? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. W jednym gramie maku jest ok. 3,3 tys. ziarenek. Łyżka to ok. 10 gramów, jest w niej więc aż 33 tys. ziaren! 2. Mak to źródło błonnika. W...

  • Conchiglioni w maku

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 7 minut - odcedzamy. Nie wolno rozgotować makaronu! Mieszamy mięso, 0,1 l śmietany, drobno posiekany szczypiorek,...

  • Już teraz możesz przygotować samodzielnie, przepyszne ciasta, które w programie przygotowała Agata or Zdjecie: Materiały prasowe Bake Off - Ale ciacho „Bocianie gniazdo Kasi" Zdjecie: Materiały prasowe Bake Off - Ale ciachoKRUCHE:2 szk. mąki (300 g)2 łyżeczki proszku do pieczenia½ kostki masła (100 g)1 łyżka smalcu1/3 szk. cukru (100 g)1 jajko2 żółtkacukier waniliowyPrzygotowanie ciasta kruchego:Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać z masłem (twarde masło można zetrzeć na tarce) i smalcem....

  • Kutia na święta

    ...składniki: orzechy do dekoracji, 1 puszka maku z bakaliami, 10 dag. laskowych, 10 dag. migdałów, 1 op. skórek pomarańczowych, 3 łyżki miodu,...

  • Właśnie wróciłem z dość dalekiej podróży, zmęczenie samo wciskało się pod powieki, ale było dość skutecznie pokonywane przez głośne pomruki pustego żołądka. Nie ma szans, nie odpocznę, jeśli czegoś nie zjem. Na szczęście z pomocą przyszedł Mecenas, który postanowił wyciągnąć mnie na lekki, niedzielny obiad. Tym razem postanowiliśmy wybrać miejsce według bardzo prostego klucza - jakaś nowa, niedroga i ładna knajpka. W Krakowie na kulinarnej mapie w ostatnich tygodniach pojawiły się dwa...

  • Świąteczne smakołyki

    Są takie potrawy, które podajesz w Boże Narodzenie co roku. Może skusisz się na przygotowanie ich nowych wersji lub zastąpisz je innymi? Wypróbuj nasze przepisy na ryby, mięsiwa i grzyby oraz smakołyki z maku i piernika.

  • Oddajemy w wasze ręce pierwszy numer bezpłatnego Magazynu Smaker. Tematem tego wydania jest jesień. Zapraszamy do lektury! Kliknij poniżej, aby zobaczyć bezpłatny magazyn Nasz Magazyn stworzyliśmy dla was i z myślą o was, dlatego poza masą smakowitych przepisów i porad, znajdziecie w nim również ciekawe artykuły związane z szeroko rozumianym, kulinarnym lifestylem. W końcu miłość do dobrego jedzenia niejedno ma imię i to będziemy starali się wam pokazać na łamach naszego Magazynu. W tym...

  • Masa makowa: szklanka maku; 125 dkg masła; 0,5 szklanki miodu; 3 jajka; łyżeczka proszku do pieczenia. Masa serowa: kg sera; 2,5 szklanki cukru; 8 jajek; 250 dkg masła; 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej. Lukier: szklanka cukru pudru; tabliczka czekolady; sok z 1 cytryny; masło i bułka tarta do blachy.

  • Ryby, pierogi, grzyby, pieczone mięsa i słodkie ciasta - wszystko to doskonale znamy, jednak siostry Salomea i Anastazja potrafią wydobyć z nich zupełnie nowe smaki. Dzisiejsza kuchnia bardzo się zmienia, ale mimo wszystko cenimy w niej to, co dobrze znane. Lubimy, kiedy obok nowych smaków pojawiają się te tradycyjne, przywodzące na myśl nasz dom z okresu dzieciństwa. Dzieje się tak zwłaszcza podczas świąt. Pamiętamy doskonale smak wigilijnych i bożonarodzeniowych potraw, zapachy, które...