• Informacje na temat:

    wzetka prababci

Przepisy na temat: wzetka prababci
  • Nietypowy serniczek z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

  • Od ponad 100 lat w naszej rodzinie na kazda Wigilie przyrzadzany jest czysty barszcz wedlug przepisu prababci, który jest przepyszny i smakuje nie tylko tradycyjnie z uszkami, ale i po prostu do picia, gdyz ma smak wina. Jestesmy tak "zepsuci" tym wyjatkowym smakiem, ze nie wyobrazamy sobie barszczu z warzywami czy grzybami.

  • Proste i szybkie, najlepsze klasyczne kruche ciasteczka z babcinego zeszytu.

  • smaczny, bez "konserwantów", na naturalnych składnikach

  • U każdego znajdzie się przepis przekazywany od pokoleń. U mnie jest to właśnie przepis na mazurka tradycyjnego, którego piekła moja prababcia, piecze babcia, mama no i ja. Ten mazurek to nr. 1 wśród ciast, które najbardziej lubię. Najlepszy z najlepszych. Obowiązkowo nie może go zabraknąć na każde Święta :)

  • Podstawowe niedzielne danie w wielu polskich domach

  • Przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń. Babcia ma go od swojej mamy, ona od swojej itd. Moja mama nieco zmodyfikowała przepis w wyniku czego czas oczekiwania skrócił się z 6 tygodni do 2,5 tygodnia. W tym roku moja kolei na innowacje :) Z oczywistych powodów zdjęcie będzie później.

  • przepyszne ciasteczka mojej prababci

  • Tradycyjne, pyszne danie rybne wg starej, sprawdzonej receptury.

  • Placki prosto z patelni przepisu mojej prababci. Robi się je wyłącznie na patelni.

Artykuły na temat: wzetka prababci
  • Książka "Kuchnia na plebanii" to ponad 200 przepisów na tradycyjne dania z różnych stron Polski. Do kogo trafi publikacja? Dowiedz się czytając nagrodzone odpowiedzi. Obecnie spędzamy w kuchni coraz mniej czasu. Kupujemy gotowe dania albo chodzimy do restauracji, gdzie zachwycamy się wymyślnymi posiłkami, zapominając przy tym o naszych polskich tradycyjnych przepisach. Jakie dania powinny wrócić na nasze stoły? Przeczytajcie propozycje zwycięzców konkursu. Aniela M.: "DOMOWY SER SMAŻONY...

  • Wyłoniliśmy zwycięzcę, do którego powędruje znakomity blender Multiquick 3 firmy Braun oraz zestaw książek na temat przetworów. Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas zgłoszenia. Zdradziliście nam mnóstwo patentów na to, by zimowe przetwory miały niepowtarzalny smak. Spośród wszystkich propozycji wybraliśmy trzy. Mamy zaszczyt przedstawić laureatów konkursu:   Pierwsze miejsce: Blender Multiquick 3 firmy Braun oraz zestaw książek na temat przetworów przyznaliśmy Pani Annie S. "Jak...

  • Udało nam się wyłonić zwycięzców, do których powędrują wspaniałe książki Pawła Małeckiego pt. "Cukiernia Lidla". Wiemy już jakie macie niezawodne sposoby na idealną babę drożdżową. Okazuje się, że kluczem jest pozytywna atmosfera, silne ręce, cisza i składniki w temperaturze pokojowej. Bardzo chcieliśmy podziękować za wszystkie zgłoszenia. Nie spodziewaliśmy się aż tylu odpowiedzi. Spośród wszystkich musieliśmy wybrać tylko osiem, zespół Smakera miał bardzo ciężki orzech do zgryzienia. Po...

  • Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły. I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną...

  • Książka Susan Herrmann Loomis, to opowieść smakach, zapachach, i tradycjach domowej kuchni. Autorka uchyla rąbka tajemnicy, która tkwi w francuskiej sztuce kulinarnej. Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane zgłoszenia. Powodów do rozbudzenia w sobie pasji do kulinariów jest bardzo wiele, i często bywają one zaskakując e dla nas samych. Zadecydowaliśmy, że nagrody w postaci trzech egzemplarzy książki trafią do Pani Roksany, Pani Anny i Pani Magdy. Mamy nadzieję, że dzięki tej publikacji,...

  • Lada dzień w całym kraju zostanie uroczyście otwarty sezon na grilla. Gęsty dym, woń kiełbasek, trzask otwieranych puszek z piwem i głośna muzyka z samochodów… A przecież można inaczej, subtelniej, romantyczniej, na przykład tak, jak widzieli to francuscy malarze... Reprodukcje obrazów: wikipedia.org Bodaj najsłynniejszym piknikowym obrazem jest Śniadanie na trawie Eduardo Maneta. O grze świateł, zerwaniem z renesansową perspektywą oraz kontrowersjach związanych z nagą kobietą napisano...

  • Wielkanoc bez pisanek byłaby nieważna. Chcąc żyć w zgodzie z naturą, coraz więcej osób rezygnuje z chemicznych barwników, zastępując je naturalnymi metodami, stosowanymi jeszcze przez nasze prababcie. Fot. 123RF/Picsel Malowanie pisanek to ulubiona, wielkanocna zabawa najmłodszych członków rodziny. Z wielkim sentymentem odnoszą się do niej również dorośli, którzy podczas tego zajęcia na kilka chwil ponownie stają się dziećmi. To fakt, farbowanie jajek ma w sobie coś magicznego. Jednak czasem...

  • O jego leczniczych właściwościach doskonale wiedziały nasze prababcie. Dzisiaj pomaga nam walczyć z problemami układu trawiennego i zbędnymi kilogramami. O czym mowa? Oczywiście o siemieniu lnianym! FOT. 123RF Małe, brązowe nasionka lnu są bardzo niepozorne, ale skrywają w sobie wielką moc. Wiedzieli o niej już w starożytni Rzymianie i Grecy, polecając spożywanie naparów z siemienia lnianego w przypadkach zapalenia błon śluzowych i bólów brzucha. Jego lecznicze właściwości od dawna doceniała...

  • Zobaczcie bez jakiego dania laureaci konkursu nie wyobrażają sobie świąt! Serdecznie chcieliśmy podziękować za tak liczne zgłoszenia na konkurs. Wybór zwycięzców był bardzo trudny. Na wybranie pięciu odpowiedzi, które nas urzekły i wprawiły w świąteczny nastrój poświęciliśmy aż kilka dni. Żeby nie przedłużać, prezentujemy Wam laureatów, to do nich powędrują fantastyczne kosze z produktami Concet13. Kosz deserowy Pani Iwona Ch. W moim domu na w każde święta pojawia się na stole taka potrawa,...

  • Sprawdź, czy to właśnie do ciebie powędrują podwójne zaproszenia na wiosenną edycję Restaurant Week. Po długich naradach, spośród wielu zgłoszeń, naszym jurorom udało się wybrać te, które ich zdaniem zasługują na wyróżnienia. Jeśli nie znalazłeś się w tym gronie, stoliki na Restaurant Week możesz w dalszym ciągu rezerwować tutaj. Oto lista zwycięzców: Pan Krzysztof Prababcia zbierała grzyby. Babcia zbiera grzyby. Mama też jest grzybiarą :) W takim towarzystwie chciałbym otworzyć restaurację,...