• Informacje na temat:

    wz mleko w proszku

Przepisy na temat: wz mleko w proszku
  • Mus jogurtowo-owocowy

    Owoce umyj, osusz. Dodaj mleko, mleko kokosowe, jogurt.

  • ciasto nie zawiera ani mąki ani cukru, a zamiast bitej śmietany, zdrowszy zamiennik, polecam :)

  • Babka z kaszą kukurydzianą

    Mleko mocno podgrzej, rozpuść w nim masło.

  • Pyszne czekoladowe ciasto, przekładane delikatnym, aksamitnym kremem, polane delikatną czekoladą. Wprost rozpływa się w ustach.

  • Czekoladowe na maślance

    Mleko zagotuj. Wrzuć połamaną czekoladę. Dodaj masło i maślankę.

  • Szybkie i niedrogie ciasto, które smakuje całej rodzinie. W dodatku bardzo proste do wykonania.

  • Domowy jogurt grecki

    Mleko połącz ze śmietaną i podgrzej do temperatury 40-43°C.

  • Dziś wuzetkę można kupić niemal w każdej kawiarni, a cukiernicy wymyślają co raz to inne jej wersje: z serowym kremem, z dżemem, z galaretką nawet. Najczęściej jednak spotkać ją możemy w klasycznym wydaniu – czyli czekoladowy biszkopt, posmarowany warstwą marmolady i przełożony bitą śmietaną, z wierzchu polany czekoladą i ozdobiony kleksem bitej śmietanki.

  • Ciasto kokosowe do herbaty

    ...kokosowego, 60 ml stopionego oleju kokosowego, 400 ml mleka kokosowego, 150 ml świeżej śmietany, 40 g tartego kokosa + trochę do dekoracji, 400 g mąki, 100 g mąki kukurydzianej, łyżeczkę proszku do pieczenia. W misce ubijamy jajka razem z cukrem i syropem kokosowym, aż masa podwoi swoją objętość. Dodajemy stopiony olej kokosowy, następnie mleko kokosowe, płynną śmietanę i wiórki kokosowe. Następnie...

  • Trochę inne placki z dodatkiem mleka w proszku. Placki bardzo pyszne.

Artykuły na temat: wz mleko w proszku
  • Mleko w proszku powstaje po odparowaniu wody ze zwykłego mleka. Tak zmieniona konsystencja wpływa na jego częste wykorzystanie w gastronomii. Za pomocą tego składnika możemy wyczarować w kuchni istne cuda. Ciasta, praliny, a nawet bułeczki i chleb to tylko niektóre ze smakołyków, które można przyrządzić używając mleka w proszku. Wybierając to najlepszej jakości mamy gwarancję, że nasz wypiek się...

  • Proszek do pieczenia znajdziemy niemal w każdej kuchni. Stosujemy go, chcąc aby nasze wypieki były pulchne i pięknie wyrosły. Jednak na tym nie kończą się jego zastosowania. Czy wiedzieliście, że niepozorna torebka z proszkiem do pieczenia może wybawić nas z wielu opresji? Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że ten ogólnodostępny i tani środek, może stać się rozwiązaniem wielu codziennych problemów. Jeśli do tej pory wykorzystywaliście proszek wyłącznie podczas pieczenia ciast, już...

  • Złote mleko wyleczy przeziębienie

    ...imbiru. Przygotuj pastę z kurkumy. Zagotuj szklankę wody, dodaj 2-3 łyżki kurkumy  w proszku i gotuj przez 8 minut, aż uzyskasz gęstą pastę. Przestudź ją, przełóż  do słoiczka i wstaw zapas do lodówki. Składniki dobrze wymieszaj, podgrzej i przecedź. Napoju nie należy gotować. Złote mleko pij ciepłe rano i wieczorem, np. z łyżką miodu. Pomoże na  bolące gardło, katar oraz bóle mięśni. Picie...

  • Mleko owsiane, sojowe lub kokosowe coraz częściej zaczyna gościć w naszych kuchniach. Jak je przygotować samodzielnie ? To naprawdę dziecinnie proste. Rezygnacja z mleka krowiego oraz innych produktów zawierających laktozę często wiąże się z zaprzestaniem spożywania jakichkolwiek rodzajów mleka. W końcu poza mlekiem krowim, na rynku dostępny jest również szeroki wachlarz mlek roślinnych. Niestety, ceny takich produktów są dosyć wysokie: litr mleka roślinnego, w zależności od rodzaju i...

  • Zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym

    ...marchewkę, obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz wsyp suchą soczewicę. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj kurkumę, paprykę w proszku, liść laurowy i ziele angielskie.  4. Wlej bulion i gotuj przez około 15 minut, aż składniki będą miękkie. Na koniec dodaj mleko.  5. Zgrilluj na patelni plastry boczku, wytapiając z nich tłuszcz.  6.Rozlej zupę do miseczek. Dodaj boczek...

  • Napoje gazowane znamy od dawna. Lubimy je, bo są słodkie i smaczne, ale powinniśmy być ostrożni i pić je z umiarem. Fot. 123RF/Picsel W czasach PRL-u piliśmy napój "Ptyś" produkowany w szklanych, litrowych butelkach o barwie zielonej lub brązowej - miał on smak cytrynowy. Sprzedawano również "Cytronetę" i "Cytrynadę", napoje cytrynowe w woreczkach foliowych, które przebijało się słomką. "Polo Cockta" to kolejny produkt tamtych czasów - krajowa namiastka Coca-Coli, do dziś budząca...

  • A może mleko ci nie służy?

    ...szczególnie dokuczliwe. Zależy to m.in. od ilości laktozy w danym pokarmie. Dużo laktozy zawierają: - mleko w proszku (zarówno pełne, jak i odtłuszczone) - ma najwięcej laktozy ze wszystkich(...)Dla wielu osób mleko i jego przetwory są stałym elementem jadłospisu. Ale u niektórych wywołują uczucie dyskomfortu w żołądku, nadmierne wytwarzanie gazów, luźne stolce lub biegunki, wzdęcia, bóle...

  • Chroni przed osteoporozą, zawałami i jest źródłem cennych witamin. Z drugiej strony przyczynia się do powstania alergii, cukrzycy i raka. Krytykowane i cenione jednocześnie. Wywołuje niekończące się spory wśród naukowców, lekarzy i zwykłych ludzi. Poznaj prawdę o mleku. Fot. 123RF Mleko w Polsce jest produktem uważanym za niemalże święty. Nasze babcie nie wyobrażały sobie śniadania bez szklanki tego białego napoju. Wynika to z rolniczej tradycji Polski, gdzie mleko jest podstawą diety. Nic...

  • Sztuczne mleko z laboratorium

    Mleko nie musi być wytwarzane jedynie przez zwierzęta, krowy, kozy czy wielbłądy. Można je wyprodukować w laboratorium, na półkach sklepowych może pojawić się już za trzy lata - zapowiada firma Muufri z San Francisco w wywiadzie dla "Mail Online".

  • Po wyroku Trybunału Europejskiego, producenci żywności będą musieli zmienić nazwy niektórych produktów. Fot. 123RF/Picsel Z pewnością wielu z nas zdążyło już przyzwyczaić się do tego, iż Unia Europejska lubi zaskakiwać nas niecodziennymi decyzjami. W ostatnich latach duże kontrowersje budziło chociażby uznanie ślimaków za ryby lub kontrola krzywizny bananów. Niedawno do grona absurdalnych regulacji dołączyła ta, dotycząca mleka kokosowego oraz masła orzechowego. Okazuje się bowiem, iż nazwy...