• Informacje na temat:

    wywar z kości cielęcych

Przepisy na temat: wywar z kości cielęcych
  • ...1 mostek cielęcy (ok. 1,5 kg); 5 ząbków czosnku; miód; ostra papryka, tymianek, oregano, majeranek, sól, pieprz. Farsz: 750 g mielonej cielęciny; 1 jajko; 250 ml wywaru (może być z kostki); ostra papryka, tymianek, oregano, majeranek, czosnek granulowany, sól, pieprz.

  • Uwędzone kawałki schabu bez kości. Wędzone metodą garnkową na zrębkach olcha/buk/brzoza.

  • Pasztet cielęcy z polędwiczką

    .... 2. Miękkie mięso wyjąć, oddzielić od kości. Wywar przecedzić i namoczyć w nim bułkę. Polędwicę podzielić na małe kawałki, podsmażyć na 2 łyżkach masła, oprószyć mielonym pieprzem i solą. 3. Ostudzone(...)Składniki: - 1,5 kg cielęciny (np. górki z kością), - 25 dag polędwicy wołowej, - 15 dag masła, 4 jajka, - czerstwa bułka (kajzerka), - cebula, marchew, - 4 gałązki natki, listek laurowy...

  • Wędzony domowym sposobem w garnku, schab wieprzowy bez kości.

  • Zupa cytrynowa

    Składniki na 4 porcje: - 25 dag kości cielęcych, - 20 dag włoszczyzny, cytryna, - 2 dag mąki, - 1/8 l śmietany, - 12 łyżek ryżu, - 2 dag masła, - łyżka przyprawy uniwersalnej Przygotowanie: Do garnka wlać 1 i 3/4 litra wody, włożyć włoszczyznę i kości. Ugotowany wywar przecedzić. Doprawić mąką wymieszaną z małą ilością zimnej wody. Dodać przyprawę, masło i śmietanę, zagotować. Włożyć...

  • Używam go często jako baza do zup. Wywar z rapek kurzych jest tani i smaczny, a do tego bardzo zdrowy. Rapki zawierają dużo kolagenu, który bierze udział w budowie włosów, skóry i paznokci. Więc zamiast inwestować w chemiczne odżywki i kremy - ugotuj zupę na rapkach! Wywar doskonale nadaje się do takich zup, jak: krupnik, ogórkowa, pomidorowa, ziemniaczana, kapuśniak, grzybowa i wiele innych...

  • Kolejna świąteczna wędzonka, wędzony schab bez kości. Wędzone w garnku na zrębkach olcha/buk/brzoza.

  • Wędzony metodą w garnku, na zrębkach olcha/buk, wieprzowy schab bez kości. Idealna wędlina do świątecznych kanapek.

  • Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku. :)

  • Wieprzowy schab bez kości, błon i przyrostów, wędzony w garnku na zrębkach olcha/buk.

Artykuły na temat: wywar z kości cielęcych
  • Dieta na mocne kości

    Produkty bogate w witaminę D nie wystarczą, choć to podstawa diety na mocne kości. Należy pamiętać również o uzupełnianiu niedoborów kolagenu. Co jeszcze sprawi, że uda się zapobiec osteoporozie?

  • Zimowe miesiące należą do najpiękniejszych w roku. Co rano, zza oszronionych okien, możemy podziwiać biały świat. Mroźne powietrze orzeźwia i wręcz namawia do spacerów po skrzypiącym śniegu. Aura zachęca także do uprawiania zimowych sportów, a najmłodsi najchętniej w ogóle nie schodziliby z sanek. Niestety zima niesie ze sobą ryzyko rozmaitych urazów. Fot. 123RF/Picsel Grożą nam przemarznięcia, bóle reumatyczne, stany zapalne stawów, a także stłuczenia, zwichnięcia oraz złamania. Dobra dieta...

  • Akcja: Mocne kości!

    ...z grzybów. Ziołowe wzmocnienie Pij napary z chmielu i szałwii, zapobiegające rozrzedzaniu kości (zawierają substancje estrogenopodobne). Pomaga także napar z pokrzywy obfitującej w wapń lub wywar(...)Po czterdziestce kości powoli tracą swoją gęstość, a po pięćdziesiątce proces ten gwałtownie przyspiesza. Po menopauzie zaś ryzyko osteoporozy kilkakrotnie wzrasta! Możesz jej jednak zapobiec. Co...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne gotowane na święta są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Wszystkie zupy wigilijne mają jedną wspólną cechę. Nie dodajemy do nich mięsa - zamiast kurczaka czy kości ze schabu wybieramy olej, który sprawi, że zupa będzie naprawdę sycąca. Może to być olej lniany, jak każe tradycja, ale wykorzystuje się także np....

  • ..., seler i cebulę. Zalej wywarem z grzybów (razem z grzybami) oraz przelaną przez sito marynatą. Duś pod przykryciem około 90 minut. Na 20 minut przed końcem duszenia dodaj wątróbkę. Zostaw do ostygnięcia. Z ostudzonego mięsa wybierz kości a mięso i wszystkie pozostałe składniki przepuść 2 razy przez maszynkę. Wbij jajka, dodaj sól, pieprz, gałkę, dokładnie wymieszaj. Wysmarowaną masłem formę posyp...

  • Większość z nas kojarzy galaretę z nóżek wieprzowych głównie z imieninami u cioci, jednak czy wiedzieliście, że ta potrawa może również pozytywnie wpływać na nasze zdrowie? Fot. 123RF/Picsel Galareta z nóżek wieprzowych - jedni ją uwielbiają, z kolei inni krzywią się na samą myśl o takim posiłku. Nieodzowny element prywatek i jedna z najpopularniejszych zagryzek. Zastanawialiście się może kiedyś nad tym w jaki sposób wpływa na nasze zdrowie? To naprawdę zaskakujące! Wbrew pozorom, zimne nóżki...

  • Wielkanoc według Roberta Skubisza

    ...i jajkami przepiórczymi Składniki: 1kg wędzonych kości wieprzowych, 2 litry wywaru drobiowo-cielęcego, 80 g wędzonego boczku, czosnek, 2 cebule, młoda marchewka, 1 por (białe części), 1 seler(...).   Krem z cukinii Składniki: 2 szt cukinii, 40 ml oliwy z oliwek, 20 g masła, 1 cebula, ząbek czosnku, świeże oregano, litr wywaru warzywnego lub drobiowego, sól, pieprz czarny, 50 g sera...

  • Jego wysokość – rosół! Czyli esencjonalny wywar mięsno-jarzynowy, który musi przynajmniej raz w tygodniu pojawić się na polskich stołach Profesor Jan Miodek nazwę rosołu wywodzi od słowa „rozsolić" i podaje jej pierwotną postać - „rozsół", która z czasem uległa uproszczeniu. Kiedyś mięsa konserwowano solą. Były one bardzo twarde i trzeba było je długo gotować, czyli właśnie „rozsalać". Takie też najprawdopodobniej są początki wywarów. Jeszcze parę wieków temu zupa nie stanowiła dania...

  • Pyszne zupy na rozgrzewkę

    ...świeżym majerankiem lub natką. Krupnik grzybowy w chlebie Składniki na 5 porcji: 1 i 1/2 l wody, 1/2 kg kości cielęcych, marchewka, pietruszka, cebula opalona na ogniu (dla lepszego smaku i koloru(...) listków natki do dekoracji, 5 okrągłych chlebków. Na wolnym ogniu bez przykrycia ugotuj wywar z warzyw i kości z dodatkiem przypraw. Jeśli używasz grzybów suszonych, umyj je i ugotuj do miękkości...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...