• Informacje na temat:

    wytrawne slimaki

Przepisy na temat: wytrawne slimaki
  • Jak grzyby, to po deszczu

    ...marynowana do leśnego tatara Składniki: 1 kg podgrzybków brunatnych, 4 szalotki, 3 łyżeczki miodu lipowego, 4 baldachy kwiatu kopru, 1 szklanka octu spirytusowego 10-proc., 1 szklanka wytrawnego...

  • składniki są na 8-10 eklerków. Przepis na nadzienie podaję „na oko” zrobiłam ze składników jakie miałam pod ręką.

  • Świetny sposób na zmianę zwykłego twarożku w wykwintną przekąskę - w sam raz na przyjęcie.

  • Dla tych co nie lubią słodkich ciastek - wytrawne muffinki serowe.

  • Muffiny wytrawne z suszonymi pomidorami i fetą, idealne jako przystawka lub przekąska.

  • Wytrawne muffiny z fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami. Są puszyste i smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • Wytrawna wersja gofrów. Idealnie odnajdą się jako drugie śniadanie lub ciepła kolacja. Dodatki możemy zmieniać w zależności od tego na co akurat mamy ochotę. Zamiast gofrów można usmażyć placuszki na patelni.

  • Przepis sprzed...jakichś 18 lat :) Wyszperany kiedyś w "Filipince" - zdjęcie oryginalne z gazety :)

  • Doskonały pomysł na przekąskę albo dodatek do barszczu czerwonego. Croissanty z sosem.

  • Fajna alternatywa zamiast słodkiego.

Artykuły na temat: wytrawne slimaki
  • Śluz ślimaka: O rety, ale dziwne!

    Mogą wywoływać zaskoczenie, niepokój, a nawet odrazę. Chodzi o modne ostatnio składniki kosmetyków: śluz ślimaka, jad żmii, olej konopny. Komu posłużą najlepiej? Skąd się je bierze? Czy są bezpieczne? O wszystko wypytaliśmy kosmetolog Annę Adamowicz.

  • W ostatnim czasie tarty zawładnęły sercami Polaków. Przygotowuje się je niezwykle prosto, a ich smak zależy jedynie od naszej wyobraźni. Co ważne możemy zaserwować je zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Dziś skupiamy się na tych drugich, prezentując wam najciekawsze pomysły naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas byłby w stanie odmówić sobie smakowicie wyglądającego kawałka tarty, która dopiero co opuściła piekarnik? Taka potrawa jest doskonałym rozwiązaniem, zwłaszcza gdy...

  • Zastanawiacie się jak przygotować w domowych warunkach ser ricotta? Oto przepis na pyszny pudding z serem i wędzonym łososiem. Domowa ricotta 2 litry mleka sok z 1 cytryny szczypta soli morskiej   Do garnka wlać mleko, dodać sól morską i doprowadzić do zagotowania. Kiedy mleko zacznie się gotować zdjąć z ognia. Wystudzić kilka minut do uzyskania około 85 C. Dodać sok z cytryny. Ponownie wstawić garnek z mlekiem na gaz i podgrzewać na minimalnym ustawieniu. W tym czasie mleko zacznie się...

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...

  • Lampka wina do obiadu, czy kolacji nadaje posiłkom elegancji. By dodać do tego smak, trzeba potrafić dobrać wino. Fot. 123RF/Picsel Najprostszy i powszechnie znany podział win - białe do ryb i drobiu, czerwone do mięs - to nie wszystko. Istnieją dwie podstawowe zasady, którymi należy się kierować wybierając wino do potrawy. To zachowanie zasady kontrastu i dopasowania. Na czym to polega? Wina muszą być w przeciwnym smaku do potrawy tak, by nie zlały się z ich nutami smakowymi . Jednocześnie...

  • Koszerne i przepyszne!Przyrządź nadziewaną pierś indyczki i poznaj żydowskie święta. Autorka jest Żydówką urodzoną w Krakowie i Polsce zawdzięcza najlepsze wspomnienia o dzieciństwie i młodości. Książka jest swojego rodzaju hołdem dla Najbliższych, których już nie ma, i powinna się nazywać Krakowska kuchnia żydowska. Babcia autorki razem z mamą wprowadzały ją w świat tajemnic gotowania i niezwykłych smaków. I to właśnie im autorka pragnie wyrazić poprzez napisanie tej książki wdzięczność i...

  • Uwielbiam słodycze i podpisuje się pod tym obiema rękami. Dlatego pozwólcie, że w tym tygodniu zachęcę Was do odwiedzenia iście baśniowego bloga , w którym znajdziecie mnóstwo słodkich przepisów i nie tylko... Feeria smaków to jeden z tych blogów, którego fanem stajesz się natychmiastowo. Po kilku minutach znajdujesz już swój ulubiony smakołyk, później powracasz sukcesywnie żeby sprawdzić, czy aby przypadkiem nie ma jakiegoś nowego wpisu :). Torty, wypieki z ciasta drożdżowego, kruche...

  • Co czeka uczestników nowej edycji programu? Jakie konkurencje przygotowali jurorzy i wreszcie, co zmieniło się w nowej edycji jednego z najsłodszych programów TVP2? Dlaczego, tak bardzo lubimy ten program? Otóż, przez 10 tygodni będziemy mogli śledzić rywalizację, polskich amatorów-cukierników o nagrodę główną, wartą aż 50 tys. złotych oraz tytuł Polskiego Mistrza Wypieków. W bitwie zmierzą się ze sobą m.in.: informatyk (Kamil, który jest również użytkownikiem naszego serwisu), licealista,...

  • Wytrawnie czy słodko? My już wiemy jaki smak lubicie najbardziej! Zobaczcie odpowiedzi, które nagrodziliśmy znakomitymi książkami wydawnictwa RM. Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas zgłoszenia. Spośród wszystkich odpowiedzi wybraliśmy cztery. Poznajcie zwycięzców konkursu. Książka z wytrawnymi przepisami wędruje do: Pani Anety "Chciałabym wygrać książkę „Ciasta i desery". Podarowałabym ją mojemu mężowi, który niedawno odkrył w sobie duszę cukiernika. Po dwóch udanych wypiekach...

  • Poczuj się jak Renee Zellweger w nowym serialu oryginalnym NETFLIX - What/If i spróbuj koktajlu inspirowanego graną przez nią bohaterką. Zemsta na zimno Składniki: 20 ml Campari 80 ml Prosecco (wytrawne) 300 ml Martini Bianco 100 g Suszone Morele Przepis: 1. Zemsta na zimno wymaga odpowiedniego przygotowania, więc należy zacząć minimum 24 godziny przed wcieleniem jej w życie. 2. Umieścić w słoiku sto gramów suszonych moreli pokrojonych ostrym nożem w ćwiartki i powoli zalać trzystoma...