• Informacje na temat:

    wysokie placki z masą

Przepisy na temat: wysokie placki z masą
  • Kukurydziane rulony z korzenną nutką

    Sposób przygotowania 1. Przygotuj ciasto na naleśniki: obie mąki wsyp do wysokiego naczynia. Dodaj mleko, jajka i sól. Dobrze wymieszaj mikserem. Ciasto odstaw pod przykryciem na 20 minut(...) i gotuj 3-4 minuty, mieszając.  3. Rozgrzaną patelnię smaruj olejem. Wylewaj porcje ciasta. Usmaż 12 naleśników. Placki posmaruj nadzieniem, zwiń. Rulony udekoruj odłożonymi wiśniami oraz sokiem.

  • Wysokie ciasto z chałwą- jak zawsze pyszne można próbować!

  • Jagody! Dobrze, że są!

    ...wkładamy na dwie minuty do wrzątku, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i natychmiast zdejmujemy skórkę. Masło topimy, studzimy, ewentualnie usuwamy z wierzchu pianę. 2. Do wysokiej miski wbijamy jajka(...) mikserem do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie gładka, jednolita masa o kremowej konsystencji. 4. Mąkę lekko mieszamy z przygotowaną masą. Dodajemy morele oraz starannie przebrane...

  • Wysoki sernik ze śmietaną

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    ...odpowiednio wilgotny i smaczny. Należy do grupy serów miękkich o zawartości tłuszczu ok. 40 proc. Jest kruchy i łatwo topi się w wysokiej temperaturze. Dobra feta po przekrojeniu musi mieć niewielkie(...). Kolejnym kamieniem milowym w kuchni greckiej jest pita czyli okrągłe placki, formowane ręcznie, pieczone z mieszanki mąki pszennej i razowej, drożdży, soli i wody (w odróżnieniu od arabskiej, grecka pita...

  • Dziś prezentuję przepis na przepyszne ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką. Najlepsze drożdżowe jakie kiedykolwiek piekłam. Spełnia trzy moje najważniejsze oczekiwania: rośnie wysokie, nie czuć w nim drożdży i ma dużo kruszonki:). Można dodać tu dowolne owoce.

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...) A także souvlaki czyli nieduże grillowane szaszłyczki z jagnięciny ( souvlaki arni) lub kurczaka. I oczywiście placki pita - obowiązkowe - jak wycieczka na ateński Akropol. Grecka sztuka mięsa Im(...) odpowiednio wilgotny i smaczny. Należy do grupy serów miękkich o zawartości tłuszczu ok. 40 proc. Jest kruchy i łatwo topi się w wysokiej temperaturze. Dobra feta po przekrojeniu musi mieć niewielkie...

  • Wiosna i lato to czas kiedy testuję kolejne ciasta z owocami:) Królują zdecydowanie truskawki i czereśnie, które od kilku tygodni są dostępne, tanie i przede wszystkim smaczne. Dziś zapraszam na mocno wyrośnięte, jogurtowe ciasto.

  • Nie jedz indyka w święta!

    .... Olej wlać do wysokiego garnka. Porcjami nabierać masę ziemniaczaną, formować owalne krokieciki, obtaczać je w płatkach migdałowych i smażyć na głębokim tłuszczu. Sos spod kaczki zebrać do rondelka...

  • Bardzo lubię to ciasto drożdżowe. Powodów jest kilka: zawsze się udaje, wyrasta wysokie, nie wymaga uciążliwego wyrabiania, z tego przepisu wychodzi nam duża blacha:). Możemy dodać do niego dowolne owoce i oczywiście obowiązkowo kruszonkę! Posmak drożdży jest tu bardziej wyczuwalny niż w tradycyjnych drożdżowych ciastach, dla mnie to plus, lubię smak drożdży.

Artykuły na temat: wysokie placki z masą
  • Ucierane babki z czekoladą

    Ze względu na swoją pulchność ciasto ucierane przywodzi na myśl biszkopt. Wyrabia się go ręcznie lub przy pomocy miksera. Wypieka z niego placki, keksy, ciasteczka i oczywiście babki.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Czekoladowo – pomarańczowe tarty na ciepło

    Prezentujemy przepis na przepyszne, czekoladowo – pomarańczowe tarty na ciepło od Anny Olson.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Smakoterapia 2, Iwona Zasuwa

    ..., kolorowe roślinne pasty, sałatki, pasztety, zupy, placki, kluski, makarony i dania jednogarnkowe.   "Moja kuchnia na co dzień musi być prosta. Nie, nie chodzi o to, że nie mam czasu na gotowanie(...) kontynuacja apetycznej podróży po sekretach kuchni roślinnej, bogatej w smaki, zapachy i kolory. Kompletny, napisany z pasją przewodnik kulinarny z całą masą wyśmienitych i przede wszystkim prostych...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Dyniowe wypieki

    ...w piekarniku. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Ciasto rozwałkować na placek, wyłożyć nim okrągłą formę, formując wysokie krawędzie. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić na około 10 minut do piekarnika(...) laskowe i herbatniki zetrzeć na drobno (na tarce, w malakserze), wymieszać z cukrem i roztopionym masłem. Blachę z wyższą krawędzią wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić przygotowaną masą...

  • Wielowarstwowe ciasto przekładane kremem śmietanowym - takie pyszności goszczą u Oli na świątecznym stole. Placki½ łyżeczki sody oczyszczonej½ szklanki śmietany 18%½ kostki masła½ szklanki cukru1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)1 jajko1 żółtko3 szklanki mąki tortowejszczypta soli Krem1 l śmietany kremówki 30%400 ml kwaśnej śmietany 18%1 szklanka waniliowego cukru pudru (z prawdziwą wanilią)sok wyciśnięty z 2 cytryn Dekoracja - ciasteczka cytrynowe150 g masła½ szklanki cukru pudru1...

  • Przyjemna dieta dla osób, które mają cukrzycę

    ...zastąpić cukier? Ksylitol (cukier brzozowy): Nadaje się do przetworów i ciast, bo jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Ma niski indeks glikemiczny i nie podnosi tak jak cukier stężenia glukozy...

  • Agrest nie należy do najbardziej popularnych owoców, a szkoda bo kryje w sobie mnóstwo witamin. Możecie też wyczarować z niego przepyszne dania, które zachwycą waszych gości. Fot. 123RF/Picsel Zamiast suplementów diety, które mają zapewnić nam zdrowe oczy, piękną cerę i szczupłą sylwetkę, warto sięgnąć po naturalne bogactwo witamin kryjące się w owocach agrestu - zwłaszcza, że sezon w pełni! Dla odchudzających się Osoby odchudzające się powinny wprowadzić agrest do swojej diety. 100 gram tego...