• Informacje na temat:

    wysokie placki z masą

Przepisy na temat: wysokie placki z masą
  • Kukurydziane rulony z korzenną nutką

    Sposób przygotowania 1. Przygotuj ciasto na naleśniki: obie mąki wsyp do wysokiego naczynia. Dodaj mleko, jajka i sól. Dobrze wymieszaj mikserem. Ciasto odstaw pod przykryciem na 20 minut(...) i gotuj 3-4 minuty, mieszając.  3. Rozgrzaną patelnię smaruj olejem. Wylewaj porcje ciasta. Usmaż 12 naleśników. Placki posmaruj nadzieniem, zwiń. Rulony udekoruj odłożonymi wiśniami oraz sokiem.

  • Wysokie ciasto z chałwą- jak zawsze pyszne można próbować!

  • Jagody! Dobrze, że są!

    ...wkładamy na dwie minuty do wrzątku, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i natychmiast zdejmujemy skórkę. Masło topimy, studzimy, ewentualnie usuwamy z wierzchu pianę. 2. Do wysokiej miski wbijamy jajka(...) mikserem do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie gładka, jednolita masa o kremowej konsystencji. 4. Mąkę lekko mieszamy z przygotowaną masą. Dodajemy morele oraz starannie przebrane...

  • Wysoki sernik ze śmietaną

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    ...odpowiednio wilgotny i smaczny. Należy do grupy serów miękkich o zawartości tłuszczu ok. 40 proc. Jest kruchy i łatwo topi się w wysokiej temperaturze. Dobra feta po przekrojeniu musi mieć niewielkie(...). Kolejnym kamieniem milowym w kuchni greckiej jest pita czyli okrągłe placki, formowane ręcznie, pieczone z mieszanki mąki pszennej i razowej, drożdży, soli i wody (w odróżnieniu od arabskiej, grecka pita...

  • Dziś prezentuję przepis na przepyszne ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką. Najlepsze drożdżowe jakie kiedykolwiek piekłam. Spełnia trzy moje najważniejsze oczekiwania: rośnie wysokie, nie czuć w nim drożdży i ma dużo kruszonki:). Można dodać tu dowolne owoce.

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...) A także souvlaki czyli nieduże grillowane szaszłyczki z jagnięciny ( souvlaki arni) lub kurczaka. I oczywiście placki pita - obowiązkowe - jak wycieczka na ateński Akropol. Grecka sztuka mięsa Im(...) odpowiednio wilgotny i smaczny. Należy do grupy serów miękkich o zawartości tłuszczu ok. 40 proc. Jest kruchy i łatwo topi się w wysokiej temperaturze. Dobra feta po przekrojeniu musi mieć niewielkie...

  • Wiosna i lato to czas kiedy testuję kolejne ciasta z owocami:) Królują zdecydowanie truskawki i czereśnie, które od kilku tygodni są dostępne, tanie i przede wszystkim smaczne. Dziś zapraszam na mocno wyrośnięte, jogurtowe ciasto.

  • Nie jedz indyka w święta!

    .... Olej wlać do wysokiego garnka. Porcjami nabierać masę ziemniaczaną, formować owalne krokieciki, obtaczać je w płatkach migdałowych i smażyć na głębokim tłuszczu. Sos spod kaczki zebrać do rondelka...

  • Ciasto dość czasochłonne lecz warte zachodu. Rozpływa się w ustach.

Artykuły na temat: wysokie placki z masą
  • Ucierane babki z czekoladą

    Ze względu na swoją pulchność ciasto ucierane przywodzi na myśl biszkopt. Wyrabia się go ręcznie lub przy pomocy miksera. Wypieka z niego placki, keksy, ciasteczka i oczywiście babki.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Czekoladowo – pomarańczowe tarty na ciepło

    Prezentujemy przepis na przepyszne, czekoladowo – pomarańczowe tarty na ciepło od Anny Olson.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Smakoterapia 2, Iwona Zasuwa

    ..., kolorowe roślinne pasty, sałatki, pasztety, zupy, placki, kluski, makarony i dania jednogarnkowe.   "Moja kuchnia na co dzień musi być prosta. Nie, nie chodzi o to, że nie mam czasu na gotowanie(...) kontynuacja apetycznej podróży po sekretach kuchni roślinnej, bogatej w smaki, zapachy i kolory. Kompletny, napisany z pasją przewodnik kulinarny z całą masą wyśmienitych i przede wszystkim prostych...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Dyniowe wypieki

    ...w piekarniku. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Ciasto rozwałkować na placek, wyłożyć nim okrągłą formę, formując wysokie krawędzie. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić na około 10 minut do piekarnika(...) laskowe i herbatniki zetrzeć na drobno (na tarce, w malakserze), wymieszać z cukrem i roztopionym masłem. Blachę z wyższą krawędzią wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić przygotowaną masą...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...

  • Przyjemna dieta dla osób, które mają cukrzycę

    ...zastąpić cukier? Ksylitol (cukier brzozowy): Nadaje się do przetworów i ciast, bo jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Ma niski indeks glikemiczny i nie podnosi tak jak cukier stężenia glukozy...

  • Kruche ciasto z konfiturą z wiśni i bezą. Konfitura1 kg wiśni250-400 g cukru (do smaku) Kruche ciasto z bezą 500 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia200 g zimnego masła6 żółtek½ szklanki cukru pudruszczypta soli2 łyżki kwaśnej śmietany8 białek1½ szklanki drobnego cukru1 łyżka skrobi ziemniaczanejpłatki migdałowe (według uznania) Masa kremowa500 ml mleka3 łyżki cukru2 żółtka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki skrobi ziemniaczanej200 g masła w temperaturze pokojowej2 łyżki amaretto Konfitura Wiśnie...