• Informacje na temat:

    wyroby domowe kiełbasa

Przepisy na temat: wyroby domowe kiełbasa
  • wreszcie się doczekałam wędzarki :) W tym roku gwiazdka zawitała do mnie trochę wcześniej więc mogłam wypróbować swój nowy prezent :D

  • Domowe wyroby zawsze są najlepsze i najzdrowsze, zasada w mojej kuchni jest prosta: co się da zrobić samemu to się robi. Moje potrawy są z cyklu ,,wiem co jem" :) Biała kiełbasa smakuje świetnie w żurku, na kanapce, upieczona na grillu, usmażona, z różnymi dodatkami...w każdej postaci jest wyjątkowo smaczna. Na zbliżającą się Wielkanoc będzie idealna.

  • Super kiełbasa dla każdego, kto lubi domowe wyroby.

  • To ta sama kiełbasa, której część, po sparzeniu, zjedliśmy z grilla. Przepis: https://smaker.pl/przepis-domowa-kielbasa-biala-lub-wedzona,101100.html Tym razem uwędzona.

  • Kilka razy w roku robimy domowe wędliny. Są smaczne a przede wszystkim tańsze niż w sklepach.

  • Sprawdzony przepis na "Kiełbasa domowa"

  • nie ma to jak swojskie wyroby,a szczególnie pachnąca wędzarką jeszcze ciepła kiełbaska od razu poczułam ,że coraz bliżej święta-poniżej przepis na moją kiełbasę,składniki których ja użyłam na ok 8 kg mięsa-wyszło minam ok 7kg kiełbaski wyszła wyśmienita.....

  • ...możesz to zrobić w domu :)

  • Przygotowanie domowym sposobem białej kiełbasy okazało się nie takie trudne, Ale wymaga staranności i dokładnego zastosowania składników. Przepis zaczerpnięty od Wiesi, znanej wszystkim na Smakerze jako goramarcina1. Podaję linka do oryginału (https://smaker.pl/przepis-biala-kielbasa-wlasnej-roboty,106267,goramarcina1.html ). Zrobiłem w połowy składników a i tak wyszło sporo. Uwaga: należy kupić niezbyt chude mięsa, wtedy kiełbasa będzie bardziej zwarta. Ważny jest też czas wyrabiania....

  • najlepsza jaką jadłam :) z podanej porcji wyszły 44 kiełbaski

Artykuły na temat: wyroby domowe kiełbasa
  • Żywność, która zniszczy ci zdrowie

    ..., w tym serów, pikli i sosu sojowego. Najlepiej więc do użytku domowego kupować sól morską. Siarczyny Siarczyn potasu i wodorosiarczyn sodu zatrzymują proces przebarwiania się żywności. Związki te(...) dla zdrowia chemiczne substancje słodzące - Pączki i inne wyroby cukiernicze - źródło utwardzonych olejów i rafinowanej mąki; nie zawierają błonnika - Zupy z puszki - wysoka zawartość...

  • Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowych wędlin, które swoim smakiem i aromatem znacznie przewyższają te dostępne w sklepach. Niektóre z nich warto przygotować ze sporym wyprzedzeniem. Fot. 123RF/Picsel Zgodnie z tradycją, na wielkanocnym stole nie może zabraknąć wędlin. Oczywiście najlepszym wyborem będą te domowej roboty, których przygotowanie wbrew pozorom wcale nie jest trudne. Jeśli chcecie zrobić wrażenie na bliskich, podajcie im własnoręcznie zrobione wędliny dojrzewające. Z...

  • Licz z nami kalorie

    ...utrzymać zgrabnej sylwetki! Czytaj na następnej stronie. Wędliny Wartości podane dla 100 g produktu Baleron gotowany - 244 kcal; kiełbasa krakowska sucha - 323 kcal; kiełbasa podwawelska - 247 kcal; kiełbasa śląska - 210 kcal; kiełbasa parówkowa - 323 kcal; parówki popularne - 342 kcal; polędwica sopocka 165 kcal; salami popularne 568 kcal; szynka wiejska - 253 kcal; szynka kanapkowa...

  • Oryginał zawsze jest lepszy niż podróbka. Czy dotyczy to również sera? Produkty seropodobne mimo że często zawierają substancje, które spożyte w bardzo dużych ilościach mogą szkodzić, to jednak przez wielu są chwalone. Dopóki więc będzie na nie popyt, nie znikną ze sklepowych półek. I nikt z przeciwników podrabianego sera nic na to nie poradzi. Fot. 123RF Znajdziesz je w niejednym cheeseburgerze, są zazwyczaj dodawane do pizzy w wielu lokalach oraz do innych dań typu fast food. Wyroby...

  • Wielkanocne przysmaki

    ...z paszą czy wodą i zgromadzonych w wątrobie. Jednak domowego pasztetu maluch może skosztować. Najlepiej zrobić go z chudego mięsa dobrej jakości (np. z królika, z piersi kurczaka czy indyka(...) konserwantów). Wybieraj więc przede wszystkim szynkę, polędwicę i schab. Unikaj produktów najtańszych, nie podawaj dziecku także kabanosów, kiełbas, boczku czy baleronu. To wyroby ciężkostrawne. Pieczony...

  • Święta Wielkanocne bez białej kiełbasy? Nie ma takiej możliwości! I nieważne, w której części Polski mieszkasz - biała kiełbasa i tak zapewne pojawi się na twoim stole. I choć może nie należy do najpiękniejszych dań, to z pewnością nadrabia wyśmienitym smakiem. Ale czy na pewno wiesz, czym właściwie jest biała kiełbasa? Fot.123RF/Picsel Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym...

  • Policz swoje kalorie

    ...baleron gotowany - 244 kcal; kiełbasa krakowska sucha - 323 kcal; kiełbasa podwawelska - 247 kcal; kiełbasa śląska - 210 kcal; kiełbasa parówkowa - 323 kcal; parówki popularne - 342 kcal; polędwica(...); suszone jabłka - 238 kcal; suszone morele - 284 kcal; suszone rodzynki - 277 kcal; suszone śliwki - 266 kcal Cukier, miód, cukierki, czekolada i jej wyroby Wartości podane dla 100 g produktu cukier...

  • Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Nasz gust zmienił się znacznie od czasów babć, a przetwory te coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Stały się też doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów. Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne, czy łagodne, zawsze smakują...

  • Chcemy, by nasze potrawy były wyśmienite i długo zachowywały swój smak. Marynowanie jako sposób przedłużania trwałości produktów spożywczych znowu staje się popularne. Wypróbuj nasze niecodzienne przepisy na marynowane owoce, warzywa, grzyby, ryby, orzechy, zioła i jajka. Produkty te konserwujemy w oleju, occie, cukrze, soli i alkoholu. Podpowiemy Ci, jak zrobić pesto nie tylko pomidorowe, lecz także makowe, borowikowe i z pestek dyni. Nauczymy Cię, jak zamarynować kapary i ślimaki....

  • Stary barek ze skrzypiącymi drzwiczkami, zamykany na klucz, a w środku karafka z grubego szkła i zestaw malutkich kieliszeczków. Charakterystyczny brzęk szkła i rozchodzący się aromat, zwiastuje nadejście leniwego popołudnia. Spędzonego w gronie najbliższych przy kieliszku domowej nalewki. Fot. 123RF/Picsel W czym tkwi sekret takich magicznych chwil? W umiejętności nieśpiesznego smakowania wolnego czasu, prowadzenia leniwej rozmowy i powolnego popijania doskonałego trunku. Bo nalewka nie...