• Informacje na temat:

    wyrób kiełbasy domowej

Przepisy na temat: wyrób kiełbasy domowej
  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ..., ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy. Dodaj 2 łyżki oleju. Zagotuj i dopiero wtedy włóż pęta surowej białej kiełbasy. Na bardzo małym ogniu parz przez 30 min. Pieczona pod pierzynką...

  • Bardzo smaczny i prosty w wykonaniu farsz do kiełbasy białej, z którego zrobiłam klopsy, według przepisu mojego męża. Zamiast wołowiny użyłam wieprzowego schabu.

  • Meksykańskie chorizo jest równie smaczne i ostre tak jak hiszpańskie. Można je używać do dań jak każdą inną pikantną kiełbasę, albo użyć farsz do tacos. Jest idealna na grilla.

  • Bardzo smaczne, łatwe i szybkie do zrobienia domowe kluseczki z sosikiem z kiełbasy

  • Klopsy podane z ziemniakami i ogórkiem kiszonym lub marynowanym, polane sosem pomidorowym.

  • Bardzo smaczny i prosty w wykonaniu farsz do kiełbasy białej, według przepisu mojego męża. Zamiast wołowiny użyłam wieprzowego schabu. Usmażone z farszu kotlety są bardzo smaczne.

  • Pomysł na śniadanie, obiad lub kolację. W sezonie można upiec takie szaszłyki na grillu poza sezonem w piekarniku lub na grillu elektrycznym.

  • Sos ów bardzo szybko się robi, jest aromatyczny i pyszny. Można podawać z makaronem, ziemniakami, kaszą czy ryżem.

  • Gdy sezon z warzywami w pełni, często przygotowuję dania jednogarnkowe z dużą ilością warzyw. Żeby danie było bardziej sycące dodałam kiełbasy, jest przepyszne.

  • Polecam na wielkanocne śniadanie

Artykuły na temat: wyrób kiełbasy domowej
  • Jaka jest historia wina? W jaki sposób powstaje alkohol? Jakie są potrzebne przyrządy do wyrobu wina? Jak wygląda przebieg produkcji wina w domu? Jak przeprowadzić fermentację, a później ją kontrolować? Czy wiesz, że wina można wyprodukować ze świeżych owoców, z wielu rodzajów owoców, z owoców z puszki, z suszonych owoców, a wreszcie z kwiatów, zbóż, z soku drzew? Poznaj receptury na wina i na napoje winopodobne (wermuty, wina ziołowe, wina lecznicze), miód pitny oraz dowiedz się wiele o...

  • Wszystkich miłośników regionalnych i tradycyjnych wyrobów ziemi małopolskiej i ościennej zapraszamy na cykliczne Święto Kiełbasy Lisieckiej organizowane we współpracy z gminami Liszki, Czernichów oraz Urzędem Marszałkowskim Województwa Małopolskiego i Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Impreza odbędzie się w dniach 24 -25 września na terenie ośrodka Kryspinów. Dlaczego warto się tam zjawić? Dlatego, że będzie można obejrzeć produkty z różnych regionów, poznać ich receptury i oczywiście...

  • Fast food nie musi nam się od razu kojarzyć z czymś złym. Domowej roboty burger, czy kebab zaspokoją największy głód i są znacznie lepszą oraz zdrowszą alternatywą do tych podawanych z budki. Fot.123RF/Picsel Początki fast foodów Kiedy myślisz o fast foodzie, pierwszym krajem, który przyjdzie Ci na myśl, będzie prawdopodobnie USA. To właśnie przez kulturę amerykańską został on rozpowszechniony. Ale fast food nie jest nowym wynalazkiem. Już w starożytności można było kupić szybko przyrządzane...

  • Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowych wędlin, które swoim smakiem i aromatem znacznie przewyższają te dostępne w sklepach. Niektóre z nich warto przygotować ze sporym wyprzedzeniem. Fot. 123RF/Picsel Zgodnie z tradycją, na wielkanocnym stole nie może zabraknąć wędlin. Oczywiście najlepszym wyborem będą te domowej roboty, których przygotowanie wbrew pozorom wcale nie jest trudne. Jeśli chcecie zrobić wrażenie na bliskich, podajcie im własnoręcznie zrobione wędliny dojrzewające. Z...

  • Chciałbyś zacząć przygotowywać domowe sery? Weź udział w naszym konkursie, a być może to właśnie do ciebie trafi praktyczny zestaw, ułatwiający ich produkcję. Domowe sery są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki. A książka "Jak zrobić ser w domu" to podręcznik dla początkujących i średnio zaawansowanych serowarów. Dowiecie się z niej jak zrobić nie tylko tradycyjne polskie sery (na przykład typu korycińskiego czy żuławski), ale również najpyszniejsze...

  • Kiedy przygotowania do świątecznego obiadu trwają w najlepsze, każda chwila jest na wagę złota. Niestety, przy małej ilości czasu, możemy łatwo zaliczyć kulinarną wtopę. Jak zachwycić gości, nie marnując przy tym całego dnia w kuchni? Fot. 123RF/PicselPo wigilijnej kolacji, mało która z nas ma ochotę na kilkugodzinne gotowanie. Na głowie mamy mnóstwo innych spraw, jednak zależy nam na tym, by pokazać się rodzinie z jak najlepszej strony. Rozwiązaniem może być zaserwowanie gościom gotowej do...

  • 28 maja to Światowy Dzień Hamburgera, w którym bezkarnie możemy się zajadać tymi jedynymi w swoim rodzaju kanapkami. Od dłuższego czasu triumfują w lokalach gastronomicznych, ciesząc się uznaniem starszych i młodszych. Trudno przejść obok nich obojętnie, bo urzekają bogactwem składników, fantazją podania, smakiem i efektem, jaki gwarantują - czujemy się po nich naprawdę spełnieni kulinarnie. O czym mowa? Oczywiście - o burgerach! Nic dziwnego, że i one mają swoje święto! Proponujemy jednak...

  • Napisz nam, bez czego nie wyobrażasz sobie udanej imprezy i wygraj racclete, rodzaj "domowego grilla"! Od dzisiaj możemy oglądać zmagania drużyn z całego świata w piłce nożnej! Szczęśliwi ci, którzy do Brazylii wybrać się mogli. Ci zaś którzy zostali nie powinni narzekać, bowiem sportowe emocje można przeżywać także w domu... Mundial to przecież dobry powód do zorganizowania imprezy! Odpowiedz nam na pytanie bez czego nie wyobrażasz sobie udanej imprezy i dlaczego, a być może zostaniesz...

  • Wreszcie udało nam się wyłonić zwycięzcę, do którego powędruje wspaniałe Raclette. Serdecznie dziękujemy za wszystkie wspaniałe odpowiedzi. Przysłaliście do nas chyba rekordową liczbę zgłoszeń, dlatego bardzo trudno było nam zadecydować komu przyznamy nagrodę. Po wielu burzliwych dyskusjach stwierdziliśmy jednogłośnie, że Raclette powędruje do Pana Mikołaja K. Gratulujemy!"Najważniejsze podczas organizacji takiej sympatycznej imprezy jest odpowiednie planowanie oraz konsekwencja. Trzeba...

  • Stary barek ze skrzypiącymi drzwiczkami, zamykany na klucz, a w środku karafka z grubego szkła i zestaw malutkich kieliszeczków. Charakterystyczny brzęk szkła i rozchodzący się aromat, zwiastuje nadejście leniwego popołudnia. Spędzonego w gronie najbliższych przy kieliszku domowej nalewki. Fot. 123RF/Picsel W czym tkwi sekret takich magicznych chwil? W umiejętności nieśpiesznego smakowania wolnego czasu, prowadzenia leniwej rozmowy i powolnego popijania doskonałego trunku. Bo nalewka nie...