• Informacje na temat:

    wykonanie zakwasu

Przepisy na temat: wykonanie zakwasu
  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    ...przepisów na samodzielne wykonanie zakwasu. Warto korzystać z tych sprawdzonych, na przykład autorstwa Fundacji "Chleb to zdrowie", która na co dzień zachęca Polaków do jedzenia chleba. Im więcej(...) jasna, typu 720 lub mąki ciemniejsze typu 1400 (sitkowa) lub 2000 (razowa). Przy wyrabianiu gotowego ciasta na chleb, praktykuje się mieszanie poszczególnych typów mąk. Np. do zakwasu używamy mąki...

  • Pyszny chleb z chrupiącą skórką, bez zakwasu. Szybki i prosty

  • ...0,5 l zakwasu chlebowego, 1/2 kg wołowiny z kością, 6 jajek, włoszczyzna, cebula, pół szklanki śmietany, listek laurowy, majeranek, sól, pieprz...

  • Na wigilijny barszcz

  • ...na zakwas: 200 gr mąki razowej, 2 ząbki czosnku, skórka razowego chleba,0,75 l wody; na żur: 500 gr różnych wędlin, 2 l wody w której gotowały się kiełbasy i szynki, 2 łyżki chrzanu,5 ząbków czosnku,2 szklanki zakwasu, pól łyżeczki cukru,pieprz, sól...

  • Kto lubi żurek,będzie zachwycony tym przepisem.

  • Wigilia u mistrza Amaro: Śledź podany jak lody, barszcz z głębią umami

    Jeśli pierogi, to te które nie mają ciasta na bazie mąki. Zamiast karpia - jesiotr w galarecie, czyli cieniutkiej powłoki wykonanej z mleka. Jeden z najwybitniejszych polskich kucharzy, właściciel jedynej w naszym kraju restauracji wyróżnionej gwiazdką Michelina - Wojciech Modest Amaro – zdradza, jak wygląda wigilijne menu w jego Atelier.

  • Żeby zrobić żurek możemy oczywiście użyć gotowego zakwasu, ale po co? Domowy jest najlepszy. Zwłaszcza, że robi się go bardzo prosto. A jak później smakuje żurek na własnoręcznie wykonanym zakwasie! Możemy jeszcze pokusić się i zrobić własny chlebek, w którym podamy nasz żurek. To dopiero będzie uczta! Przepis zarówno na zakwas, jak i chlebek znalazłam na którejś ze stron kulinarnych – źródła niestety nie zapisałam.

  • Wykonanie: Zrobić zakwas z mąki żytniej,chleba,połowy posiekanego czosnku i ciepłej wody.Odstawić na 2-3 dni. Boczek i warzywa ugotować z listkiem laurowym i zielem angielskim.Dodać 3/4 litra zakwasu doprawić czosnkiem utartym z solą. Żur zagęścić śmietaną i mąką.Dodać kiełbasę gotować 10 minut.

Artykuły na temat: wykonanie zakwasu
  • Zakwas buraczany - eliksir zdrowia

    Zakwas z buraków oczyszcza organizm, poprawia wygląd skóry, wzmacnia odporność. Lista jego zalet jest znacznie dłuższa. Wykonanie barszczyku zajmuje kilka dni, ale jest bardzo proste. Taki zakwas jest istotnym składnikem postu leczniczego dr Ewy Dąbrowskiej.

  • Barszcz czerwony to nieodłączny element polskiej wigilii. Tego dnia w naszych kuchniach rządzi tradycja, dlatego warto poznać domowy sposób na prawdziwy zakwas z buraków. Fot. 123RF/Picsel Ciężko wyobrazić sobie bez niego Boże Narodzenie. Jego aromat pamiętamy z dzieciństwa, jako ten, który rozpoczynał najznakomitszą kolację całego roku. Jako że jego smak jest niezastąpiony, nie warto używać gotowych koncentratów, a postawić na tradycyjny barszcz zrobiony na zakwasie z buraków. Oto kilka...

  • Dieta na przesilenie wiosenne

    Doskonały nastrój, młodzieńczy wygląd i płaski brzuszek - w takiej formie chcemy witać wiosnę. Nie potrzebujemy specjalnych zabiegów. Dzięki prostym zmianom w naszym codziennym jadłospisie wykonamy ten plan w stu procentach!

  • Chleb przygotowany w domu smakuje wybornie. Skorzystajcie z przepisu jurorów i spróbujcie upiec takie cudo samodzielnie. Ciasto właściwe 160g semoliny320g mąki 340g - 370g wg oceny uczestnika na podstawie wilgotności w danym dniu30g ciemnej melasy4 g drożdży 10g drobnej soli morskiej200g zakwasuSemolina do obsypania łopaty do chlebaCzarny sezam do obtoczenia bochenka Wykonanie Piekarnik nagrzać do 240 st C. Włożyć do niego garnek żeliwny z przykrywką. Zmieszać ze sobą mąki. W wodzie...

  • Kwas chlebowy dla spragnionych

    Nie tylko znakomicie ugasi pragnienie, a po tłustym jedzeniu przyniesie ulgę obciążonym jelitom.

  • Wszyscy lubimy testować przepisy znanych i rozpoznawalnych kucharzy. Czy dzięki temu gotujemy lepiej? Nie wiadomo. Pewnym jest, że dzięki nim w naszej kuchni nigdy nie zagości nuda. Nasi użytkownicy już od bardzo dawna nie tylko wymyślają własne przepisy, ale także testują receptury znanych kucharzy i restauratorów. Magda Gessler, Maciej Kuroń czy też Ewa Wachowicz to dla wielu osób kulinarne autorytety, których daniom naprawdę niewiele brakuje do ideału. Myślicie, że potraficie gotować...

  • Zakwasy po treningu - nieuniknione czy szkodliwe?

    Wśród osób aktywnych fizycznie panuje przekonanie, że zakwasy to naturalna konsekwencja intensywnego treningu. Czy jednak obolałe mięśnie to w istocie objaw solidnego wysiłku, czy raczej niezbyt przyjemny efekt niewłaściwie wykonywanych ćwiczeń?

  • Magda Gessler, jak mało kto, wpłynęła na kształt polskiej gastronomii. Nic więc dziwnego, że nasi użytkownicy bardzo chętnie korzystają z jej przepisów. Fot. 123RF/Picsel W ostatnich latach to Magda Gessler w najwyższym stopniu kreuje kulinarne gusta naszych rodaków. Dzięki niej wielu z nas zaczęło zwracać zdecydowanie większą uwagę na to, co zjadamy. Co więcej, to właśnie Magda Gessler nauczyła Polaków doceniać tradycyjne, regionalne produkty i potrawy. Restauratorka ma ogromną rzeszę fanów...

  • Unikniesz bólu przy sprzątaniu

    Gdy przez cały dzień robisz przedświąteczne porządki, możesz nabawić się bólu mięśni lub kręgosłupa. Znamy sposoby, by tego uniknąć.

  • Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole i specjalność naszej polskiej kuchni. Aby zachwycał swoim wyrazistym smakiem, powinien być przygotowywany ze specjalnych składników – zakwasu, odpowiednio dobranych warzyw, mięsa, jaj i przypraw. Fot. materiały prasowe Jak go zrobić, by podbił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy? Co dodać, by wzmocnić jego aromat? Przedstawiamy 3 sprawdzone przepisy na idealny wielkanocny żurek. Smak tradycjiZnany od pokoleń żurek swój...