• Informacje na temat:

    wyjatkowa masa do tortu z mascarpone

Przepisy na temat: wyjatkowa masa do tortu z mascarpone
  • Bardzo dobry krem do tortów i ciast, po ochłodzeniu w lodówce ma idealną konsystencję. Najważniejsze w tym przepisie jest użycie masła, a nie margaryny. I do tego koniecznie co najmniej 82%. Dzięki temu masa stężeje, nie rozpłynie się i przede wszystkim nie zważy. W smaku nie jest mdła, ani nazbyt maślana. Jest po prostu pyszna :)

  • Biszkopt który zawsze się uda. Warunkiem jest żeby składniki miały pokojową temperaturę i żeby była dokładna gramatura składników, na jedno żółtko 3 dag mąki i 2 dag cukru.

  • Czekolada + kokos to dla mnie zestawienie idealne :) Uwielbiam połączenie tych dwóch smaków, które zawsze doskonale poprawia mi humor :D Dzisiaj zapraszam na puszysty i wilgotny torcik czekoladowy z masą kokosową na bazie serka mascarpone. Wersja tylko dla dorosłych :)

  • Przepis wart wypróbowania: "Torcik mascarpone"

  • Niekiedy chcesz zaskoczyć najbliższych czymś pysznym i słodkim ale nie masz czasu na długie "pichcenie" a do cukierni daleko. Moja propozycja na taką okazję to tort bezowy z masą z serka mascarpone i śmietany z dodatkiem kawy. Co prawda blaty bezowe są kupne /czasem można pójść na łatwiznę:)/ ale masa własnoręcznie przygotowana czyli szybko, smacznie i domowo:)

  • swietnie wyglada, smakuje jeszcze lepiej

  • Do biszkopta lub innego ciasta.

  • Łatwy do zrobienia. Nie wymaga pieczenia. Idealny na upalne dni

  • Wysoki, mocno waniliowy i wilgotny, aczkolwiek lekki i letni tort.

  • Tym razem upiekłam zapomniany już w sumie przeze mnie piernik herbaciany. Przełożyłam go smaczną masą mascarpone z dodatkiem cynamonu.

Artykuły na temat: wyjatkowa masa do tortu z mascarpone
  • Torty pojawiają się na naszych stołach w przełomowych momentach życia. Obecnie trudno, bez nich wyobrazić sobie celebrowania takich uroczystości, jak urodziny, wesela czy też chrzciny. Ciasta, ciasteczka i muffinki są urocze, jednak żaden deser nie wygląda równie imponująco, co tort! Co zrobić, aby wyszedł idealny? Zapoznajcie się z poradami Dariusza Barańskiego, szefa kuchni restauracji Concept13. Fot. 123RF/Picsel Sztuka cukiernicza nie należy do najprostszych. Aby stworzyć znakomite...

  • To przyprawa nad przyprawami, wszystkim doskonale znana, z nią wszystko od razu smakuje lepiej! Kucharze w Restauracji Hawełka dodają jej do każdej potrawy. Jaka to przyprawa? To gotowanie z sercem i myślą o osobie, dla której przygotowujemy danie... Zdjęcia dzięki uprzejmości restauracji Hawełka Tradycyjna liczba potraw przygotowywanych na Święta Bożego Narodzenia przyprawia o zawrót głowy nawet biegłych w sztuce kulinarnej. Dwanaście dań w wigilię, obfity obiad świąteczny, a do tego góra...

  • Oto przepis na tort, który w finale piątej edycji programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotowała Barbara. Biszkopty12 jaj370 g cukru300 g mąki pszennej120 g mąki ziemniaczanej100 g mąki migdałowej skórka starta z 1 pomarańczykakao do smaku Kremy czekoladowe1 l śmietany 36%25 g rozpuszczonej w wodzie żelatyny400 g białej czekolady200 g mlecznej czekolady 200 gorzkiej czekolady200 g masła250 g serka mascarpone Krem waniliowy 540 ml mleka3 laski waniliiekstrakt waniliowy do smaku6 żółtek150 g...

  • Kiwi pochodzi z Chin, a na masową skalę uprawiane jest w Nowej Zelandii. Czemu swoją nazwę dzieli z pewnym ptakiem i dlaczego nazywane jest superowocem? Fot. 123RF/Picsel Właściwie kiwi to agrest chiński porastający pnącza o skomplikowanej nazwie akitinidia. Gdy roślina trafiła do Nowej Zelandii, gdzie obecnie jest uprawiana, mieszkańcy ochrzcili ja mianem kiwi. Brązowe, owalne owoce, pokryte skórką z delikatnym meszkiem do złudzenia bowiem przypominają ptaki zamieszkujące właśnie Nową...

  • Julia Kucharzewska zdecydowała się na przygotowanie dwupiętrowego tortu, który udekorowała precelkami, czekoladą i paluszkami. Biszkopt5 jaj 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)1/3 szklanki kakao1 tabliczka gorzkiej czekolady Krem wiśniowy500 g wydrylowanych wiśni sok z połowy cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki żelatyny500 g serka mascarpone Masa czekoladowa400 ml śmietanki 30%400 g mlecznej czekolady Nasączka1 szklanka nalewki z wiśni½ szklanki...

  • W ostatnim odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy mieli za zadanie przygotować tort z dodatkiem warzyw. Jak wam się podoba przepis Tomasza? Blaty: 150 g cukinii zielonej 150 g cukinii żółtej 2 jajka 125 ml oleju rzepakowego 150 g cukru 225 g mąki (typ 450) ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150 g cukru pudru 1 cytryna 50 g obranych pistacji tłuszcz do posmarowania formy Biszkopt: 2 jajka 150 g cukru białego 75 ml oleju słonecznikowego 225 g mąki (typ 450) ½ łyżeczki...

  • Finałowy wypiek Juli to koksowy biszkopt przekładany masą mango, kremem kokosowym oraz masą maślaną, udekorowany bezikami. Biszkopt160 g wiórków kokosowych 320 g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 jajek 340 g cukru pudru Masa mango300 g miąższu z mango1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1...

  • Ola przygotowała dla swojego męża bardzo czekoladowy tort, który nie tylko smakuje wybornie, a wygląda niesamowicie. Może i wy spróbujecie przygotować ten tort dla swoich bliskich. Blat czekoladowy6 dużych jaj 100 g drobnego cukru do wypieków160 g masła (+ 5 g do nasmarowania tortownicy)300 g gorzkiej czekolady 70%5 łyżek kakao Mus czekoladowy750 ml śmietany kremówki 30%400 g czekolady gorzkiej 70%3 żółtka120 g cukru⅓ szklanki wody Żelka malinowa400 g malin100 g cukrusok wyciśnięty z 1...

  • Nie musimy tworzyć wielopiętrowych tortów i lepić figurek z masy cukrowej, by osiągnąć efekt WOW. Wystarczy skorzystać ze sprawdzonych prostych przepisów, a w łatwy i szybki sposób uzyskamy zachwycające dekoracje. Fot. Dr. OetkerW dobie mediów społecznościowych nie liczy się już tylko smak wypieku, równie ważny stał się aspekt wizualny. Dekorowanie tortów kojarzy nam się z idealnym pokryciem jego powierzchni masą cukrową, wymyślnym malarstwem przy użyciu jadalnych farbek oraz z kremowymi...

  • Siostra Grzegorza bez wątpienia będzie zachwycona tym tortem. Biszkopt przekładany kremem z bananów i masła orzechowego to strzał w dziesiątkę! Biszkopt¾ szklanki mąki ziemniaczanej¾ szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia6 jajek1 szklanka cukru2 łyżki wody Mini serniczki na zimno w kształcie serduszek500 g twarogu półtłustego (w temperaturze pokojowej)½ szklanki śmietanki kremówki 30% (w temperaturze pokojowej)3 łyżki cukru pudru¼ szklanki wody2 łyżeczki żelatyny1 granat...