• Informacje na temat:

    wszystko z galaretki slodkiej

Przepisy na temat: wszystko z galaretki slodkiej
  • Lato zamknięte w słoiku

    ...cayenne 1 i 1/3 szklanki cukru pudru Przygotowanie: 1. Pomidory sparz, obierz ze skorki i drobno pokrój. Obierz i posiekaj cebulę oraz ząbek czosnku. Przełóż wszystko do dużego rondla...

  • smaczne i pożywne

  • Makabryczne menu na halloweenową imprezę!

    ...kJ/110 kcal Drżący duch Składniki: - 2 opakowania budyniu waniliowego, - 280 g cukru, - 1 l mleka, - 2 opakowania galaretki agrestowej, - 1 słoik konfitury z czerwonych owoców, - 125 ml(...). Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu i gdy zaczną tężeć, również wlać do formy. Odstawić na noc w zimne miejsce. Wybić z formy. Konfiturę rozrzedzić nieco nektarem wiśniowym, wlać do...

  • Surówka jest chrupiąca i przyjemnie orzeźwiająca. Imbir leczy migrenę i trzyma w ryzach cholesterol, zwiększa koncentrację i ułatwia trawienie. Orzeźwienie mięty, soczystość jabłka, rozgrzewanie imbiru.

  • Pyszności z serka mascarpone

    ...waniliowy w proszku (lub pół opakowania budyniu), posiekane migdały i sok z cytryny i wszystko ubić na kremową masę. Połową masy nadziać cannelloni. 1/4 masy nałożyć do natłuszczonej formy, na to...

  • Często zdarza się, że w lodówce mam wszystkiego po trochu, niby nic konkretnego, ale jak wrzuci się to wszystko razem do gara to wychodzi super smaczne i sycące danie:) Oczywiście wersja lżejsza, bez zbędnego tłuszczu:)

  • Tego przepisu można użyć na wiele sposobów. Można przygotować z niego babeczki, ciasta, torty, można dodawać różne składniki i bawić się przy pieczeniu. :)

  • Sycąca, a jednocześnie lekka zupa, która najlepiej smakuje gdy sami zbierzemy potrzebne warzywa z własnego ogródka. Chociaż i te kupione na pobliskim ekologicznym ryneczku sprawdzą się wyśmienicie.

  • Galaretka niby nic takiego, a jednak wszyscy ją uwielbiamy, a do tego ma tak niewiele kalorii ;P Najczęściej podajemy ją w pucharkach, ja jednak ostatnio podałam ją troszkę inaczej... chcecie zobaczyć? Zapraszam :)

  • Pyszne kolorowe galaretki drobiowe.

Artykuły na temat: wszystko z galaretki slodkiej
  • Słodka wyspa

    ...albo z granatów. I jeszcze jeden deser: gelo. To rodzaj galaretki owocowej, tyle tylko że u nas jest zagęszczana żelatyną lub agarem, natomiast na Sycylii skrobią kukurydzianą. To tak,  jakbyśmy do(...) wytrwałości i odwagi pionierów zdobywających Dziki Zachód. Kiedy natomiast tam dotrzemy, z satysfakcją stwierdzimy, że ceny są jakieś 30 proc. niższe niż w Toskanii i wszystko ma bardziej lokalny, domowy smak...

  • Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk. Co takiego zawierają popularne, pomarańczowe warzywa, że zostały docenione przez rodaczki samej Coco Chanel? I co z nimi zrobić w kuchni? Fot. 123RF/Picsel Marchew to bogactwo beta-karotenu, który jest szalenie ważny dla cery. Odpowiednie dawki marchwi w diecie pomogą uporać się z nadmierną bladością i nadadzą skórze lekko złoty odcień. Beta-karoten, który nasz organizm zamienia na prowitaminę A, zadba też o wzrok. Dodatkowo...

  • Wszystko, co chcesz wiedzieć o mazurku

    Podobnie jak Boże Narodzenie niezaprzeczalnie kojarzy się z zimowym krajobrazem i pachnącą choinką, tak również Wielkanoc ma swoje charakterystyczne symbole. Jednym z nich bez wątpienia jest mazurek.

  • Kuchnia bez naleśników byłaby nudna. To tradycyjna potrawa, o wiekowej recepturze, uwielbiana za smak oraz prostotę wykonania. Chociaż – jak wiemy – usmażyć dobry naleśnik wcale nie jest tak łatwo. Fot. 123RF/Picsel Mówi się, że pierwszy naleśnik musi wylądować w koszu... Pierwsze naleśniki powstały w bardzo dawnych czasach, gdy człowiek na rozgrzaną powierzchnię wylał mieszaninę mąki, jaj i mleka lub wody. W tak wysmażony placek zawinął, co było pod ręką i zjadł nie używając ani talerzy, ani...

  • Słodka niespodzianka

    ...pianę, dodaj kisiel truskawkowy i jeszcze chwilę ubijaj energicznie wszystko razem. Piana powinna zabarwić się na jednolity różowy kolor. 5. Na ułożone w blasze ciasto wyłóż jabłka, następnie ubite...

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny...

  • Słodki amok

    .... Nadmiar insuliny sprawia też, że wszystko, co zjemy, błyskawicznie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Jest rozwiązanie? - Tak, teoretycznie dobrze znane, bo od lat powtarzane przez dietetyków...

  • Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Warto więc dowiedzieć się nieco więcej na ich temat. Fot. 123RF / Picsel W ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą sylwetkę. Tymczasem prawda jest całkiem inna: warzywo to możemy spożywać nawet w czasie diety, a zawarte w nim witaminy i składniki odżywcze mogą tylko pozytywnie...

  • Słodki warunek małżeńskiego dobrobytu

    ...), aż do bardzo słodkich (np. karmelem, kajmakiem). Do przełożenia tortu mogą również zostać użyte owoce, galaretki czy ciastka deserowe. Doskonały smak i konsystencję, a także jego lekkość można(...) kucharzy i cukierników odpowiedzialnych za menu weselne. Średnie ceny wahają się w granicach 40-70 zł za kilogram ciasta. Średni koszt tortu przeznaczonego dla 120 osób to około 800-1500 zł - wszystko...

  • Po zachwycie nad azjatyckim ryżem i włoskimi makaronami, Polacy znów chętnie sięgają po tradycyjne, a czasem już nieco zapomniane kasze. To świetny wybór, gdyż kasze w niezwykły sposób wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Wszelkiego rodzaju kasze przebojem powróciły do naszych jadłospisów. Coraz chętniej po nie sięgamy oraz uczymy się, jak wykorzystywać je w możliwe najbardziej kreatywny sposób. Kasza gryczana, jęczmienna, a może nieco bardziej egzotyczny kuskus lub bulgur? Bez...