• Informacje na temat:

    wodorosty nori smak

Przepisy na temat: wodorosty nori smak
Artykuły na temat: wodorosty nori smak
  • Katarzyna Bosacka: Algi na fali

    Wodorosty, chcąc nie chcąc, jemy wszyscy. Nie wierzycie?

  • Kwaśny, słodki, słony i gorzki – wydawałoby się, że to są wszystkie smaki, jakie jest w stanie wyczuć człowiek. Ale jest jeszcze jeden smak podstawowy: umami. Pierwszy raz stykamy się z nim już w niemowlęctwie, bo umami smakuje mleko matki. Umami to smak dzieciństwa. / fot. 123rf.com   Umami to jeden z pięciu podstawowych, znanych nam smaków. Jest to smak, opisywany jako „intensywny", „mięsisty" czy „rosołowy". Wywołuje przyjemne, tłustawe wrażenie na języku. Umami sprawia, że smak potrawy...

  • Sztuka jedzenia sushi

    Przygotowanie sushi to sztuka. Aby w pełni ją docenić i cieszyć się jej osiągnięciami, warto być przygotowanym odbiorcą. Poznanie podstawowych zasad pozwoli nie tylko uniknąć faux pas, ale przede wszystkim cieszyć się niuansami smaków i nie zrujnować harmonii tego małego dzieła, nad którym pracował szef.

  • Oryginalna, zabawna, pokrzepiająca opowieść o dziewczynie, która zostaje najlepszą kucharką świata. Szef kuchni Lars Thorvald ma w życiu trzy miłości - gotowanie, żonę Cynthię i córeczkę Evę. Kiedy Cynthia zakochuje się w winie i czarującym sommelierze, opieka nad córką całkowicie spada na Larsa, który dzieli się z nią swoimi kulinarnymi pasjami. Porzucona przez matkę Eva, dorastając znajduje ukojenie w smakach rodzimej Minnesoty, los pobłogosławił ją bowiem podniebieniem, jakie zdarza się...

  • Przeziębienie: 15 kuracji z całego świata

    ...... przeziębienie. Belgowie uważają, że gorącą czekoladę z dodatkiem miodu warto wypić, gdy odczujemy pierwsze objawy infekcji. Do przyrządzenia napoju najlepiej wybierzmy miód gryczany: ma wyrazisty smak(...) smakołyki bardzo często goszczą na skandynawskich stołach. Przeciwgorączkowy napar z suszu: łyżkę suszonych borówek zalej szklanką wody, gotuj ok. 5 min, przecedź, przelej do słoiczka. Popijaj napój...

  • Czy odchudzanie i prowadzenie bloga kulinarnego mogą iść w parze? Do tej pory nie byłam o tym przekonana, bo czy można gotować i piec niesamowite pyszności dla osób będących na diecie? Okazało się, że tak, dieta wcale nie musi wykluczać smacznych posiłków. Najlepszym na to dowodem jest blog Lepszy smak.... Na wstępie muszę się przyznać, że jeden przepis już wypróbowałam i nie chwaląc się Bifteki, czyli greckie kotlety mielone wyszły rewelacyjnie :). Blog dosłownie pęka w szwach od...

  • Roślinni pomocnicy w odchudzaniu

    ...smak i zapach. Skuteczne jak detoks Pracę wątroby i jelit, odpowiedzialnych za oczyszczanie i właściwą przemianę materii, wesprą też lubiane warzywa i owoce. Godne polecenia są buraki (np. w postaci(...) Kto ciągle ma ochotę na smakołyki, nie powinien stronić od niektórych przypraw. Już sam zapach wanilii, cynamonu, goździków wywołuje uczucie błogości i przyczynia się do wytwarzania w mózgu...

  • Sałatka z wędzonym pstrągiem ojcowskim, brunschetta z chlebem prądnickim, kaszanką i jajkiem przepiórczym, tort orzechowy z bryndzą podhalańską i marmoladą jabłkową - tych i wielu innych małopolskich przysmaków będzie można spróbować podczas trzynastej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku pod hasłem: „Smak Kontrolowany”. Tegoroczna odsłona imprezy zorganizowana w stylu retro to sentymentalna podróż do czasów PRL- u. Food trucki i małopolscy producenci regionalnej żywności odwiedzą podczas...

  • Na surowo

    ...smak samego mięsa poprawimy używając ostrych przypraw. Podanie surowizny wymaga jednak odpowiedniego mięsa - musi być świeże (nie może leżeć długo w lodówce) i w najlepszym gatunku.  Używane naczynia(...), 4 łyżki octu jabłkowego, 2 łyżki posiekanych ziół, do smaku: sól, pieprz. Przygotowanie: Wołowinę umyj, osusz, owiń w folię aluminiową i włóż do zamrażarki na ok. godzinę. Posiekaj drobno cebulę...

  • Opinie na temat mrożonek są podzielone: niektórzy uważają je za szkodliwe i wykluczają z diety, dla innych są źródłem witamin w trakcie zimy i podstawą wartościowych dań obiadowych. Dziś, dzięki odkryciom naukowców, wiemy, że mrożonki są równie wartościowe jak świeże produkty, a niekiedy nawet zdrowsze. Według naukowców z Hallam University w Sheffield mrożone warzywa i owoce mogą być zdrowsze niż świeże - dzieje się tak dlatego, że zamraża się świeżo zebrane warzywa, pełne witamin i...