• Informacje na temat:

    woda z cukrem jako glazura na owoce

Przepisy na temat: woda z cukrem jako glazura na owoce
  • Na grillu wszystko można zrobić smacznie i zdrowo

    ...- Karkówka i kiełbasa zostają jako klasyk, ale jest coraz więcej eksperymentów - mówi PAP Life były mistrz świata w grillowaniu Maciej Grubman i dodaje, że coraz częściej na ruszt wrzucamy ryby i warzywa. Na grillu wszystko można zrobić smacznie i zdrowo - wtóruje szef kuchni Paweł Kibart.

  • Bardzo fajne wykończenie ciasta:-))

  • Tradycyjne polskie żeberka na 6 sposobów

    ...żeberek, 2 szklanki bulionu, 3 ząbki czosnku, 4 ziarenka jałowca, kminek, olej, gałka muszkatołowa, łyżka mąki, listek laurowy, kg gotowych kopytek lub pyz (jako dodatek). • Żeberka oczyść, a następnie(...) pomidorowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw mieloną papryką, solą, pieprzem i cukrem. Sosem polej żeberka z fasolą. • Naczynie żaroodporne przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp...

  • Kumkwaty należą do tych mniej znanych u nas cytrusów. Powszechne są natomiast w krajach śródziemnomorskich, azjatyckich oraz na terenie obu Ameryk. Bardzo wyróżniają się na tle innych owoców cytrusowych, właśnie dlatego, że pokrywa jest miękka skórka o bogatym, bardzo słodkim smaku, która jest całkowicie jadalna. To czyni kumkwaty wyrafinowanym dodatkiem do wielu potraw. Znakomicie nadają się jako dodatek do sałatek, surówek itp dań. My wykorzystaliśmy właśnie w ten sposób. Schłodzona smakuje...

  • Konfitura z jarzębiny

    Składniki: - 1 kg owoców jarzębiny, - 1 kg cukru , Przygotowanie: Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce do puszczenia soku, (około 2 tygodnie). Przesypujemy owoce wraz z cukrem do głębokiej patelni i wlewamy 1/2 litra wrzącej wody. Smażymy konfitury trzykrotnie. Dzień pierwszy, smażymy (około 3 godziny) aż odparuje połowa zawartości płynów i odstawiamy. Dzień drugi...

  • Propozycja na zdrowy, smaczny napój o pięknym aromacie. Woda cytrynowo - cynamonowa działa rozgrzewająco, przeciwbakteryjnie i świetnie wpływa na urodę. Smakuje zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu w lodówce.

  • Ciekawa alternatywa do zupy

  • Gofry na wodzie wychodzą chrupiące i długo po wystudzeniu zachowują chrupkość, a do tego mogą je jeść osoby nietolerujące mleka.

  • Sakiewki są świetną przystawką/deserem zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Farsz może być dowolny!

  • Dziś mało kto potrafi zacny i smakowitości smalcyk przyrządzić. Wielu czeladników oraz mistrzów kuchni przypisuje sobie autorstwo rzekomo najlepszego smalcu. Jednak jeśli spróbujecie tego, któren poniżej opisan jest, to dopiero poznacie, co to prawdziwy- zacny, a smakowitości wielkiej smalcyk, jaki drzewiej nasi przodkowie robili. Od nich tę naukę wyniosłem i Wam ją tutaj przekazuję…

Artykuły na temat: woda z cukrem jako glazura na owoce
  • Woda różana w Polsce nie jest produktem rozpowszechnionym. Mało kto wie, że nie jest używana tylko jako składnik kosmetyków, maseczek i kąpieli, ale i jako pyszny dodatek do jedzenia! Fot. 123RF.COM/PICSEL Woda różana jest produktem ubocznym, który powstaje przy produkcji olejku różanego. Początkowo była wytwarzana jedynie w krajach arabskich, jednak obecnie rozpowszechniona jest niemal na całym świecie. Woda różana jest popularna nie tylko w kuchni arabskiej, ale i azjatyckiej. Bardzo...

  • Ponad 3 miliony Polaków choruje na cukrzycę. Rocznie z powodu powikłań umiera około 21 tysięcy z nich. Co 10. Polak nigdy nie badał poziomu glukozy we krwi. Ponad 3 miliony Polaków choruje na cukrzycę. Wielu z nich nie zdaje sobie sprawy ze swojej choroby. Dowiaduje się o niej dopiero, gdy cukrzyca zaczyna zagrażać ich życiu. Ta choroba cywilizacyjna jest obecnie jednym z największych wyzwań medycyny. Patrick Olsson i Lars-Erik Litsfeldt sami są diabetykami (Patrick z powodu powikłań...

  • Karp, uszka, barszcz - to zapewne pierwsze skojarzenia na myśl o świątecznym jedzeniu. A suszone owoce? To przecież one od wieków odpowiadają za polskie wigilijne smaki i zapachy. Przekonaj się, w jak znakomity sposób można je wykorzystać w trakcie zbliżającej się świątecznej uczty. „Suszenie to jedna z najstarszych, naturalnych metod utrwalania żywności. Umożliwia ona dłuższe przechowywanie żywności przy jednoczesnym zachowaniu jej intensywnego smaku i aromatu składników", opowiada Iwonna...

  • Latem częściej przypomina się nam o konieczności picia wody. Nie mamy zaufania do "kranówki", więc sięgamy po wodę butelkowaną. Jednak wybór wcale nie jest prosty, bo, jak się okazuje, woda wodzie nierówna. Fot. materiały prasowe Woda jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, nie tylko gasi pragnienie, ale jest również rozpuszczalnikiem wielu związków powstających w procesach metabolicznych. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, dorosła kobieta...

  • Coraz więcej Polaków zdaje sobie sprawę, że picie odpowiedniej ilości wody jest bardzo ważne dla zdrowia. Wiele osób sięga tylko po wodę mineralną czy źródlaną, bojąc się jak ognia spożycia wody z kranu. Co jest prawdą o wodzie dostarczanej przez wodociągi? Fot. 123RF/Picsel Polacy niechętnie decydują się na wypicie „kranówki". Z dawnych lat wdrukowane mamy, że wypicie wody prosto z kranu skończy się rozstrojem kiszek, bólem brzucha lub inną dolegliwością. W 2009 roku TNS OBOP przeprowadził...

  • Źródlana, mineralna, stołowa. Wysoko, średnio lub niskozmineralizowana. Gazowana, lekko gazowana, niegazowana… Po którą wodę sięgasz najczęściej? Która najlepiej wpływa na nasze zdrowie? Przed dokonaniem wyboru dowiedz się, jaka będzie dla Ciebie najlepsza. Fot.123RF Zanim butelka z wodą trafi na sklepową półkę, musi spełnić rygorystyczne kryteria bezpieczeństwa zdrowotnego. Rodzaje oraz procedury jej wydobycia określone zostały w rozporządzeniu Ministra Zdrowia. Te więc wody, które możemy...

  • Bez miksera, bez wyciskarki do soków i bez wysiłku zrobisz zdrowy i smaczny napój, który nawodni i oczyści twój organizm. Wystarczy tylko ok. 15 minut, woda, lód, kilka ulubionych owoców, warzyw i ziół. Najprostsza metoda na naturalne piękno prosto z Paryża. W książce znajdziesz przepisy na wodę oczyszczającą pełną witamin i antyoksydantów - bez cukru, konserwantów i innych dodatków chemicznych. Zainspiruj się i odkryj najmodniejszy francuski sposób na zachowanie zdrowia i urody. Kiedy robi...

  • Po słoik pysznego, domowego dżemu lub marmolady w długie, jesienne lub zimowe wieczory lubi sięgnąć chyba każdy z nas. Warto więc wykorzystać pełnię wiosny i lata, by na czas zgromadzić odpowiednie produkty i przygotować się do procesu pasteryzacji. W nagrodę otrzymujemy pełnowartościowe rarytasy, które oprócz walorów smakowych dostarczą nam również cennych witamin i minerałów. Fot. 123RF/PICSEL Zanim jednak wyparzymy słoiki, warto skupić się nad istotą zdrowych przetworów. Na co zwrócić...

  • Można je kochać albo nienawidzić. Są słodkie, dlatego wiele osób zastępuje nimi cukierki i czekolady. Ich dostępność powoduje, że coraz częściej decydujemy się po nie sięgać. Jemy je, bo pani w telewizji powiedziała, że są zdrowe, nie pytając czy to prawda. Wybiegasz rano z domu, nie jedząc śniadania i nie zabierając nic ze sobą do przegryzienia. Czujesz ssące uczucie w żołądku, więc kupujesz suszone owoce, myśląc, że będzie to najlepszy dla ciebie wybór. Ale czy tak jest na pewno? Panuje...

  • Można je kochać albo nienawidzić. Są słodkie, dlatego wiele osób zastępuje nimi cukierki i czekolady. Ich dostępność powoduje, że coraz częściej decydujemy się po nie sięgać. Jemy je, bo pani w telewizji powiedziała, że są zdrowe, nie pytając czy to prawda. Wybiegasz rano z domu, nie jedząc śniadania i nie zabierając nic ze sobą do przegryzienia. Czujesz ssące uczucie w żołądku, więc kupujesz suszone owoce, myśląc, że będzie to najlepszy dla ciebie wybór. Ale czy tak jest na pewno? Panuje...