• Informacje na temat:

    woda maka

Przepisy na temat: woda maka
  • Kluski z makiem i bakaliami

    Sposób przygotowania 1. Mak przełóż do garnka. Dodaj rozdrobnione bakalie, płatki migdałowe, masło, mleko i cukier waniliowy. Mieszając, gotuj masę, aż masło się roztopi. Wtedy zmniejsz płomień i gotuj 10 min.  2. W garnku zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć  makaron, zamieszaj. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 8-10 minut. Potem makaron odcedź, przelej na...

  • Proponuję dziś przepis na moje idealne ciasto na pierogi składające się z trzech składników i nie wymagające zbytniej pracy, wszystko dzieje się praktycznie samo - a potem tylko wałkowanie bez wysiłku. Tajemnicą sukcesu jest mąka poznańska i gorąca woda, w zasadzie wrzątek, ale woda miękka, jeśli macie twardą wodę, to do tego przepisu użyjcie ugotowanej mineralnej, albo filtrowanej.

  • Precle z makiem i sezamem

    Wystarczy dobry pomysł i kilka wolnych chwil, by z prostych składników zrobić coś wyjątkowego.

  • Propozycja na zdrowy, smaczny napój o pięknym aromacie. Woda cytrynowo - cynamonowa działa rozgrzewająco, przeciwbakteryjnie i świetnie wpływa na urodę. Smakuje zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu w lodówce.

  • Mak bez tajemnic

    Przepisy na pyszne ciasta!

  • Gofry na wodzie wychodzą chrupiące i długo po wystudzeniu zachowują chrupkość, a do tego mogą je jeść osoby nietolerujące mleka.

  • Bajgiel z makiem, pstrągiem i cebulą

    Sposób przygotowania 1. W rondelku wymieszaj sól, cukier, ocet i wodę, a następnie zagotuj. Dodaj pokrojoną cebule i odstaw na 15 minut. Piklowana cebula...

  • Kumkwaty należą do tych mniej znanych u nas cytrusów. Powszechne są natomiast w krajach śródziemnomorskich, azjatyckich oraz na terenie obu Ameryk. Bardzo wyróżniają się na tle innych owoców cytrusowych, właśnie dlatego, że pokrywa jest miękka skórka o bogatym, bardzo słodkim smaku, która jest całkowicie jadalna. To czyni kumkwaty wyrafinowanym dodatkiem do wielu potraw. Znakomicie nadają się jako dodatek do sałatek, surówek itp dań. My wykorzystaliśmy właśnie w ten sposób. Schłodzona smakuje...

  • Knedle z makiem w sosie z owoców leśnych

    Wystarczy dla czteroosobowej rodziny.

  • Szybka, zdrowa i orzeźwiająca woda smakowa, bez żadnych ulepszaczy i "podkręcaczy" smaku:)

Artykuły na temat: woda maka
  • Mąką można leczyć

    ...​Wybierz taką, która poprawi twoje zdrowie! Jest niezbędna, aby powstały pyszne wypieki, naleśniki czy makaron. Początkowo mąkę wytwarzano rozcierając ziarna roślin pomiędzy dwoma kamieniami. Z uzyskanego w ten sposób proszku, wymieszanego z wodą, powstawało pierwsze pieczywo - podpłomyki. Ale mąkę można wytwarzać nie tylko ze zbóż.

  • Woda różana w Polsce nie jest produktem rozpowszechnionym. Mało kto wie, że nie jest używana tylko jako składnik kosmetyków, maseczek i kąpieli, ale i jako pyszny dodatek do jedzenia! Fot. 123RF.COM/PICSEL Woda różana jest produktem ubocznym, który powstaje przy produkcji olejku różanego. Początkowo była wytwarzana jedynie w krajach arabskich, jednak obecnie rozpowszechniona jest niemal na całym świecie. Woda różana jest popularna nie tylko w kuchni arabskiej, ale i azjatyckiej. Bardzo...

  • Mąka ziemniaczana: Najlepszy naturalny kosmetyk

    Skrobia jest łagodna dla skóry, nie podrażnia jej i nie zatyka porów. Wspomaga leczenie egzemy. Warto mieć ją pod ręką, choćby z tych trzech powodów.

  • Latem częściej przypomina się nam o konieczności picia wody. Nie mamy zaufania do "kranówki", więc sięgamy po wodę butelkowaną. Jednak wybór wcale nie jest prosty, bo, jak się okazuje, woda wodzie nierówna. Fot. materiały prasowe Woda jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, nie tylko gasi pragnienie, ale jest również rozpuszczalnikiem wielu związków powstających w procesach metabolicznych. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, dorosła kobieta...

  • Mak polny na gardłowe sprawy

    Picie odwaru z tej rośliny pomaga w nieżytach jamy ustnej, a także przy bólach gardła.

  • Źródlana, mineralna, stołowa. Wysoko, średnio lub niskozmineralizowana. Gazowana, lekko gazowana, niegazowana… Po którą wodę sięgasz najczęściej? Która najlepiej wpływa na nasze zdrowie? Przed dokonaniem wyboru dowiedz się, jaka będzie dla Ciebie najlepsza. Fot.123RF Zanim butelka z wodą trafi na sklepową półkę, musi spełnić rygorystyczne kryteria bezpieczeństwa zdrowotnego. Rodzaje oraz procedury jej wydobycia określone zostały w rozporządzeniu Ministra Zdrowia. Te więc wody, które możemy...

  • Katarzyna Bosacka: Mak? Oj, tak!

    Siała baba mak, nie wiedziała jak, a że chytra była, dolała do niego wody, wrzuciła sztuczny miód, bułkę tartą, mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, syrop glukozowo-fruktozowy i chemiczny olejek migdałowy. Wszystko zapuszkowała i sprzedać w sklepie poleciała.

  • Coraz więcej Polaków zdaje sobie sprawę, że picie odpowiedniej ilości wody jest bardzo ważne dla zdrowia. Wiele osób sięga tylko po wodę mineralną czy źródlaną, bojąc się jak ognia spożycia wody z kranu. Co jest prawdą o wodzie dostarczanej przez wodociągi? Fot. 123RF/Picsel Polacy niechętnie decydują się na wypicie „kranówki". Z dawnych lat wdrukowane mamy, że wypicie wody prosto z kranu skończy się rozstrojem kiszek, bólem brzucha lub inną dolegliwością. W 2009 roku TNS OBOP przeprowadził...

  • Pierogi z makiem wygrały w Szczecinie

    W ostatni weekend w Szczecinie odbył się kolejny finał regionalny konkursu "Polskie danie dla Europy". Pierwsze miejsce w zajęły "Pierogi z makiem" przyrządzone przez Annę Zaborowską ze Szczecina.

  • Bez miksera, bez wyciskarki do soków i bez wysiłku zrobisz zdrowy i smaczny napój, który nawodni i oczyści twój organizm. Wystarczy tylko ok. 15 minut, woda, lód, kilka ulubionych owoców, warzyw i ziół. Najprostsza metoda na naturalne piękno prosto z Paryża. W książce znajdziesz przepisy na wodę oczyszczającą pełną witamin i antyoksydantów - bez cukru, konserwantów i innych dodatków chemicznych. Zainspiruj się i odkryj najmodniejszy francuski sposób na zachowanie zdrowia i urody. Kiedy robi...