• Informacje na temat:

    włożyc do brytfanki

Przepisy na temat: włożyc do brytfanki
  • Schab szpikowany goździkami

    Sposób przygotowania 1. Schab opłucz, osusz, wierzch delikatnie ponacinaj w krateczkę i naszpikuj goździkami. Mięso włóż do brytfanki. Margarynę stop. Gorącą polej mięso. Posyp je solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez godzinę i 45 minut. W czasie pieczenia szynkę często polewaj sosem z dna brytfanki.  2. Konfiturę podgrzej...

  • Pyszny kurczaczek :)

  • Cannelloni z boczkiem

    Świetny pomysł na kolację w gronie znajomych

  • Smakuje wybornie. Na oszczędną kolację w sam raz.

  • Nadziewane piersi kurczaka

    Sposób przygotowania 1. Pierś umyj, rozbij, posól. Mięso natrzyj przyprawami. Odstaw na godzinę. Cebulę, kurki pokrój, usmaż, posól.  2. Na każdy płat piersi kładź farsz i ser, zwiń. Obtocz w mące, obsmaż. Włóż do brytfanki, zalej bulionem, przykryj i duś 40 minut. Papryki i cukinię pokrój, podsmaż na oliwie z przyprawami. Podawaj z roladkami. 

  • Tradycyjny przepis na zasmażane buraczki na smalcu, doprawione octem winnym oraz cukrem. Domowe buraczki na ciepło to fantastyczny dodatek do drugiego dania: do kotleta mielonego, schabowego, a także do pieczonej kaczki lub gęsi.

  • Podudzia w pomidorach

    ...brytfanki włóż mięso. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz przez 45 minut. Udekoruj, np. bazylią.

  • Aromatyczny i bardzo smaczny sos do pizzy, który również może zastąpić ketchup.

  • Nadziewane pakieciki z papryczką i chili

    ...wkładaj papryki i cebulę z czosnkiem. Owiń szynką, podsmaż na maśle, ostudź. Na polędwiczkach ułóż tymianek,każdą zawiń w folię aluminiową. 4. Mięso włóż do brytfanki,podlej wodą. Brytfankę wstaw do...

  • Smak jaj z chrzanem jest obłędny postanowiłam wymyślić coś nowego i efektownego na świąteczny stół. Połączenie smaku i tekstury, jaja, galarety i farszu z chrzanem wypadło rewelacyjnie.

Artykuły na temat: włożyc do brytfanki
  • Kurczak po diabelsku

    1. Tuszkę kurczaka dokładnie umyj, osusz, w środku i na zewnątrz natrzyj solą oraz pieprzem. Szałwię opłucz, osusz, połowę gałązek włóż do środka tuszki....

  • Święta Wielkiej Nocy zbliżają się wielkimi krokami. W sklepach pojawiają się czekoladowe zajączki, cukrowe baranki, a w domach już niedługo pachnieć będzie świeżą rzeżuchą i pieczonymi mazurkami. Fot. materiały prasowe Dla wielu z nas jedną z najważniejszych tradycji wielkanocnych jest szykowanie święconki. Jakie produkty powinny znaleźć się w koszyczku? Podstawowe składniki Produkty, które znajdą się w święconce powinny być przemyślane, a nie przypadkowe. Pamiętajmy też, by wybierać...

  • Sposób na kruchą i soczystą pieczeń

    Aby pieczone mięsa zachowały soczysty smak, należy od razu włożyć je do bardzo gorącego piekarnika (temperatura około 220 st.) i piec ok. 15 minut.

  • Zawartość koszyczka wielkanocnego ma znaczenie symboliczne i jest mocno zakorzeniona w tradycji. Co jest niezbędne? Bez czego na pewno koszyczek się nie obędzie? A co można dołożyć dodatkowo? Fot. © 123RF.COM/PICSEL Staropolskie obyczaje święcenia pokarmów znacznie różniły się od współczesnych. Przede wszystkim zwyczaj obchodzony był w domach i dworkach szlacheckich, gdzie ksiądz lub biskup dokonywał symbolicznego gestu pokropienia wodą zgromadzonych pokarmów. Ich ilość mogłaby dziś zadziwić...

  • Kaczka w pomarańczach

    ...kaczkę z brytfanki, wywar przecedź do rondelka. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w zimnym bulionie wlej do wywaru z kaczki i mieszając zagotuj. Ponownie włóż pomarańcze. Sos dopraw, przelej do eleganckiej...

  • Jak można nie kochać kogoś, kto robi dla nas tosty? Ale co to właściwie znaczy robić tosty? Czy za wrzucenie do tostera, czy włożenie do opiekacza kilku kromek pieczywa, powinniśmy obdarzać kogoś miłością? Fot. 123RF/Picsel Amerykański sposób na tosty - to właśnie ten, już opisany. No i jaka to sztuka? Wystarczy mieć toster. Równie amerykańską metoda są tzw. sandwicze - żadnej filozofii tu nie ma - dwie kromki, ser, pomidor, opiekacz... Są jednak tosty warte najpiękniejszych uczuć. I nie...

  • ...kaczkę z brytfanki, wywar przecedź do rondelka. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w zimnym bulionie wlej do wywaru z kaczki i mieszając zagotuj. Ponownie włóż pomarańcze. Sos dopraw, przelej do eleganckiej...

  • Bardziej kreatywna, naturalna i oryginalna od współczesnej. Kuchnia PRL-u to nie tylko relikt przeszłości, ale proste ponadczasowe dania. Poznaj smakołyki Polski Ludowej od strony sklepowej półki i kuchennego blatu. Fot. 123RF Dla gospodyń z tamtych lat brak czekolady, kukurydzy czy marcepanu, nie był problemem. Te mistrzynie zamienników potrafiły wyczarować ciasto czekoladowe bez czekolady, a z fasoli i marchwi marcepan. W czasach, gdy trudno było o mięso wieprzowe, kotleta schabowego robiły...

  • Pieczeń rzymska

    Do mięsa włożyć namoczone i odciśnięte bułki, posiekaną cebulę, starty na tarce surowy ziemniak, surowe jaja, przyprawy. Wszystko razem dobrze wyrobić. Uformować mięso na zwilżonej wodą desce, zrobić w nim rowek, w który włożyć obrane jaja na twardo, zalepić starannie. Wysoką brytfannę posmarować oliwą, wyłożyć pergaminem. Posmarować oliwą papier i posypać go tartą bułką. Włożyć do brytfanki...

  • Okres wigilijny to gorączkowy czas, do którego trzeba się w odpowiedni sposób przygotować, aby ze wszystkim zdążyć przed pierwszą gwiazdką. Warto rozplanować sobie, co kiedy ugotujemy. Dzięki temu nie będziemy zmuszeni robić kilku rzeczy na raz. Kiedy przygotowywać potrawy, żeby wyrobić się ze wszystkim w Wigilię? / fot. 123rf.com   Niektóre potrawy wigilijne można przygotować dużo wcześniej i je zamrozić. Warto przyjrzeć się bliżej takim daniom i zobaczyć jak je przechować w odpowiedni...