• Informacje na temat:

    włoskie tiramisu według aleex

Przepisy na temat: włoskie tiramisu według aleex
  • Polecam kolejny smaczny deser o smaku tiramisu.

  • Smaczny deser, który "podnosi mnie na duchu". Taki deser,rzeczywiście każdego podniesie na duchu. Starałam się zrobić ten deser tak jak robią go Włosi.

  • Włoskie Tiramisu to deser, który składa się z dwóch warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą, na którą nakłada się warstwy kremu z serka mascarpone, a całość posypuje czekoladą lub kakao. Deser podaje się silnie schłodzony zwykle do kawy espresso. Przepisów na tiramisu istnieje co najmniej kilkadziesiąt, ten jest jednym z nich, i według mnie - jednym z lepszych. Deser ten najlepiej serwować w pucharkach lub jeść łyżką z niewielkiego naczynia, ponieważ jest dość luźny. Bardzo polecam :-)

  • Wypróbowany przepis na "Włoskie tiramisu"

  • Sprawdzony przepis na "Włoskie tiramisu"

  • Piszę "prawdziwe włoskie", bo można u nas zjeść sporo różnych deserów o smaku tiramisu, jednak o oryginał trudno. Ponieważ dostałem (niezastąpiony Lidl!) oryginalne włoskie biszkopty, włoski serek mascarpone, to pokusiłem się o starcie z oryginałem. O ile pamiętam smak z Włoch - to się udało!

  • Pyszny włoski smak...

  • Bardzo smaczny deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka mascarpone.

  • Super przepis na pyszne włoskie tiramisu.

  • Pyszne i łatwe w przygotowaniu włoskie Tiramisu. Polecam przygotować w pucharkach. Życzę miłego przygotowywania i oczywiście pysznego efektu końcowego!

Artykuły na temat: włoskie tiramisu według aleex
  • Zabieramy Was w kulinarną podróż po Półwyspie Apenińskim - krainie, gdzie znajdziemy najlepsze makarony, pomidory oraz wina. Fot. 123RF/Picsel Kuchnia włoska przeszła przemianę w średniowieczu, kiedy to zrezygnowano z jadania tak dużej ilości mięsa, na rzecz zdrowych ryb i warzyw. Świat, o potrawach z Półwyspu Apenińskiego, usłyszał w XVI wieku za czasów Katarzyny Medici, której kucharze zasłynęli na salonach francuskich, pozwalając tym samym na to by uczeń przerósł mistrza. Na przełomie XIX...

  • W siódmym odcinku "Bake Off Junior" Piotrek zaprezentował przepis na autorskie kulki mocy. Kulki mocy kokosowe 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka kokosowego ½ szklanki daktyli (ok. 8 sztuk) 1 łyżka sproszkowanej wanilii 1 łyżeczka cynamonu kilka kropel aromatu waniliowego kilka sztuk migdałów bez skórki wiórki kokosowe do obtoczenia Kulki mocy orzechowe 500 g suszonych, miękkich daktyli 300 ml wrzątku 200 g orzechów włoskich 65 g orzechów nerkowca 30 g kakao 400 g wiórków...

  • Masz głowę pełną kulinarnych pomysłów? Potrafisz wyczarować danie, które zachwyciłoby największą gwiazdę filmową? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na oba pytania, to konkurs jest właśnie dla Ciebie. Wyobraź sobie, że jesteś osobistym kucharzem jednej z największych gwiaz Hollywood. Gwiazda, jak to gwiazda ma swoje zachcianki i kaprysy. Tym razem zażyczyła sobie danie zrobione z wykorzystaniem 5 najbardziej lubianych przez nią składników. Oto one: - awokado- cytryna- miód- orzechy laskowe-...

  • Klimatyczne wnętrze, pyszne jedzenie, świetni ludzie i wyśmienite wino - te kilka słów idealnie opisują Festiwal Wina , który odbył się w czwartek w Trattorii Soprano. Smaker objął to wydarzenie patronatem. Zapraszamy na relację! Gdy wybiła godzina 18:00, w dolnej sali restauracji Trattoria Soprano zaczęli gromadzić się miłośnicy wina. Festiwal otworzył sommelier Pan Lech Andrzejewski, który poprowadził warsztaty dla początkujących degustatorów. Dowiedzieliśmy się m.in. jak prawidłowo...

  • Duże emocje towarzyszyły „Pojedynkowi Kulinarnemu", który zorganizowała restauracja Trattoria Soprano 24 września. Byliśmy tam! Przedstawiamy relację z tego wydarzenia. Do walki na najlepszą pizzę, w samo południe stanęli autorzy blogów kulinarnych: kuchnianawzgorzu.pl, www.poracoszjesc.pl, ilovecooking92.blogspot.com, pinkcake.blox.pl oraz dwóch amatorów kulinarnych, wyłonionych w konkursie na fanpage Trattoria Soprano. Przed pojedynkiem Pizzer przeprowadził dla uczestników szkolenie z...

  • Niewiele jest narodowych kuchni, które mogą się poszczycić taką różnorodnością zarówno składników, jak i metod gotowania. Popularna w Polsce pizza jest narodową potrawą Włochów, a każdy region tego kraju ma jej własną odmianę, stąd np. pizza neapolitana czy sicciliana. Kulinarne Włochy dzielą się na regiony: północny, środkowy, południowy oraz odrębną Sycylię. Północ to kuchnia obfitująca w mięsa smażone na maśle, południe szeroko czerpie z owoców morza i oliwy. Kuchnia włoska jest bardzo...

  • Oto przepis, który w piątym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Churros200 ml wody100 g masła1 łyżeczka cukru200 g mąki 4 jaja (M)1 łyżka spirytusu lub wódki1 l oleju rzepakowego6 łyżek cukru pudru z cynamonem i kardamonem Sos czekoladowy200 ml śmietanki 30%1 łyżka masła100 g gorzkiej czekolady1 szczypta cynamonu Frużelina śliwkowa½ kg śliwek1 łyżka wody 2-3 łyżki cukru (do smaku)4 goździki1 szczypta cynamonu 1 szczypta kardamonu2 łyżki mąki ziemniaczanej Podanie1...

  • W siódmym odcinku "Bake Off Junior" Julia zaprezentowała przepis na zdrowe autorskie kulki mocy. Kulki kokosowe 30 g nasion goji woda do namoczenia nasion (tyle, by przykryło nasiona) 300 g świeżych daktyli 100 g nasion chia 100 g pestek dyni 100 g musu kokosowego 300 g wiórków kokosowych Kulki pomarańczowe 300 g suszonych, miękkich moreli 200 g orzechów włoskich 2 łyżki soku pomarańczowego 50 g chili Kulki śliwkowe 300 g suszonych śliwek skórka z jednej pomarańczy 2 łyżeczki...

  • Karnawał to czas zabawy i radości. Ważną częścią każdego udanego przyjęcia jest także pyszne jedzenie. Jeśli właśnie planujesz imprezę i poszukujesz kulinarnych inspiracji, sprawdź, co proponuje mistrz sztuki kucharskiej Mateusz Gessler, Ambasador Centrów Handlowych Pasaż Tesco. Najprostszym rozwiązaniem na spotkanie ze znajomymi będą ciekawe przekąski. Najlepiej, aby takie mini dania były zróżnicowane pod względem smaków (wytrawne i słodkie) oraz sposobu podania (na zimno i na ciepło). Oto...

  • Walentynki za parę dni a Wy dalej nie macie planów? Może w tym roku zamiast kina i wizyty w restauracji, zaskoczysz swoją drugą połówkę własnoręcznie przygotowaną kolacją? Fot. 123RF/Picsel Dania gotowane z miłością smakują najlepiej. Oto pomysł na pyszną i prostą w przyrządzeniu kolację według Mateusza Gesslera, Ambasadora Centów Handlowych Pasaże Tesco. Wegetariański bulion z soczewicy SKŁADNIKI: 200 g brązowej soczewicy 3 ząbki czosnku Włoszczyzna (seler, pietruszka, marchew) 3...