• Informacje na temat:

    włoskie przystawki ze szpinakiem

Przepisy na temat: włoskie przystawki ze szpinakiem
Artykuły na temat: włoskie przystawki ze szpinakiem
  • Włoskie wesele

    ...wspaniałe dania - koronę grillowanych plastrów bakłażanów, która miała w środku gniazdo taglierini z sosem pesto czy świeże ravioli nadziewane ricottą i szpinakiem z gęstym ragoût z kaczki albo pyszne(...) i przełyku po kolacji oraz pozwala odzyskać siły osłabione nadmierną konsumpcją. Z pewnością włoskie posiłki weselne są mniej obfite od polskich i nie spotkałam we Włoszech polskiego zwyczaju, skądinąd...

  • - A właśnie tajemnica naszej kuchni wywodzącej się z biedy, tkwi w prostocie. Sekret smaku natomiast w składnikach wysokiej jakości, dojrzewających na słońcu - Tak o swojej kuchni mówią Włosi, którzy jeść pizze i pastę zaczęli dopiero w XIX wieku. W pierwszych wiekach istnienia Rzymu, jadano to, co można było przyrządzić, dzięki uprawie ziemi i hodowli bydła. Potrawą narodową była zwykła "papka" - gęsta i rozgotowana, ze zmielonego prosa, jęczmienia, pszenicy lub roślin strączkowych. Sztuka...

  • Potrawy wloskie czyli menu weselne

    ...jednak po kolei. Antipasti: czyli przystawki: 1. Tacchino e rugola .  Do menu wkradl sie blad. Chodzi o salate rucola lub po polsku rokole. Bylo to bardzo dobre. Cieniutkie plastry indyka z malymi(...) kolor i tez sa miekkie wbija sie jajka i razem przesmaza. Duzo ostrej papryki. I tak zakonczylismy jesc przystawki. Caly czas popijamy czym kto lubi. Woda, winem bialym lub czerwonym. Nie ma regul...

  • Od dzieciństwa słyszymy, że znienawidzona wątróbka i szpinak są zdrowe i trzeba je jeść. Okazuje się, że, i owszem, są one korzystne dla zdrowia, ale z innych powodów, dla których były zalecane od lat. Czy szpinak i wątróbka są lekiem na raka? / fot. 123RF.COM Szpinak, zjadany ze smakiem przez znanego z kreskówek Popeye'a, okazuje się nie tylko źródłem żelaza, ale też bronią w walce z rakiem płuc. Również wątróbka jest dla nas cenna nie tylko ze względu na zawarte w niej żelazo. Potwierdzają...

  • Szpinak, jakiego nie jadłaś

    Jeśli uważasz, że dania ze szpinakiem są mdłe, to znaczy, że nie próbowałaś dobrze przyrządzonego!

  • Masz głowę pełną kulinarnych pomysłów? Potrafisz wyczarować danie, które zachwyciłoby największą gwiazdę filmową? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na oba pytania, to konkurs jest właśnie dla Ciebie. Wyobraź sobie, że jesteś osobistym kucharzem jednej z największych gwiaz Hollywood. Gwiazda, jak to gwiazda ma swoje zachcianki i kaprysy. Tym razem zażyczyła sobie danie zrobione z wykorzystaniem 5 najbardziej lubianych przez nią składników. Oto one: - awokado- cytryna- miód- orzechy laskowe-...

  • Południowy Tyrol: Całkiem inne Włochy

    ..."Południowy Tyrol. Inne Włochy" - takim hasłem reklamuje się ten region. Faktycznie na każdym kroku - zaczynając od podwójnych nazw miejscowości i ich ulic - mieszają się tu niemieckie i włoskie(...) - kluseczki podawane najczęściej ze szpinakiem, käseknödel - knedle z masłem i parmezanem, szpinakiem lub speckiem, schlützkrapfen - delikatne pierożki ravioli, a na deser obowiązkowo apfelstudel...

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze względu...

  • Katarzyna Bosacka: Żadna ze mnie dama

    ...rodzinie w Kanadzie? - Wszystko: potrawy włoskie, chińskie, meksykańskie, japońskie, ale najczęściej polskie. Ponieważ w Ottawie jestem ambasadorową, promuję polskie jedzenie. Nakręciłam się na nowoczesną polską kuchnię. Robię na przykład kolorowe pierogi - barwię je szpinakiem, kurkumą, buraczkami albo kakao. Gotuję dużo zup - uwielbiamy dwukolorowy krem pietruszkowy z białego korzenia...

  • Duże emocje towarzyszyły „Pojedynkowi Kulinarnemu", który zorganizowała restauracja Trattoria Soprano 24 września. Byliśmy tam! Przedstawiamy relację z tego wydarzenia. Do walki na najlepszą pizzę, w samo południe stanęli autorzy blogów kulinarnych: kuchnianawzgorzu.pl, www.poracoszjesc.pl, ilovecooking92.blogspot.com, pinkcake.blox.pl oraz dwóch amatorów kulinarnych, wyłonionych w konkursie na fanpage Trattoria Soprano. Przed pojedynkiem Pizzer przeprowadził dla uczestników szkolenie z...