• Informacje na temat:

    włoski sos do pizzy

Przepisy na temat: włoski sos do pizzy
  • Siedem zaskakujących faktów na temat pizzy

    Ciasto z ciągnącym serem, polane sosem pomidorowym – kto by pomyślał, że przepis na ponadczasowe i szalenie popularnie danie jest tak prosty? Pizza podbiła serca mieszkańców niemal wszystkich państw świata. Mimo drobnych regionalnych różnic w sposobie przyrządzenia i podania, jest chyba najbardziej uniwersalną potrawą. Z okazji przypadającego 9 lutego Międzynarodowego Dnia Pizzy poznaj siedem...

  • Aromatyczny i bardzo smaczny sos do pizzy, który również może zastąpić ketchup.

  • Domowa pizza hawajska

    Uwielbiana przez wszystkich, dobra zarówno na słodko, jak i wytrawnie – pizza. Ten wywodzący się z Włoch przysmak jest jednym z najlepiej znanych fast foodów na świecie. Oryginalna to ta na cienkim cieście, posmarowana sosem pomidorowym, obsypana mozzarellą i ziołami. Dzisiaj znana jest w różnych odmianach, z rozmaitymi dodatkami. Zamiast sięgać po pizzę kupioną w sklepie lub w osiedlowej...

  • Sos pomidorowy do pizzy z przyprawami

  • Prawdziwa to ta na cienkim cieście, bez dodatków i ketchupu...

    ...wykonane z mąki typu 500, która powoduje, iż jest ono nie tylko smaczne. - Lekkość włoskiej pizzy sprawia, że po zjedzeniu odczuwa się sytość, jednakże nie obciąża ona systemu trawiennego. Do(...) z kolorem włoskiej flagi - zauważa Russo. Choć ciasto w pizzy jest najważniejsze, nie zawsze musi być ono wykonane w tradycyjny sposób. Dominika Wójciak, zwyciężczyni III polskiej edycji programu...

  • Bardzo łatwy sos i nie tylko do pizzy:)

  • Święta po włosku

    Co warto wiedzieć o włoskim makaronie.

  • Sos który was zachwyci, smakiem i prostotą wykonania.

  • Jak łączyć przyprawy i zioła w kuchni?

    ...orzeźwiające oregano oraz tymianek i czosnek. Tak przyrządzony sos można podawać na pizzy i z różnego rodzaju makaronami. Podobnie przyprawiamy francuskie ratatouille. Musi się w nim znaleźć dużo bazylii(...) własnej kuchni. Podpowiadamy, jak łączyć przyprawy i zioła z popularnymi produktami. Dania warzywne Polacy kochają kuchnię włoską, a ta głównie opiera się na pomidorach. Idealny sos pomidorowy...

  • sos do posmarowania pizzy

Artykuły na temat: włoski sos do pizzy
  • Światowy Dzień Pizzy w Twojej kuchni z marką WINIARY!

    Pizza to potrawa, której nikomu nie trzeba przedstawiać, ani nie trzeba nikogo do niej zachęcać. Nie każdy jednak wie, że 9 lutego obchodzimy Światowy Dzień Pizzy. Z tej okazji marka WINIARY zachęca do przygotowania bliskim prawdziwej włoskiej uczty. Zainspiruj się poniższymi pomysłami i spróbuj stworzyć wspólnie z rodziną własną, oryginalną pizzę bez wychodzenia z domu!

  • Pizza to najlepszy kulinarny towar eksportowy świata. Jadana dziś wszędzie, od rodzimych Włoch, przez obie Ameryki, po Nepal. Ikoniczne danie kuchni śródziemnomorskiej, i jednocześnie synonim szybkiego oraz niezdrowego jedzenia. Z okazji Dnia Pizzy bierzemy w obronę aromatyczną flagę Włoch. Fot. 123RF/Picsel Jak większość tradycyjnych dań, tak i pizza może pochwalić się długim rodowodem. Płaskie placki jadano już w czasach antycznych, dodając do nich oliwę, czosnek i ser. Współczesna pizza...

  • Pizza jest jednym z ulubionych dań Polaków. Zajadamy się nią na obiad, kolację i podczas spotkań ze znajomymi. Wcale nie trzeba jej zamawiać z pizzerii, ponieważ swoją wersję pizzy można przyrządzić samodzielnie. Jak? Podpowiadamy.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Śmietana i Włochy: Trudna relacja

    Śmietana tak naprawdę nie należy do włoskiej tradycji. To Polacy, Niemcy i Amerykanie dodają ją kilogramami do makaronu, a potem wypominają nam, że włoska kuchnia jest tłusta - piszą autorzy książki "Kuchnia Dantego" Alfredo Boscolo i Leonardo Masi.

  • Jedzą ją robotnicy, studenci, biznesmeni a także bogacze. Mowa oczywiście o pizzy - najpopularniejszym na świecie daniu włoskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna i wyjątkowa? Korzenie pizzy sięgają starożytności, jej pierwowzór podawali już starożytni Egipcjanie, Grecy czy Rzymianie. Pierwotnie był to płaski chleb posmarowany oliwą, czosnkiem, posypany ziołami, którym żywiła się uboga ludność. Początek dynamicznej kariery pizzy rozpoczął się jednak za sprawą odkrycia...

  • Domowa pizza

    ...czosnkowej, zaostrzymy jej smak.  Sos do pizzy Przygotujemy go z passaty - tak nazywany jest włoski przecier pomidorowy (w sklepach dostępny w kartonikach). Potrzebujemy 2/3 szklanki passaty (lub(...), aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, by opadło. Krótko wygniatać na stolnicy, rozwałkować na okrągły placek. Nie tylko mozarella Zwykle stosowany do pizzy ser mozzarella można...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Z kuchni Giuliany - pizza urodzinowa

    Dswida G postanowila zrobic pizze. Bylo nas na kolacji 13 osob z Lorenzo. A wiec powstalo 14 roznych pizzy. Tym razem G nie robila ich sama. Pilnowala pieca i zarzadzala ogolnie. Pizze robila mama Lorenzo, ktora przybyla przelazac przez graniczny plot.Ja pomagalam ogolnie pilnie sledzac co sie dzieje i robiac za zmywarke kategorii lux. Mam Lorenzo na 14 pizzy  wziela: 3 kg maki 50

  • Zima w pełni – temperatury nieubłagalnie spadają, kolory za oknem zmieniają się z żółtych i brązowych w bardziej białe, a my rozpoczynamy śledzenie jesienno-zimowych trendów. Nie tylko tych modowych, ale także żywieniowych. Rozglądamy się po sklepowych półkach, straganach, a na nich między innymi hit zimowego sezonu, obowiązkowe na zimowym, a często także świątecznym stole - orzechy włoskie! Najczęściej w codziennym jadłospisie wykorzystywane jako przekąska, coś do pochrupania podczas...