• Informacje na temat:

    wlasny przecier na sos z pomidorow

Przepisy na temat: wlasny przecier na sos z pomidorow
  • Inspiracją powstania przepisu była chęć zapełnienia nowo powstałej spiżarni. A, że za pasem niemal już pora zimowa - będzie to znakomita, domowa podstawa do zup pomidorowych, sosów do pizzy czy nawet sosów do spaghetti.

  • Nie ma jak taki własnej roboty przecier pomidorowy bo zawiera praktycznie 100 % pomidorów. Jest bardzo aromatyczny a przygotowane z niego potrawy smakują wybornie. Ja do produkcji używam sokowirówkę, u mnie nie zastąpiona.

  • Idealnie sprawdza się jako sos do pizzy, mięsa, makaronu.

  • Smak lata zamknięty w słoiczku ;)

  • Jako, że pomidory w tym roku wyjątkowo obrodziły, postanowiłem zrobić większy zapas przecieru, który może spokojnie stać w piwnicy nawet i 2-3 lata :)

  • Zupę ogórkową uwielbiam – zaraz po rosole i pomidorowej. Dlatego obowiązkowo na półce w piwnicy musi być dość sporo słoiczków z przecierem własnej roboty. Jeśli nie robiliście do tej pory, to zachęcam bo nie ma jak zupa ogórkowa z domowego przecieru.

  • :) przepis na 18 słoików o pojemności 1 l

  • Robię go zawsze gdy na krzakach zostana tyllko duze przerośniete ogóreczki. Nie ma porównania z przecierem ze sklepu:)

  • Jak co roku czekam na koniec sezonu ogórkowego, po to aby kupić duże mięsiste ogóry. Trę je ze skórką na grubych oczkach, dodaję jeszcze trzy rzeczy. Wynoszę w ciemne miejsce. W zimie mam swoje przeciery na zupy. Były czasy, gdy kupowałam gotowe . Odkąd dostałam przepis od mojej koleżanki Tereni, było to 6 lat temu. Nie wyobrażam sobie innego przecieru niż swój.

  • Propozycja na zdrowy, smakowity, domowy i bardzo aromatyczny przecier pomidorowy - idealny na zimę jako dodatek do sosów, gołąbków, ale również do samodzielnego picia :)

Artykuły na temat: wlasny przecier na sos z pomidorow
  • Skuteczny detoks według dr Dąbrowskiej

    .... Jednak nie każdy dobrze toleruje taką uderzeniową dawkę surowizny. Można więc też z warzyw przyrządzać zupy, gulasze, leczo, przeciery. Wszystkie posiłki przygotowuje się bez tłuszczu! Warzywa dusi się w sosie własnym, gotuje (najlepiej na parze) i piecze. Także do sałatek i surówek nie dodajemy oliwy ani oleju, musi nam wystarczyć sok z cytryny i zioła. Jak zakończyć dietę bez efektu jo-jo...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Dobre jedzenie naprawdę może być zwyczajne

    ...warzyw, przecier pomidorowy, paczka makaronu, kaszy, suszona fasola, która może leżeć miesiącami i jest niesamowicie uniwersalna, dobra oliwa z oliwek. - Warto też planować sobie posiłki na cały tydzień(...) rezygnować z gotowania. - W mojej książce są dania, które naprawdę można zrobić w 15 minut, np. soczewicowa grochówka czy kartoflanka z łososiem -  bardzo pożywne zupy, starczające za cały wartościowy...

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a to...

  • Karnawałowe przekąski

    ...przecieru pomidorowego. Przygotowanie: Groszek gotuj w osolonym wrzątku 2-3 minuty. Odlej, zahartuj i odsącz. 6 pomidorów pokrój w kostkę, a szczypiorek od dymki w kawałki (cebulki odłóż). Papryki oczyść(...) przygotowany z surowej marchewki. Wystarczy obieraczką do warzyw pokroić marchewkę w cienkie plasterki i zwinąć. Tortille z tuńczykiem Składniki na 16 porcji: puszka tuńczyka w sosie własnym...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Wiwat pizza!

    ...dozujemy. Świeżych ziół nie zapiekamy, bo stracą aromat - posypujemy nimi upieczoną już pizzę. Sposób na szybki sos Jako sosu można użyć passaty - włoskiego przecieru pomidorowego (w Polsce dostępna(...). Placki ułożyć na przykrytej pergaminem blasze. Posmarować sosem pomidorowym. Na nim rozłożyć odsączonego z zalewy tuńczyka i pokruszony kozi ser. Piec 15-20 minut w 200°C. Udekorować gałązkami majeranku...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Kuracja doktora Maxa Gersona

    ...: dynię olbrzymią (podłużna, z żółtopomarańczowym miąższem) przeciąć na połowę, wyjąć pestki, zapiekać w piekarniku godzinę. Do tego sos pomidorowy. Zapiekanka z bakłażanów: zdjąć skórkę, pokroić(...) z jogurtem na sos do sałatek, jeść z pomidorami lub z sałatą. Lecznicze przeciery Przecier jabłkowy: Pomaga przy biegunce i niestrawności. Jabłka pokrojone i oczyszczone z gniazd nasiennych zalać do...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...