• Informacje na temat:

    wlasny przecier na sos z pomidorow

Przepisy na temat: wlasny przecier na sos z pomidorow
  • Inspiracją powstania przepisu była chęć zapełnienia nowo powstałej spiżarni. A, że za pasem niemal już pora zimowa - będzie to znakomita, domowa podstawa do zup pomidorowych, sosów do pizzy czy nawet sosów do spaghetti.

  • Nie ma jak taki własnej roboty przecier pomidorowy bo zawiera praktycznie 100 % pomidorów. Jest bardzo aromatyczny a przygotowane z niego potrawy smakują wybornie. Ja do produkcji używam sokowirówkę, u mnie nie zastąpiona.

  • Smak lata zamknięty w słoiczku ;)

  • Jako, że pomidory w tym roku wyjątkowo obrodziły, postanowiłem zrobić większy zapas przecieru, który może spokojnie stać w piwnicy nawet i 2-3 lata :)

  • Zupę ogórkową uwielbiam – zaraz po rosole i pomidorowej. Dlatego obowiązkowo na półce w piwnicy musi być dość sporo słoiczków z przecierem własnej roboty. Jeśli nie robiliście do tej pory, to zachęcam bo nie ma jak zupa ogórkowa z domowego przecieru.

  • :) przepis na 18 słoików o pojemności 1 l

  • Robię go zawsze gdy na krzakach zostana tyllko duze przerośniete ogóreczki. Nie ma porównania z przecierem ze sklepu:)

  • Jak co roku czekam na koniec sezonu ogórkowego, po to aby kupić duże mięsiste ogóry. Trę je ze skórką na grubych oczkach, dodaję jeszcze trzy rzeczy. Wynoszę w ciemne miejsce. W zimie mam swoje przeciery na zupy. Były czasy, gdy kupowałam gotowe . Odkąd dostałam przepis od mojej koleżanki Tereni, było to 6 lat temu. Nie wyobrażam sobie innego przecieru niż swój.

  • Propozycja na zdrowy, smakowity, domowy i bardzo aromatyczny przecier pomidorowy - idealny na zimę jako dodatek do sosów, gołąbków, ale również do samodzielnego picia :)

Artykuły na temat: wlasny przecier na sos z pomidorow
  • Skuteczny detoks według dr Dąbrowskiej

    .... Jednak nie każdy dobrze toleruje taką uderzeniową dawkę surowizny. Można więc też z warzyw przyrządzać zupy, gulasze, leczo, przeciery. Wszystkie posiłki przygotowuje się bez tłuszczu! Warzywa dusi się w sosie własnym, gotuje (najlepiej na parze) i piecze. Także do sałatek i surówek nie dodajemy oliwy ani oleju, musi nam wystarczyć sok z cytryny i zioła. Jak zakończyć dietę bez efektu jo-jo...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Keczup zna niemal każdy   Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru...

  • Dobre jedzenie naprawdę może być zwyczajne

    ...warzyw, przecier pomidorowy, paczka makaronu, kaszy, suszona fasola, która może leżeć miesiącami i jest niesamowicie uniwersalna, dobra oliwa z oliwek. - Warto też planować sobie posiłki na cały tydzień(...) rezygnować z gotowania. - W mojej książce są dania, które naprawdę można zrobić w 15 minut, np. soczewicowa grochówka czy kartoflanka z łososiem -  bardzo pożywne zupy, starczające za cały wartościowy...

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a...

  • Karnawałowe przekąski

    ...przecieru pomidorowego. Przygotowanie: Groszek gotuj w osolonym wrzątku 2-3 minuty. Odlej, zahartuj i odsącz. 6 pomidorów pokrój w kostkę, a szczypiorek od dymki w kawałki (cebulki odłóż). Papryki oczyść(...) przygotowany z surowej marchewki. Wystarczy obieraczką do warzyw pokroić marchewkę w cienkie plasterki i zwinąć. Tortille z tuńczykiem Składniki na 16 porcji: puszka tuńczyka w sosie własnym...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Wiwat pizza!

    ...dozujemy. Świeżych ziół nie zapiekamy, bo stracą aromat - posypujemy nimi upieczoną już pizzę. Sposób na szybki sos Jako sosu można użyć passaty - włoskiego przecieru pomidorowego (w Polsce dostępna(...). Placki ułożyć na przykrytej pergaminem blasze. Posmarować sosem pomidorowym. Na nim rozłożyć odsączonego z zalewy tuńczyka i pokruszony kozi ser. Piec 15-20 minut w 200°C. Udekorować gałązkami majeranku...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Kuracja doktora Maxa Gersona

    ...: dynię olbrzymią (podłużna, z żółtopomarańczowym miąższem) przeciąć na połowę, wyjąć pestki, zapiekać w piekarniku godzinę. Do tego sos pomidorowy. Zapiekanka z bakłażanów: zdjąć skórkę, pokroić(...) z jogurtem na sos do sałatek, jeść z pomidorami lub z sałatą. Lecznicze przeciery Przecier jabłkowy: Pomaga przy biegunce i niestrawności. Jabłka pokrojone i oczyszczone z gniazd nasiennych zalać do...

  • Nieskomplikowana w przygotowaniu mięsna zapiekanka z beszamelowym sosem to doskonały pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Największą trudnością podczas przygotowania tej potrawy może okazać się zrobienie sosu beszamelowego. Uzyskanie idealnej, kremowej konsystencji jest nie lada sztuką.  Praktyka jednak czyni mistrza, zatem do dzieła!   Składniki: • 20 dag makaronu kokardki• 20 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego • 400 ml mleka• 2 łyżki masła• 400 ml przecieru pomidorowego• 1 cebula• 25 g...