• Informacje na temat:

    własna kiełbasa

Przepisy na temat: własna kiełbasa
  • Grill idealny – jak zaskoczyć gości?

    Masz już dość tradycyjnego grilla, na którym można uświadczyć jedynie kiełbasę śląską i spaloną karkówkę? Sprawdź, jak zaskoczysz swoich gości!

  • szybko i smacznie

  • Spaghetti jak u włoskiej Mammy!

    Wprost przepadasz za włoskimi smakami? Aromatyczne sosy, delikatne pasty, soczyste warzywa, wyśmienite pizze czy zachwycające swoimi kształtami i kolorami makarony – tak w kilku słowach można opisać doskonałą kuchnię malowniczej Italii. Jak przygotować takie specjały we własnych czterech kątach? Swoją przygodę z włoską kuchnią warto rozpocząć od sztandarowego spaghetti. Podpowiemy, co zrobić, by było smaczne jak u włoskiej Mammy. Do dzieła!

  • Bardzo smaczna, aromatyczna wędzona, a następnie parzona kiełbasa, gdzie każdy jedzący, będzie się nią smakowo zachwycał.

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    ...rodzaju babki, słodkie mazurki, żurki i biała kiełbasa podana na ciepło. Choć wiele potraw z różnych regionów kraju bazuje na podobnych składnikach (jajkach, kiełbasie, chrzanie, schabie lub boczku), to(...) cebuli, boczku i białej kiełbasy. Białą kiełbasę mieszkańcy Kujaw w Wielkanoc jedzą nie tylko jako dodatek do żurku. Popularnym specjałem jest także biała kiełbasa podawana w... słoikach. Może...

  • Tradycyjnie na święta Wielkanocne jemy białą kiełbasę. Tą wędlinę robię już od kilku lat w swoim zakresie. Jest zdrowa, smaczna i wiem co jem.

  • Twoje ulubione śniadanie w zdrowej wersji

    Słyszysz wciąż, że rano liczy się tylko kasza jaglana? Nie ulegaj presji. Jedz to, co lubisz i co daje ci energię. Możesz tylko nieco śniadanie zmodyfikować, tak aby było zdrowsze.

  • Ostatnio marny wybór był u mnie w sklepie mięsnym,a w zasadzie kiełbasy wyglądały mało zachęcająco,więc zrobiłam własny wyrób,z którego jestem zadowolona i moja rodzinka również :-)

  • Wszystkie sklepowe słodycze można zrobić w zdrowych wersjach

    Według danych z 2016 roku przychody ze sprzedaży słodyczy na świecie wyniosły 190 miliardów dolarów! W konsumpcji batonów, czekolad i ciastek przodują Amerykanie, ale Polacy też nie mają powodów do dumy. Przeciętny rodak zjada bowiem aż 4,6 kilogramów łakoci rocznie. O zagrożeniach, jakie niesie za sobą tak wysokie spożycie gotowych słodyczy oraz ich zdrowych zamiennikach rozmawiam z Karoliną Gawrońską - autorką bloga "Savory or sweet?" i książki "Wegańskie słodycze".

  • Torcik makowy na cieplejsze dni

Artykuły na temat: własna kiełbasa
  • Anna Guzik: Po programie sprawdzam przepisy we własnej kuchni

    W programie "Zdrowie na widelcu" emitowanym przez Polsat Cafe aktorka Anna Guzik zachęca do zdrowej diety i doradza, jak robić najlepsze zakupy. Podczas przerwy na planie zdjęciowym gwiazda opowiedziała o kulisach programu i swoim codziennym stylu życia.

  • Czego nie wiemy o kiełbasie? Fot. Wikimedia Commons / Dobromila 1. Biała kiełbasa jest robiona często z… mięsa drobiowego! Producenci, tnąc koszty, zamieniają mięso wieprzowe lub cielęce, z którego powinno się robić kiełbasę, na tańsze mięso z kurczaka lub indyka. 2. W gorszej kiełbasie zamiast mięsa znajdziemy kości, skórę i popiół W niektórych wędlinach w składzie pojawia się tajemnicza nazwa - "mięso oddzielone mechanicznie" lub w skrócie "MOM". MOM bywa nazywany także "mięsem odzyskanym...

  • Jak nie spalić się na Grillu

    ...1.    Kiełbasa z grilla do lamusa Wielu Polakom grill kojarzy się z kiełbasą i karkówką. Zgrillować można jednak wszystko – od ananasa po placki z ziemniaków. Coraz częściej robiąc grilla, chcemy się wyróżnić. Jak wynika z badań „Fooder. Polacy, przepisy, internet.” ponad połowa z nas planując obiad pod gołym niebem szuka przede wszystkim przepisów nowych, a aż 64% zwraca uwagę głównie na...

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Nowy rozmiar, nowe życie

    Chudzi mają lepiej. Łatwiej dostają pracę, szybciej znajdują miłość, awansują. Napędzała mnie wiara, że gdy schudnę do rozmiaru 38, moje życie rozkwitnie - mówi Danuta Awolusi, pisarka, która stosując własną metodę, schudła 70 kg.

  • Święta Wielkanocne bez białej kiełbasy? Nie ma takiej możliwości! I nieważne, w której części Polski mieszkasz - biała kiełbasa i tak zapewne pojawi się na twoim stole. I choć może nie należy do najpiękniejszych dań, to z pewnością nadrabia wyśmienitym smakiem. Ale czy na pewno wiesz, czym właściwie jest biała kiełbasa? Fot.123RF/Picsel Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym...

  • Polak Nienażarty, Gosia Molska

    ...słynnymi zagranicznymi: oscypek, kiełbasa myśliwska, bryndza podhalańska, perekaczewnik, ser koryciński, obwarzanek krakowski, czy rogal świętomarciński - to tylko kilka pozycji z listy, którą znajdziemy...

  • Sezon na grillowanie trwa w najlepsze! Chociaż lato oficjalnie jeszcze się nie rozpoczęło piękna pogoda na zewnątrz skłania wszystkich do wychodzenia z domu i korzystania z jej uroków. Fot. materiały prasoweGrillowanie na świeżym powietrzu to z pewnością jedna z ulubionych atrakcji większości Polaków. Czego nie może zabraknąć na ruszcie? Oczywiście kultowej kiełbasy, kaszanki oraz szaszłyków i to w różnych odsłonach.Polacy kochają mięsne potrawy, a większość z nich nie wyobraża sobie bez nich...

  • Ciążowe abecadło

    Ciąża jest niezwykle istotnym czasem w życiu każdej kobiety. W tym okresie dbanie o zdrowie jest podwójnie ważne. Jak zadbać o prawidłowy rozwój płodu, nie zapominając jednocześnie o swoim własnym organizmie i jego potrzebach?

  • Polacy coraz chętniej spędzają wolny czas na grillowaniu pod chmurką. Naukowcy alarmują jednak, aby nie robić tego bezmyślnie. Grillujmy z umiarem i przestrzegajmy kilku zasad. Fot. 123RF/PicselGrillowanie staje się naszym sportem narodowym. Gdy tylko wartości pokazywane na termometrach idą w górę, przestaje padać, a trawa zaczyna się zielenić, ludzie z radością wyciągają pochowane na zimę grille. Rokrocznie pojawia się wiele pytań o to, czy aby na pewno jest to bezpieczna i zdrowa forma...