• Informacje na temat:

    winogrona z dynią dżem

Przepisy na temat: winogrona z dynią dżem
  • Z dodatkiem jabłek lub gruszek.

  • Wspaniale nadaje się do smarowania gofrów.

  • Znakomity dodatek na kanapki dla dzieci.

  • Aronia z jabłkiem i dynią zasmakuje wszystkim którzy nie przepadają za aronią.Pyszny dżem.

  • Słodki o delikatnej konsystencji, z nieco wyczuwalnym włóknem miąższu dyni. Pyszny dodatek do maślanych rogali lub drożdżowej chałki. Odrobina słonecznej jesieni zamknięta w słoikach.

  • Oto sposób na wykorzystanie winogron ... :)

  • Smaczny pomysł na "Dżem z winogron, jabłek i orzechów"

  • Dyniowy sezon mocno się rozkręca, na straganach zrobiło się mocno pomarańczowo :) Mam dla Was dzisiaj świetny pomysł na zamknięcie dyni w słoiku - aromatyczny i pyszny dżem - a właściwie może bardziej mus - doskonały do świeżego pieczywa, słodkiej chałki czy naleśników. Mówię Wam pychotka :)

  • dzieci lubią go jeść prosto ze słoika

  • jako iż jestem alergikiem i nie mogę jeść żadnych owoców na surowo zaczęłam je przetwarzać na wszelkie możliwe sposoby. Oto jeden z nich:-)

Artykuły na temat: winogrona z dynią dżem
  • Grzybica: Tego o niej nie wiesz!

    ..., często przyczynia się nasz codzienny jadłospis. Najbardziej szkodliwy jest nadmiar węglowodanów - np. drożdżówka na śniadanie, naleśniki z dżemem lub pierogi z owocami na obiad, kolacja w postaci(...), twaróg. Tego unikamy: słodycze (ciastka, ciasta, batony, cukierki, lizaki); suszone owoce, winogrona; owocowe jogurty, skondensowane mleko, słodka śmietanka; ser żółty oraz topiony; białe pieczywo, makaron...

  • Winogrona to owoce z wieloletnią tradycją. Mówiono o nich już w pismach ze starożytnego Egiptu i Mezopotamii. Winorośle, na których rosły, uprawiono przede wszystkim w celu wytwarzania wina. Jednak dzisiaj mają one szerokie zastosowanie zarówno w kuchni jak i w farmakologii. Fot.123rf/picsel Pracują wewnątrz, działają na zewnątrz Winogrona to owoce doskonale wpisujące się w jadłospis każdej diety. Zawierają wiele właściwości odżywczych, przede wszystkim te, które eliminują komórki rakowe....

  • Dnę pokonasz dietą

    ...poziom cholesterolu i trójglicerydów), zalecane są: masło, śmietana, miód i cukier. Osoby takie mogą smarować pieczywo masłem, dodawać odrobinę śmietany i masła do zup oraz sosów, a pieczywo jeść z dżemem(...), grzyby (kurki), rzodkiewka, sałata, kapusta pekińska, ziemniaki i oliwki, owoce: ananas, agrest, brzoskwinie, czereśnie, gruszki, jabłka, kiwi, maliny, pomarańcze, porzeczki, truskawki, winogrona...

  • Mówiąc dżem zazwyczaj mamy na myśli wyłącznie śniadanie, warto jednak czasem zejść z utartych, kulinarnych szlaków. Wszystko po to, by zupełnie świeżym okiem spojrzeć na dobrze nam znane dania i produkty. Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, z pewnością chociaż raz próbowaliście połączenia słodkich produktów z pozornie niepasującymi do nich produktami. Okazuje się jednak, że w daniach wytrawnych nabierają one zupełnie nowego smaku, stanowiąc doskonałe tło dla pozostałych składników. Sery i...

  • Dieta obniżająca ciśnienie polecana przez kardiologów

    ...cukru; dżemu; galaretki lub np. 15 g (czyli ok. 5 szt.) landrynek. Najzdrowiej dla twojego serca byłoby jednak zastąpić słodycze trzema kostkami gorzkiej czekolady, zawierającej 90 proc. kakao. Dzięki(...) grahamki z łyżeczką dżemu niskosłodzonego lub masła orzechowego. II śniadanie: Dwie kromki chleba razowego z łyżeczką margaryny np. prozdrowotnej, obniżającej poziom cholesterolu – przełożone liśćmi sałaty...

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...

  • Przepis na życie

    .... – U dziadków odkrywałam, że są inne smaki niż kanapki z dżemem, główna pozycja mojego menu. „Idź nazbieraj malin na kompot”, babcia wręczała mi kubek. Pamiętam zapach bochenka chleba, który owinięty(...). Marzę, żeby tęsknili choćby za zapachem naszych niedzielnych obiadów. W kuchni Grażyny najważniejsza jest nie lodówka, ale spiżarnia. Na dębowych półkach równiutko poukładane słoiki. Kompoty. Dżemy. Obok...

  • Zbliża się sezon na dynię. Zupy, dania główne, desery – z dyni stworzymy niemal cały zestaw obiadowy. Sprawdź dlaczego warto jeść dynię i jakie przepisy warto wypróbować w najbliższym czasie. Fot. 123RF/Picsel Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą...

  • Już rosną, są coraz większe, żółte, pękate – leniwie wylegują się w ogródkach czekając, aż ktoś je zbierze i poda na stół, a nie zrobi z nich dekoracje na Halloween. Fot. 123RF/Picsel Dynia zasługuje na znacznie więcej niż wydrążenie. Dynię warto jeść bo... 100 gram tego owocu - tak, dynia jest owocem! - zawiera jedynie 28 kcal oraz 2,8 g błonnika. Mamy zatem do czynienia z owocem dietetycznym, wręcz odchudzającym, a jednocześnie sycącym. Miąższ dyni zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę...

  • Dynia to smaczne i zdrowe warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań. Chociaż zwykle jadamy ją w wersji wytrawnej, nasi użytkownicy wiedzą, że równie dobrze sprawdza się w deserach. Fot. 123RF/Picsel 100 gramów tego owocu - tak, dynia jest owocem! - zawiera jedynie 28 kcal oraz 2,8 g błonnika. Mamy zatem do czynienia z owocem dietetycznym, wręcz odchudzającym, a jednocześnie sycącym. Miąższ dyni zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę A. Ten przeciwutleniacz wykazuje...